KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2014.10.21.

Látványkontroll: kijelzők és képkeresők

[Kamerakalauz 6.] Miközben a gyártók a kisebb, kompaktabb gépeknél tudatosan „elveszítik” a képkeresőket, a hollywoodi operatőrök DSLR fényképezőgéppel forgatott filmekkel keresik meg a kenyerüket…

Mérete a lényeg? LCD kijelző

 

A kameragyártók különösen szeretik leírásaikban kiemelni a kijelző méretét, már csak azért is, mert ez egy szembetűnő tulajdonság. De a méreten túl más faktorokat is érdemes számításba venni. Például a (pixelszámokban mérhető) képfelbontását, amely meghatározza, mennyire tiszta a kijelző, vagy a fényesség állíthatóságát, amely azt befolyásolja, mennyire jól látható a kép, ha a szabadban fényképezel – világosabbra vagy sötétebbre vehető azért, hogy a külső fény ne zavarja, ne akadályozza a képek visszanézését.

 

Egy „célozz és lőj” kamera esetében válassz lehetőleg 2 colos/inches/hüvelykes vagy nagyobb kijelzőjű gépet. Sok modell ma már – az okostelefonokéhoz hasonló – érintős képernyőt kínál, de kaphatók OLED technológiájú kijelzős gépek is, amelyek kiváló képi megjelenítést tesznek lehetővé, külön háttérvilágítás nélkül.

 

Élethű képkeresők 

 

Miközben a digitális kamerák hátoldalán terpeszkedő nagy kijelzők ideálisak ahhoz, hogy megnézd és visszajátszd a képeket, a fotográfia szerelmesei még mindig ragaszkodnak a képkeresőhöz, hogy pontos keretbe foglalják a fotóikat. Bár egy optikai képkereső (amely az élő nézetet mutatja) jó háttérszolgálatot tehet, ha egy kevésbé ideális LCD-vel fényképezel, de a gyártók, annak érdekében, hogy nagyobb LCD-ket alkalmazhassanak kompaktabb gépvázakba, olykor igyekeznek megszabadulni a képkeresőktől.

 

A DSLR-ek optikai képkeresőt használnak (a tükörről visszaverődő képet), a látott kép pontosan azonos a rögzítésre kerülő felvétellel, és megmutatja a kép mélységélességének alakulását is. A MILC modellek pedig elektronikus képkeresőt, ami alapvetően egy élő LCD nézet. Nehéz kezdő szintű kompakt kamerát találni, amelyben használható képkereső van, de az átlagos felhasználóknak valószínűleg nem is hiányzik.

 

Hollywoodi film fényképezőgéppel…

 

Némely magasabb kategóriás DSLR a Canontól, a Sonytól és a Nikontól már Hollywoodba is eljutott, és mozifilmek készítésekor is használták őket. Hogy a rövidfilmek és klippek sokaságáról most ne is beszéljünk. Ma már a kompakt és cserélhető objektíves modellek szinte mindegyike alkalmas HD video készítésére, és meglepően jó, sőt kiváló minőségben.

 

A DSLR gépek pedig HD video módban kiemelkedő képminőséget produkálnak, ráadásul a kis mélységélesség miatt filmszerű látványt képesek nyújtani. Szűk helyen pedig jóval egyszerűbb velük dolgozni, mint a filmfelvevőkkel. Sőt nappali felvételek készítésekor a magas ISO érzékenységnek köszönhetően kevesebbet kell költeni a bevilágításra.

 

Nyitófotó: flickr.com by Joseph Holmes

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: