TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2015.07.31.

Hol találhatók 4K filmek és tartalmak?

Ma már több tucat 4K tévé közül választhat, aki megelégszik azzal, hogy UltraHD felbontású tévéjén nézze a FullHD-s tartalmakat. Mert 4K tévé az van… de film és tartalom alig. Nézzük, mégis, hol és hogyan lehet hozzájutni.

4K TV-t nézni elképesztően jó élmény, ám ahhoz, hogy a készülék a legszebb arcát mutassa, 4K tartalom is szükséges. Most sorra veszünk néhány szolgáltatást, amelyek segítségével 4K tartalmat nézhetsz, illetve néhány olyat is, amelyen nemsokára elérhetők lesznek az ilyen tartalmak. Igaz, a magyarországi kínálat a szűkös globálisnál jóval is jóval szűkösebb.

 

1. Blu-rayek 4K (jön…jön…)

 

4K Mozifilmek: 0 | 4K TV Show-k: 0 | 4K Videók: 0 | Bitráta: 108-128 mbps

 

2015 végére várható a 4K Blu-ray tartalmak megjelenése. Technikailag ez a legegyszerűbb megoldás a 4K tartalmak elérhetővé tételére, mert a sugárzásukhoz vagy letöltésükhöz szükséges a megfelelő bit ráta, az internetkapcsolat gyorsasága és a megfelelő sávszélesség, egy 4K Blu-ray lemezt viszont csak be kell tenni a 4K Blu-ray lejátszóba, és máris élvezhető a magas felbontású és minőségű tartalom.

 

A 4K Blu-ray specifikációi még finomodhatnak az utolsó simítások során, de jelenleg úgy tűnik, a dupla rétegű lemez 66 GB, a tripla rétegű 100 GB tárolására lesz képes, és mintegy 108-128 mbps olvasási sebességgel bír majd. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleg elérhető 4K lehetőségeknél sokkal jobb minőségben lesz képes a filmeket prezentálni.

 

Lejátszásukhoz azonban nagyon valószínű, hogy olyan Blu-ray készülékre lesz szükség, amely különböző hullámhosszú lézereket használ, illetve HEVC formátumú fájlokat is képes dekódolni. Azaz, a jelenleg kapható 4K Blu-ray lejátszók, amelyek csupán felskálázzák a hagyományos Blu-ray tartalmakat 4K-vá, minden bizonnyal nem tudják majd lejátszani a 4K Blu-ray lemezeket.

 

2. Streaming lehetőségek

 

Mivel a streaming a multimédiás információ interneten keresztüli átvitelét jelenti, így a 4K streaminghez is internetkapcsolatra van szükség, hogy hozzáférhessünk a kívánt tartalmakhoz. Ez azonban a hagyományos HD tartalmakhoz képest sokkal nagyobb sávszélességet igényel, és az internetkapcsolat sebességének is jónak kell lennie.

 

Ám annak érdekében, hogy a sávszélesség költségeit mérsékeljék, a 4K streaming tartalmaknak jelenleg általánosan alacsony a bitrátája – az 1080p Blu-ray tartalmakénál is kisebb. Ez azonban azt jelenti, hogy bár a felbontás mesés, a streamek kevesebb információval rendelkeznek, így összességében nem túl magas minőséget produkálnak.

 

 Youtube

 

4K Mozifilmek: 0 | 4K TV Showk: 0 | 4K Videók: több ezer | Bitráta: 16 mbps

 

Ma már 4K YouTube videókat is fel lehet tölteni, és ezeket persze meg lehet nézni. A YouTube 4K tartalmai tehát ma még mind olyan videók, amelyeket egyes felhasználók maguk készítettek és töltöttek fel.

 

 

 

 

► Netflix (13 $/hónap - Magyarországon még nem elérhető)

 

4K Mozifilmek: 0 | 4K TV Show-k: 8 | 4K Videók: 4 | Bitráta: 16 mbps

 

A kínálat nem túl bőséges, ám várhatóan jövőre szépen bővülni fog a Netflixen elérhető videók és sorozatok száma, és hamarosan Magyarországon is hozzáférhetővé válik. Mivel nem minden Netflix applikáció, illetve készülék engedélyezi a 4K streaminget, a következő linken segítséget kaphatsz ennek eldöntéséhez: https://help.netflix.com/en/node/13444

 

Jelenleg (külföldről) elérhető 4K tartalmak - TV-sorozatok: Chef's Table,  Sense8, Daredevil,  Bloodline, House of Cards, Breaking Bad, Marco Polo,  The Blacklist. Videók: Moving Art: Oceans, Moving Art: Forests, Moving Art: Flowers, Moving Art: Deserts

 

Itt feliratkozhatsz, és emailben értesítenek, amint a Netflix-tartalmak Magyarországon is elérhetővé válnak: netflix.com/hu/

 

 Amazon Prime Instant Video (99 $/év)

 

4K Mozifilmek: 6 | 4K TV Showk: 4 |  4K Videók: 0 | Bitráta: 16 mbps

 

Az Amazon Prime csomagja 4K streaminget is kínál több más extrával egyetemben. S bár a streaming lehetőségek korlátozottak, 4K filmeket a Prime Instant Video szolgáltatáson keresztül is beszerezhetünk.

 

Jelenleg elérhető 4K tartalmak - Mozifilmek: Funny Girl, Crouching Tiger - Hidden Dragon, Hitch, Philadelphia. TV: Bosch, Mozart in the Jungle, Transparent, Alpha House, Gortimer Gibbons, Hand of God, Red Oaks,  Orphan Black

 

A teljes listát megtalálod itt: amazon.com/gp/video

 

Kapcsolódó: Ultra HD, avagy a 4K csodája

 

3. Vásárlás és kölcsönzés

 

Az alábbi szolgáltatások igénybevételével 4K filmeket tölthetsz vagy játszhatsz le. Ha streamingre fizetsz be, a bitráták itt is alacsonyabbak.

 

 Amazon Instant Video

 

4K Mozifilmek: 26 | 4K TV Show-k: 3 | 4K Videók: 0 | Bitráta: 16 mbps

 

Az Amazonról sorozatokat és mozifilmeket is letölthetsz, illetve streamelhetsz. Az Instant Video kínálata nagyobb, mint a Prime-é, de időkorlátot vezettek be a kölcsönzött videókra vonatkozóan: a film elindítását követően 24 órán át érhető még el, a filmet a kölcsönzés időpontjától kezdődően 30 napig lehet megnézni. Egy sorozat valamely epizódja kb. $3.99, csomagban például a ‘The Blacklist’ első szériája $84.99. A mozifilmek $24.99-29.99 közötti összegért kölcsönözhetők.

 

Jelenleg elérhető válogatott 4K tartalmak - Mozifilmek: Men In Black 3,  The Other Guys, Lawrence of Arabia,  American Hustle, Amazing Spider-Man 2. TV:  Better Call Saul, The Blacklist, Orphan Black

 

 Ultraflix

 

4K Mozifilmek: 30 | 4K TV Show-k: 0 | 4K Videók: 34 | Bitráta: 6-25 mbps

 

Az Ultrafix egy olyan 4K filmkölcsönző szolgáltatás, amely a legtöbb okostv felületén elérhető. Alacsony költségvetésű és nem túl jól értékelt mozifilmeket kínál, egy-két népszerű klasszikussal megspékelve. A kölcsönzési díj $1.99-3.99 a “no-name” filmekért, $4.99 a koncert- és dokumentumfilmekért, és $9.99 az ismert stúdiók mozifilmjeiért. A kölcsönzés 48 órán át érvényes. Sorozatokat még nem lehet kölcsönözni, de a közeljövőben az Ultrafix ígérete szerint ezt is lehetővé teszi.

 

Jelenleg elérhető válogatott 4K tartalmak - Mozifilmek: Interstellar, Rocky, RoboCop, Fargo, Ip Man. Videók:  Springsteen & I, Usher Live From London, Mysteries of the Great Lakes, Animalopolis

 

A teljes listát megtalálod itt: ultraflix.com

 

 MGO

 

4K Mozifilmek: 16 | 4K TV Showk: 0 | 4K Videók: 0 | Bitráta: Min. 10 mbps

 

Az MGO filmeket és tv-sorozatokat kínál eladásra és kölcsönzésre, és van közöttük némi 4K tartalom is. Az árak filmenként változnak.

 

Válogatás a jelenleg elérhető tartalmakból: Jingle All The Way 2, Life of Pi, The Book Thief, Who Killed Johnny, Kingsman: The Secret Service. 

 

A teljes listát megtalálod itt: mgo.com/list

 

4. UHD lejátszók

 

 Sony FMP-X10

 

4K Mozifilmek: 74+ | 4K TV Showk: 3+ | 4K Videók: 50+ | Bitráta: 20-46 mbps

 

Az FMP-X10 egy olyan készülék, amely lehetővé teszi, hogy 4K filmeket töltsünk a  hard drive-jára, majd a TV-n lejátsszuk azokat. A filmeket kölcsönözhetjük vagy megvásárolhatjuk: a kölcsönzés díja kb. $7.99, 24 óránál hosszabb időre ennél több, a filmek kb. $29.99-ért megvásárolhatók. A meghajtó egyszerre mintegy 20 filmet tud tárolni, valamint 4K házivideókat is tarthatunk rajta. A lejátszó ára $699.99, remélhetőleg Magyarországra is hamarosan megérkezik.

 

Válogatás a jelenleg elérhető tartalmakból: Godzilla, The Amazing Spider-Man, Money Ball, Pineapple Express, Breaking Bad, The Blacklist, American Hustle,  Captain Phillips

 

 

 Samsung UHD Video Pack 2 (2014 Samsung okos tv-k)

 

4K Mozifilmek: 10 | 4K TV Showk: 0 |  4K Videók: 30 | Bitráta: -

 

A Samsung 2014-es, valamint 2013-as UHD TV-ivel kompatibilis videócsomagot egy merevlemez tartalmazza, amelyen 10 4K mozifilm és 30 dokumentumfilm érhető el. Az UHD ára $399.99, némely UHD TV-hez a Samsung ajándékba is adja a tengerentúlon – és talán hamarosan hozzánk is megérkezik.

 

A merevlemezen található mozifilmek: G.I. Joe: Relatiation,  World War Z, X-Men Origins: Wolverine, Night at the Museum, The Counselor, Forrest Gump, Star Trek: The Future Begins, Star Trek Into Darkness, Life of Pi,  The Book Thief

 

(Fotó: wallpaperscraft.com. Forrás: rtings.com)

 

 

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: