LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2014.10.21.

Táblagépek: operációs kavalkád

Ha táblagépet szeretnél vásárolni, de fogalmad sincs, hol és hogyan láss neki, itt egy kis útmutató, milyen operációs rendszerek közül választhatsz.

Milyen operációs rendszerű táblagépet válassz?

Az Apple és az Android tabletek más operációs rendszereket használnak az alkalmazások és funkciók futtatására. Bár az Apple volt az első, amely e téren jelentős sikereket ért el, és az iPad még némiképp uralja is a piacot az eladott táblagépek számát tekintve, időközben jó néhány más gyártó is beszállt a ringbe. Ráadásul az Apple számára vészjósló sikerrel. A Google, az Acer, az Asus és az Amazon ugyan más operációs rendszerrel kelt versenyre, de rendre alacsonyabb áron kínál meggyőző táblagépeket.

 

Apple iOS, avagy a pénztárcás S.O.S.

Az Apple saját operációs rendszert alkalmaz, ez az iOS, amelyet speciálisan olyan mobil eszközökre alakítottak ki, mint a tabletek és okostelefonok. A rendszer erőteljes és könnyen használható, a piacon elsőként mintázta, hogyan kell egy tabletnek az elvárásokhoz igazodva és annak megfelelően működnie. Ha először tartod a kezedben a készüléket és még csak ismerkedsz vele, egyszerűen és gyorsan eligazodsz rajta az áttekinthető struktúrájának köszönhetően.

 

Az Apple nyilvánvaló előnye továbbá, hogy rengeteg alkalmazást tesz elérhetővé az iPad-tulajdonosok számára, e tekintetben jócskán felülmúlva az Android és Windows tableteket. Az ingyenes vagy fizetős alkalmazások az App Store-t használva könnyen letölthetők, ráadásul az anyacég valamennyit előzetesen és szigorúan ellenőrzi is, így nem kell attól tartanod, hogy netán fertőzött programot-tartalmat fogadsz be a készülékeddel.

 

Az iOS felhasználói felülete mutatós és zavaró momentumoktól mentesen áttekinthető, de nem lehet személyre szabottan átalakítani úgy, mint egy androidos táblagépet. Az Apple operációs rendszere nem támogatja az online Flash tartalmakat sem, bár ez ma már kevésbé problémás, mert egyre több weboldal használ Apple-kompatibilis HTML5-öt helyette.

 

Összefoglalva: Az Apple iPad egyszerű és kitűnő operációs rendszert, elbűvölő képernyőt és gazdag alkalmazásrendszert nyújt. Élményszerű maga a használata is, de borsos árat kell fizetni érte. Ha nincs rá lehetőséged, nézz körül az olcsóbb androidos vagy windowsos tabletek között.

 

Android, avagy a testreszabott robot

Néhány nagy márka, mint a Samsung, az Asus, a Google és az Amazon is gyártanak tableteket, de valamennyi a Google Android operációs rendszerére épül. Az Amazon Kindle Fire HD az Android egy módosított verzióját alkalmazza, amely teljes hozzáférést biztosít az Amazon Appstore-hoz, de korlátozza a hozzáférést a Google Play Store-jához, vagyis a normál alkalmazáskészlethez, amely az Android tableteken található. Az Amazon ugyanis teljesen házon belül tartja a médiafogyasztást.

 

Az Android operációs rendszert sűrűn frissítik és az testre is szabható – ami akkor lehet vonzó számodra, ha szívesen változtatod a táblagéped kezelőfelületét. Szabadon mozgathatod az alkalmazásokat, jócskán módosíthatsz a kijelző megjelenésén és beállíthatsz olyan funkciókat is, mint például a parancsikonos hozzáférés az emailekhez.

 

Az Android tabletek erősen érezhető piaci előnye, hogy olcsóbbak, mint az iPadek. Ám annak ellenére, hogy az androidos rendszer használata is viszonylag egyszerű, mégsem ér fel ebből a szempontból az Apple operációs rendszeréhez. Emellett nincs olyan sok alkalmazása, mint az Apple-nek – de azért a Google Play Store is sok-sok appot kínál, így aligha jelent problémát a legtöbb felhasználónak, legfeljebb annak, aki valami nagyon ritka programot keres. Hátránya, hogy a Play Store nem ellenőrzi az alkalmazásait (nem úgy, mint az Apple), ezért lehetséges (bár nem valószínű), hogy ártalmas applikációt töltesz le egy androidos tablettel.

 

Összefoglalva: Az Android tabletek kedvező áron kínálják magukat, és egy ilyen táblagép ideális választás azoknak, akik egyénre akarják szabni a palettájukat.

 

Windows 8, avagy a csempés 10 inches

A Windows 8 a Microsoft új operációs rendszere. A laptopok számára is elérhető, de érintőképernyős kontrollra is tervezték, így táblagépeken is használható. Az úgynevezett Windows RT a speciálisan tabletre szabott verzió. Azonban már maga ez a kettőség is zavaró a felhasználók számára.

A Windows 8 tabletek kompatibilisek a Microsoft Office szoftverrel, ami azt jelenti, hogy munkára nagyon alkalmasak. A kezdőoldala nem úgy néz ki, mint a hagyományos Windows felületé, mert képcsempékkel kirakott, amelyek az applikációkat és parancsikonokat reprezentálják.

 

Összefoglalva: A Windows táblagépek eleddig nem igazolták a hozzájuk fűzött reményeket, egyrészt, mert a piacra dobott 10’ kijelzős modellek a kelleténél nagyobbnak bizonyultak, másrészt, mert a gépek egyszerűen drágák.

 

Nyitófotó: Xperia Z2.Sony.hu

Betöltés...
(0)
Pozitív értékelés (0) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: