OKOS & MOBIL
Frissítve: 2015.10.29.

A legjobb okosórák

Az okosóra a legmenőbb ma a tech piacon. A csuklón viselhető kijelzők révén olyannyira testközelbe érkeznek az információk, hogy még csak a zsebünkbe sem kell nyúlni értük a mobil után… 

Az okosórák választéka sem csekély, és első ránézésre nem könnyű eldönteni, vajon a luxus kategóriás Apple Watch, egy androidos Google-katona vagy egy elegáns Pebble volna a leginkább számunkra való. Legyen funkcionális, sportos vagy mindenekelőtt stílusos? Segítünk a választásban, az alábbiakban a legjobb okosórákat sorra véve, kategóriákra bontva.

 

 

abszolút legjobb  

Sony SmartWatch 3

 

Mindent egybevéve ez az egyik, ha nem a legjobb okosóra, ami ma kapható.

 

A riválisoknak sok okuk van tehát az irigységre, és ami például a Sony SmartWatch 3-at jelenleg az abszolút győztessé teszi, az a beépített GPS követő, amelynek köszönhetően bátran elindulhatsz futni a mobilod nélkül is. Ráadásul, az Android Wear legújabb verziójával kapható, amelynek köszönhetően rácsatlakoztathatod a vezeték nélküli fejhallgatót, és nyomathatod a muzsikát sportolás közben.

 

Bár a képernyő fényessége nem olyan erős, mint némely vetélytársé, azért direkt napsütésben is látható, háttérvilágítás nélkül. Persze, háttérvilágítása is van, hogy sötétben is lásd a kijelzőt, de mivel nincs rá non-stop szükség, így kevésbé meríti az aksit, ami átlag 2 napot bír amellett, hogy Bluetooth kapcsolatban van az okostelefonoddal. Az érintőképernyője könnyen navigálható.

 

A legújabb rozsdamentes acél verzió már egy elegánsabb külsővel kínálja ezt a jól összerakott okosórát.

 

Ára cca: 49 000 forint

sony.com

 

 

 

legjobb anti-tech

Pebble Time

 

Az első okosóra, az eredeti Pebble még mindig keresett a piacon, ám akik egy még jobb változatot szeretnének megvásárolni, azoknak itt az új fejlesztés: a Pebble Time.

 

Az új modellben természetesen minden maradt, ami az eredetiben jó volt: meggyőző hét napos aksi élettartam (a leghosszabb jelenleg az okosórák között), iPhone és Android kompatibilitás (egyedüliként a piacon!), s mindez megfizethető áron. De szoftveres és hardveres frissítéseket is végeztek, amelyek közül a legfeltűnőbb az új színes e-paper kijelző, az újragondolt operációs rendszer és a vadiúj Timeline funkció.

 

A Pebble Time összességében arra koncentrál, hogy néhány dolgot jól tudjon, és nem arra, hogy sokat elviselhetően. Kijelzője teljes napsütésben is jól olvasható, a képernyő azonban – más modellektől eltérően – nem érintős, hanem négy gombbal navigálható. A készülék karcsú és könnyű. A Pebble Time az okostelefonok Casiója, letisztult, semmi cifraság, könnyen viselhető és kezelhető.

 

Akik nem szeretik az apró érintőképernyőket és alapvetően a mai okoskészülékek technikai túlzsúfoltságát, azok imádni fogják ezt az okosórát. Remek alternatívát jelent ez a készülék azoknak is, akik az iPhone-jukhoz illeszthető okosórát keresnek, de nem szeretnék a drágább Apple Watch-ot megvenni.

 

Nemesacél változata, a Pebble Time Steel kissé vaskosabb, mint a műanyag verzió, és az az 1 extra mm is hasznosítva lett: nagyobb elem került az órába, így az acélos Pebble Time akár tíz (!) napot is bír töltés nélkül. Persze, ennek ára is van. Itthon jelenleg nem árulják. 

 

Ára cca: 80 000 forint

getpebble.com

 

 

 

legjobb sportos

Garmin Vivoactive

 

A tökéletes fitnesz-okos az igazán aktív emberek számára nem lehet más, mint a Garmin Vivoactive.

 

Precízen követi az edzést, és jelzéseket közvetít, legyen szó futásról, biciklizésről, úszásról, golfról és még sok más sportról – az okosóra beállításainak és fitnesz funkcióinak a választéka tényleg lenyűgöző. Beépített GPS rendszerével pontosan követi a sportolót. Nyomon követi a lépéseid számát is, amit az órát viselve megteszel, sőt képes monitorozni az alvásidőd, és figyelmeztet, ha túl sokáig vagy inaktív: ülsz egy helyben.

 

Az okostelefonnal összeköttetésben minden eseményről jelzés érkezik az okosórára – ami egy idő után akár zavaró is lehet, a Garmin Vivoactive ezt úgy próbálja megelőzni, hogy kb. tíz másodperc múlva az értesítés eltűnik, és a Jelzések menüben tárolódik. Mindezt elérhető áron is kínálja a gyártó. Így szinte minden megvan a Garmin Vivoactive-ban, hogy egy sportos ember mindennapi edzőtársa lehessen.

 

Kár, hogy csak szinte: a gyengécske dizájn (az óra túúúl vastag) és a megkérdőjelezhető képernyő technológia (esetenként túl homályos) azért von le pontokat a sportos okosóra értékelésében.

 

Ára cca: 59 000 forint

buy.garmin.com

 

 

 

az iOS

Apple Watch

 

Amiként szinte minden Apple termékre elmondható, hogy szép elegye a technikának és a divatnak, nincs ez másként az Apple Watch esetén sem.

 

Ha megvan rá a pénzünk, az egyik legmutatósabb okosórát vásárolhatjuk meg, amely jelenleg a piacon kapható, s mivel ez a modell két különböző méretben is elérhető: 38 mm és 42 mm, kisebb csuklón is viselhető – így az Apple a nőkre (és a tinikre) is gondolt.

 

Összeszerelése nagyszerű, és mindkét méretben az okosóra jóval karcsúbb és kisebb, mint amire az ember számítana, ez pedig az egyik legjobban viselhető készülékké teszi.

 

Kizárólag iPhone-hoz csatlakoztatható, beépített hangszórójának köszönhetően viszont közvetlenül képes hívásokat fogadni.

 

Hiányosságai – az akkumulátora csak egy napot bír, kevés sport funkciója van és nincs benne GPS – ellenére az Apple Watch az első okosóra, amelyet valójában élvezet viselni.

 

 

 

Ára cca: 107 000 forint és 119 000 forint

apple.com 

 

 

 

legstílusosabb

LG Watch Urbane

 

Akár az arany, akár az ezüst modellt viseled, a kör alakú óralap minden kétséget kizáróan szépséges. Nagy, kerek, csillogó és a leginkább óra külsejű óra, vagyis ránézésre az LG Watch Urbane nagyon hasonlít egy hagyományos órára. Ráadásul divatos is. Az egyik legnagyobb méretű okosóra, ami ma kapható, így igazán csak vastagabb csuklón viselhető megfelelően.

 

Nagy OLED kijelzője szépen olvasható beltéren és kültéren egyaránt. Ha folyamatosan be van kapcsolva a kijelző, a készülék másfél napos akkumulátor élettartammal rendelkezik.

 

A legújabb verziójú Android Wear fut rajta, és Bluetoothon, illetve Wi-Fin keresztül is csatlakoztatható az androidos okostelefonodhoz. Sőt, ugyan korlátozottan működik még, de iOS készülékekről is elérhető már az Android Wear applikáció, amelynek segítségével iPhone-hoz is csatlakoztathatod az okosórádat (jelenleg az LG Watch Urbane mellett a Motorola Moto 360 2-t is).

 

Futóknak fontos, hogy pulzusmérő van rajta, GPS viszont nincs, tehát az edzés nyomon követéséhez kell az okostelefon is.

 

Az okosóra luxus verziója, az LG Watch Urbane Luxe 23 karátos aranyfoglalatban kézzel készített aligátorbőrszíjjal potom $1,200-ért lehet a tiéd.

 

Ára cca: 99 000 forint

lg.com 

 

 

 

legjobb kijelzőjű

Samsung Gear S

 

Bár a Samsung Gear S nem a legjobban összerakott okosóra, egyik fő célkitűzése – hogy okostelefon nélkül önálló eszközként is használható legyen – egyes tesztelői szerint a gyakorlatban nem igazán működik, vagy legalábbis macerás, ám azt kétségkívül el kell ismerni, hogy AMOLED kijelzője messze a legjobb és legszebb, ami ma kapható a piacon.

 

Nagy, két hüvelykes, gyönyörűen ívelt és a sarkain lekerekített. Emellett olyan tiszta és fényes a képernyő, hogy kész élvezet használni. Bár a műanyag szíjakkal ellátott óra nem a legszebb, ami ma kapható. És összességében elég nagy is, így keskenyebb csuklón nem túl kényelmes a használata.

 

3G, Wi-Fi és Bluetooth csatlakozást is lehetővé tesz, ám hogy az okosórát okostelefon nélkül is lehessen alkalmazni, ahhoz előkészítésként jó pár lépést meg kell tenni. Szükség van egy kompatibilis Samsung Galaxy okostelefonra (ez az okosóra nem az Android Wear operációs rendszerrel, hanem a Samsung saját fejlesztésével, a Tizen OS-sel fut), hogy üzembe helyezhesd az órát, majd le kell tölteni a szükséges alkalmazásokat ahhoz, hogy használhasd különféle célokra. Ezután behelyezhetsz egy 3G SIM kártyát, és hívásokat indíthatsz és fogadhatsz – meglepően jó hangminőségben –, illetve netezhetsz.

 

Némely applikáció azonban nem működik okostelefon nélkül – közöttük a népszerű futást követő app sem – másokat be kell állítani az okostelefon segítségével. GPS követő azonban be van építve, az akkumulátor idő pedig átlagos, a Samsung Gear S egy napig működik töltés nélkül.

 

Ára cca: 79 000 forint

samsung.com 

 

 

 

legszebb androidos

Motorola Moto 360 2

 

Kerek LCD kijelző finoman megmunkált rozsdamentes acélkeretbe foglalva. Fém, arany vagy fekete színben kapható, különböző fém- és bőrszíjakkal, így mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő órakülsőt.

 

Ráadásul 42 mm-es verziója kifejezetten jól mutat egy női csuklón is – persze, még mindig nagy – de már nem nevetségesen óriási, így hölgyek részére ez az okosóra lehet az abszolút befutó. De a 46 mm-es férfi Moto 360 sem kevésbé mutatós, bármely hagyományos karórával felveszi a versenyt a külcsínt illetően.

 

Kijelzője nem olyan szép, mint az OLED-ek, de elég tiszta és fényes. Mint minden Android Wear óra, a Motorola Moto 360 2 is Bluetoothon keresztül csatlakozik az okostelefonhoz, s így netezhetsz és fogadhatsz értesítéseket. De WI-FI kompatibilis is, ami azért is jó, mert nem meríted annyira az akkut. Erre szükség is van, az elem ugyanis csak egy napig bírja, bár kb. egy óra alatt fel is tölthető.

 

Fitnesz rajongóknak jó hír, hogy pulzus monitor és GPS is van a készüléken.

 

Ára cca: 59 000 forint

motorola.com

 

 

 

klasszikus luxus  

Montblanc TimeWalker Urban Speed e-Strap

 

Csúcsminőségű óra a legújabb trendnek megfelelő technikai vívmánnyal ötvözve.

 

A Montblanc TimeWalker Urban Speed e-Strap nagyban különbözik azonban a listában szereplő többi órától: nem magába az óraszerkezetbe, hanem a szíjba építették az okosfunkciókat ellátó kijelzőt. Az OLED érintőképernyő tehát a csukló belső oldalán kapott helyet.

 

Az e-szíj szinkronizálható az okostelefonoddal, így értesítéseket kapsz, hívásokat bonyolíthatsz, és fitnesz okoseszközként is használhatod, a szokásos funkciókkal. Az okos szíj androidos és iOS rendszerű mobilokkal is kompatibilis, és Bluetoothon keresztül csatlakozik.

 

A dizájn szemet gyönyörködtető, a szíj jó minőségű bőrből készült, és a Montblanc Timewalker Urban Speed kollekció szépséges óráival együtt is megvásárolható, de külön is: a szíj bármely 20-22 mm-es órára rácsatolható.

 

Ára cca: 1 330 000 forint

montblanc.com

 

 

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: