TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

Plazma vagy LCD… már nem kérdés

Nem is olyan régen síkképernyős televíziót még sokkal könnyebb volt vásárolni, mint manapság. Elég volt arról dönteni, hogy mekkora legyen a szobához illő mérete, választani a plazma vagy az LCD, meg a 720 p és az 1080 p felbontás között, és kész. De nem így mostanság. Változnak az idők. A plazmának pedig bealkonyult...

A plazma tévék halála. Éljen az LCD!

Másfél évtizeddel ezelőtt, amikor a nagyközönségnek is bemutatták a plazma tv-t, egyedüli síkképernyős modellként uralta a számára még szűk piacot. Aztán kitört az LCD forradalom, és az elmúlt néhány évben sok gyártó be is fejezte a plazma készülékek gyártását, legutolsóként az LG és a Samsung adta fel a plazmatévék gyártását...

 

Egy ideig az LCD HDTV-t és a LED HDTV-t is külön kategóriaként kezelték, s bár mindkettő LCD panelt használ, ám más-más megvilágítással, és ebből fakad az eltérés. Az utóbbiak, mint a név is jelzi, LED világítást használnak erre a célra, míg az előbbiek CCFL fénycsöveket alkalmaznak – amelyek zavaró háttérfényként bizony folyamatosan átsejlenek.

 

Ez a technológia azonban kiszorul a piacról, és már a közép-, illetve alacsony kategóriás HDTV-k esetén is megszokottá vált a LED fényforrás – mivel könnyebb és energiatakarékosabb megoldás is. Így ma már nem érdemes olyan LCD televíziót venni, amely nem LED-eket használ.

 

Más különbségek is jellemzik az egyes modelleket. A LED-eket a szélek felől (edge-lit) és helyi háttérvilágítással (back-lit) is meg lehet világítani. A szélek felőli világítás, mint arra a neve is utal, a panelek szélén elhelyezett LED-sorral világítja meg a képernyőt úgy, hogy amennyire lehet, a fény egyenletesen oszoljon el a képernyőn. Ez a technológia rendkívül vékony és könnyű dizájnt tesz lehetővé.

 

A helyi háttérvilágításkor ezzel szemben közvetlenül a panel mögé helyeznek el egy nagyobb LED-tömböt, amely egy kissé vaskosabbá teszi a képernyőt, de cserébe még egyenletesebben világítja meg a panelt, gazdagabb, tisztább fekete színt és élethűbb színgazdagságot produkálva. A magasabb kategóriájú képernyőket még további LED-ekkel is kiegészítik, hogy a fekete árnyalatokat erősítsék.

 

Legjobb vételek: Sony KDL-40W605B , Samsung UE48H6400, LG 47LB730V
Legjobb LCD/LED TV: Panasonic TX-L47DT65B, Samsung UE40F7000
Legjobb plazma TV: Panasonic TX-P42GT60B, Samsung PS51F8500
Legjobb 3D-s TV: Sony KDL-55W905A, Philips 55PFL8008
Legjobb 4K TV: Samsung UE65HU7500, Sony KD-55X9005B 
Legjobb OLED, vagyis hajlított képrnyős TV: Samsung KE55S9C

 

 

Mivel a nagyon jó szélek felőli megvilágítású rendszerek kitűnő képet produkálnak, de a gyártók a háttér megvilágítású LED-sorokat is kisebbé és vékonyabbá tudják alakítani, így ma már ez a megkülönböztetés önmagában nem sokat jelent. Vagyis a technológiától függetlenül egy LED televízió karcsúsága és képminősége inkább az árának függvénye.

 

Bár a plazma tévék a legmélyebb fekete árnyalatokat és a legpontosabb színeket képesek megjeleníteni, ma már elég kevés a plazma képernyős készülék, amelyek pedig szóba jöhetnének, meglehetősen drágák. A Samsung készülékek közül a PNF8500 és a Panasonic VT60 és ZT60 (valószínűleg utolsó plazma) szériái a legmélyebb fekete tónusokat és legszebb képeket mutatják, amelyeket valaha láttunk, de legalább 1 millió 200 ezret kell fizetned értük, miközben kiváló LED HDTV-t sokkal, de sokkal olcsóbban is kapsz, méghozzá úgy, hogy háromszor kevesebb áramot fogyasztanak, mint a plazmák. Ám ha a képminőség a legfontosabb szempont a számodra, és telik rá, akkor válassz egy csúcskategóriás plazmát - már amig teheted.

 

Más körülmények között a LED háttér világítású LCD az igazán kitűnő és egyben pénztárcabarát megoldás. Hiszen élethű színeket, kiváló képfrissítést, felbontást és válaszidőt nyújt. Mindezt hatékony energiafelhasználás mellett. Ja, és a betekintési szöge is vetekszik már a plazmás készülékekkel, vagyis kissé oldalról sem rossz a kép, ha a szemközti helyet mondjuk a vendégségbe jött anyós foglalja el.

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (3)

Ez is érdekelhet: