TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

OLED? Ollé! Vagy győzött a LED?

A mobiltelefonok már több mint egy évtizede élnek az OLED kijelzők adta lehetőségekkel. Most a televíziókon a sor. De mennyivel tud többet egy O betűvel hosszabb nevű kijelző, s felveszi-e a versenyt... A legfrisseb híradások szerint, alig született meg, máris haldoklik. Nézzük, miért.

Az OLED tévék haldoklása.

Menjünk sorba. Kezdjük a LED-del. A mozaikszó kibontva (light-emitting diode) fénykibocsátó diódát jelent. Olyan félvezető eszközt, amely az elektronok mozgásából fakadóan világítani képes. Jóval kisebb, mint egy kompakt izzó, de extrém fényes. Ám mert nem annyira kicsik, hogy a tv pixeleiként használhatók legyenek, ezért csupán a háttérvilágításra alkalmasak az LCD tévékben.

 

Az OLED már egy szerves–organikus fénykibocsátó dióda (Organic Light-Emitting Diode), amely elektromos áram hatására világít. Így aztán az OLED tévékben maguk a pixelek bocsátják ki a fényt (egyik a másikától függetlenül), így nincs szükség háttér megvilágításra. A technológia egyik előnye az, hogy lehetővé teszi könnyű és papírvékony modellek előállítását, a másik pedig az, hogy a fekete színt kisebb fényerővel, tehát nagyobb kontraszttal tudja megjeleníteni.

 

OLED ELŐNYÖK A képminőséget tekintve az OLED tévé magasan vezet, de lássuk, mi a helyzet más nézőpontokból szemlélve. Vegyük sorra, miben jobb a LED vagy az OLED.

 

1.  Sötét színek

A kijelző azon képessége, hogy hibátlan sötét és mélyfeketéket mutasson, vitán felül a legfontosabb tényező: a mélyebb feketék erősítik a kontrasztot és gazdagabbá teszik a színeket, és így végeredményben realisztikusabb és káprázatos képet produkálnak.

 

Ha a feketékről van szó, az OLED verhetetlen, mert ha egy pixele nem kap elektromosságot, semmilyen fényt nem bocsát ki, és így teljesen fekete marad. Ezzel szemben a LED készülékek az LCD panel mögött világító háttérfényekre támaszkodnak, és még nagyon fejlett sötétítő technológia mellett is küszködnek az igazán sötét feketék megjelenítésével. Továbbá a szélek felől beszűrődő fények is problémát jelenthetnek.

 

2. Színgazdagság

A kereskedelmi forgalomban kapható OLED modellek szélesebb színskálát képesek átfogni, mint a LED-ek. Finomabb színárnyalatokat és több színt képesek megjeleníteni a látható színtartományon belül.

 

3. Válaszidő

A LED készülékek elismerésre méltóan felgyorsultak az utóbbi években, de a pixelre szabott fénykibocsátással nem tudnak versenyezni, az OLED jelenleg a leggyorsabb válaszidőt kínálja bármely ma használt tv technológiához képest. A rövidebb válaszidőnek köszönhetően a gyors mozdulatokat is elmosódás nélkül, pengeélesen reprodukálja.

 

4. Látószögek

A jelenleg elérhető OLED tévék különleges ívelt képernyővel ejtik ámulatba a nagyközönséget. De nem mindegy, milyen szögből nézzük. Ha arról az oldalról, ahol indul a begörbület, vagyis a közelebbi felületen, akkor azon a részen nem lesz annyira tökéletes az élmény, mint a túloldalon, ahol a hajlított képernyő visszakanyarodik a néző felé.

 

Extrém szögből bezavarhat a képernyő tükröződésgátló bevonata is, kissé megfestve a képet. De ez, ismerjük el, valójában szőrszál vagy stílusosan pixelhasogatás, mert a látószögeket tekintve az összélmény még így is gazdagabb, mint a LED-es modelleknél.

 

5. Energiafogyasztás

Az OLED panelek extrém vékonyak, nincs szükségük háttérvilágításra. Könnyebbek és sokkal karcsúbbak lehetnek, mint a LED-ek. Ráadásul kevesebb energiára is van szükségük. Ez itt egy sornyi előny, töményen, de görgess, ha érdekel, miben jobbak ma a LED-ek!

 

 


LEDES ELŐNYÖK. Az OLED-LED összehasonlító versenyben – az első öt szempont tekintetében – az OLED a győztes. Most épp ideje egyensúlyt teremteni. Nézzük miben jobbak – ma még – a LED-ek.

 

1. Világos színek

A világos tartományok versenyében a LED-ek oldalán az előny, mert extrém fényességet produkálnak. Persze, az OLED kijelző pixeleit is lehet fényesre turbózni, ám ez a művelet egyrészt megrövidíti a pixelek élettartamát, másrészt kell egy kis idő, hogy elhalványulva ismét feketébe burkolózzanak.

 

2. Képernyőméret

A jelenlegi állást tekintve nem túl igazságos, de tény: a LED tévék több mint egy tucatnyi képernyőméretben kaphatók, míg az 55 colos OLED elérése is embert próbáló feladat volt a gyártók számára. A LED a méretvariációkban még vezet…

 

3. Élettartam

Egyelőre a legnagyobb probléma az organikus fénykibocsátó diódák – különösen a kék OLED-ek – rövidebb élettartama. A gyártóknak ugyan már sikerült a korábbi átlagos 14.000 órás (cca 5 éves) időtartamot elvileg 60 000 órányira is emelni, de az alapprobléma még így is fennáll, mert ha bármely színkomponenst kibocsátó OLED haldokolni kezd, vagy elhal, a színvilág is megváltozik. Korrigálni pedig csak különféle segédprogramokkal lehet.

 

Ám, hogy mekkora valójában egy, az első perctől az utolsóig hadra fogható OLED tévé élettartama, arra még senki sem tud választ adni. A LED e téren még garantáltan vezet.

 

4. A képernyőbeégés

A hosszú időn át kitartott statikus képek (logók) beégése nemcsak a plazma tévéket fenyegeti, de az OLED-eknél is előfordulhat. Lehet, hogy nem fordul elő, de nem is kizárt. Ha egy pixelt/pixelcsoportot nagyon hosszú ideig és nagyon keményen dolgoztatnak – vagyis sok órán át marad, ráadásul ugyanazon a csatornán, bekapcsolva a televízió –, az a pixelcsoportok idő előtti elhalálozásához vezet, vagyis elsötétülnek, és sötét foltot hagynak maguk után a képernyőn. Ez kivált a logók területét érintheti.

 

A gyártók ugyan azt állítják, ez csak nagyon kiélezett és szélsőséges esetben fordulhat elő, de tán még akkor sem, ám az ördög nem alszik, a próbaidő még nem járt le, tehát senki se legyinthet erre a veszélyre. És mivel a LED-ek nem érzékenyek a beégésre, technikailag előnyt élveznek.

 

5. Árak

Keress az interneten az itthon kapható OLED tévékre. Számtalan találat bukkan eléd, de ha már rákattintasz, a konkrét oldalon nyomát sem találod… a weboldal optimalizálók már beindultak, az LG ívelt modellje közel 1-3 millió forintos áron kaphatók. A Samsung se olcsobb. Egyelőre ennyit az árversenyről. A Sony pedig be se szállt a versenybe, inkább a 4K LED-re koncentrál.

 

De ha mégsem bírsz ellenállni a kísértésnek, és úgy gondolod: kell nekem, akkor gondold végig a következőket. Aki ma vásárol OLED-et, annak évekig egy 55 colos ívelt tévével kell egy szobában élnie, miközben a szomszédja egy csilivili 70 colossal dicsekszik. Ráadásul a tévéje hónapról hónapra veszít az értékéből, s két év múlva a töredékét éri a mai árnak. Aztán: soha nem akaszthatja a falra, s amikor már senior tulajdonosnak számít, a friss belépők az új pillekönnyű modelleket úgy bámulják majd a falon, mint egy állandóan változó tartalmú képet. És arra is van esély, hogy a jelenleg vásárolt OLED élettartama nem lépi át a következő évtizedet. Dőlj most hátra, hogy jól dönthess…

 

Nyitófotó: flickr.com by  samsungtomorrow, LG

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (3)

Ez is érdekelhet: