TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2015.10.14.

A legjobb okostévé platformok

Nemcsak az okostelefonok, de az okostévék is rohamtempóban fejlődnek. Míg nemrég még arról szólt a verseny az élmezőnyben, hogy mennyi applikációt kínálnak az egyes rendszerek és készülékek, ma már egyre inkább maga az operációs rendszer kerül előtérbe.

Televízió platformok.

Az online tévék új generációját vizsgálva felállítottuk a sorrendet a különböző operációs rendszereket alkalmazó készülékek között, a használatuk könnyedségét is figyelembe véve. Íme, a legjobbak. Az értékeléskor a szolgáltatások és appok tekintetében az abszolút tudást vettük alapul, így azokat is, amelyek, mint például a Netflix, Magyarországon még nem érhető el.

 

1. Sony: Android TV

 

Az androidos telefonhasználókat alighanem kapásból meghódítja a Sony tévék okosplatformja, de nem tűnik esélytelennek a japán óriás azon reménye sem, hogy az okostelefon tulajdonosok másik fele is a nappaliba vonul majd, hogy az új Sony-tévéjén guglizzon.

 

A Sony-n kívül csak a Sharp és a Philips kínál android operációs rendszerrel működő okostévét, így nem beszélhetünk arról, hogy ez az OS standard volna a piacon, ám elemzők szerint könnyen azzá válhat a jövőben, olyannyira jó ez a felület.

 

 

A többi okostévé platformmal ellentétben az Android TV szolgáltatásait nem a képernyő alján elhelyezett ikonrendszerre építették. Megnyomva a Home gombot a távirányítón felugrik egy teljes képernyős oldal, amelyen YouTube videók és Google videók sorakoznak. Tovább lapozva megjelennek a Sony Select szolgáltatásai, vagyis a legfőbb appok válogatása (Netflix és Amazon Instant), linkek a Google alkalmazásokhoz (Google Play Store, Google Play Music, Google Play Movies és TV), Youtube  és mások. Emellett kapsz egy listát is a TV csatlakozási lehetőségeiről és beállításairól. Mindez elég jól követhető módon és hagyományos elrendezésben jelenik meg.

 

A Sony Android TV további előnye, hogy komoly tárhellyel is rendelkezik, ez 16 GB-ot jelent, ami jóval több, mint amit az okostévék zöme kínál. Emellett az androidos telefonnal és/vagy tablettel rendelkezők irányíthatják a tévét és küldhetnek rá tartalmakat. A SideView applikáció egyébként egy hangkereső beépülő modullal is kiegészül. A Google Cast pedig lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen áttegyük a videókat és fotókat a tévére. Fotó: presscentre.sony.eu

 

 Három Sony Android tv: Sony Bravia KDL-50W805C - 270 000 Ft | Sony Bravia KD-49X8305C - 340 000 Ft | Sony Bravia KD-55X8507C - 499 999 Ft

 

 

2. Panasonic: Firefox OS

 

A Firefox operációs rendszer a legszebb és a legkönnyebben személyre szabható okostévé platform. A Panasonic nagyot újított, s bár az új felületet my Home Screen 2.0-ának keresztelték, nem sokban hasonlít elődjére, a tavalyi 1.0-ás verzióra.

 

 

A Samsunghoz és az LG-hez hasonlóan a Panasonic is elvetette azt a koncepciót, hogy külön okostévé kezdőoldalt hozzon létre a felugró ikonok helyett. A színes és meglehetősen nagy ikonok kezelése azonban rendkívül egyszerű, a dinamikusan reagáló rendszerben a képernyő közepén jeleníthetők meg.

 

Az ikonok között megtaláljuk a my TV-t, appokat, csatlakoztatható készülékeket és specifikus tv-csatornákat. Ez az operációs rendszer valóban a legkönnyebben alakítható igényeink szerint: az appokat és más ikonokat egyszerűen csak behúzzuk a megjelenítendő ikonok sorába.

 

Kezdőképernyő is van, és sokkal kevésbé zsúfolt, mint a korábbi verziók, csupán 14 appot tartalmaz. A Panasonic applikációs piacára egy link vezet, bár néhány előre letöltött alkalmazást is kínál ez a felület: ilyen a Netflix, az Amazon Instant, a YouTube, valamint az AccuWeather. További linkek visznek olyan beépített funkciókhoz, mint a naptár, a csatlakozók, tv-csatornák és egy webböngésző (természetesen a Firefox böngészője).

 

Bár a Google Play hiányában a Firefox OS nem veszi fel a versenyt az Android TV-vel az elérhető tartalmakat tekintve, ám annál sokkal kevésbé huzalozottabb, ezért könnyen személyre szabható. És tényleg nagyon jól néz ki. Fotó: mozilla.org

 

 Két Panasonic tévé Firefox operációs rendszerrel: Panasonic VIERA TX-40CX680E - 220 000 Ft | Panasonic VIERA TX-50CX700E - 310 000 Ft 

 

 

3. Samsung: Smart Hub és Tizen OS

 

Még mindig Smart Hubnak hívják, annak ellenére, hogy a Samsung okostévé platformja 2015-ben teljesen megújult. A koreai gyártó Tizen operációs rendszerét alkalmazták ugyanis szinte minden új eszközön.

 

 

Emellett azonban az okostévé funkcióinak megjelenítése nem kicsit hasonlít az LG webOS felületére. E hasonlóságért főként a képernyő alján futó vízszintes szalag, és az azon elhelyezett ikonok, applikációk és parancsikonok a felelősök, amelyek segítségével minden alkalmazás és szolgáltatás gyorsan és dinamikusan elérhető.

 

A rácsszerűen elrendezett különálló app ikonok elég unalmas felületét (amely a 2014-es modellek operációs rendszerét jellemezte) felcserélve a Tizen felhasználói felülete már folyamatosan monitorozza, hogy mit nézünk és milyen alkalmazásokat használunk, majd ennek megfelelően új lehetőségeket javasol, és még némi egyéni beállítási lehetőséget is kínál.

 

Egy dinamikusan változó, a legutóbb használt alkalmazásokat és funkciókat (illetve legutóbb nézett tv-csatornákat) megjelenítő doboz kapott helyet a bal sarokban. A képernyőn elsőként megjelenő ikonok is személyre szabhatók, így beállítható, hogy a minden nap használt alkalmazások és funkciók jelenjenek meg a kijelzőn.

 

Ha azonban külön rá szeretnék keresni egy specifikus appra, az azért nem mindig pofonegyszerű, ám a Smart Hub multimedia oldala ezt valamelyest megkönnyíti. Ezen keresztül különféle tartalmak is megoszthatók pendrive-ról vagy az otthoni hálózatról. Emellett a Samsung Apps panel is segít, amely, bár a korábbi verziókkal ellentétben már nem kapott központi helyet, de továbbra is listázza az összes letöltött alkalmazást.

 

A Smart Hub Tizen verziója néhány kellemes extrát is kínál: mint például a megosztott képernyő lehetőségét, így nézhetjük a tévét, miközben egy applikációban böngészünk. Ennek ellenére, a Samsung operációs rendszere nem veheti fel a versenyt összességében azzal, amit az Android TV vagy a Firefox OS kínál. Fotó: www.samsung.com

 

 Három Samsung TV a Smart Hub 2015-ös verziójával: Samsung UE55JU6400 - 315 000 Ft | Samsung UE48JU7000 - 340 000 Ft | Samsung UE65JS9000 - 998 990 Ft 

 

 

4. LG: WebOS

 

A webOS operációs rendszer bemutatásával 2014-ben az LG okostévé platformja teljesen megújult. Ezután kapott még egy frissítést, így a 2015-ös modellek már a webOS 2.0 verzióval bírnak.

 

 

A Samsung Smart Hub felületéhez hasonlóan a WebOS 2.0 is egy tálcára építi ikonjait, amelyek a képernyő aljáról ugranak elő. A különböző alkalmazások és funkciók, legyen szó akár a Netflix eléréséről, akár csak egy HDMI csatlakozóról, egyként kezelve egy dinamikusan változó sorban jelennek meg a képernyő alján. Felugranak, használatukat követően visszahelyeződnek, majd pedig sorrendet cserélnek, és jöhet a következő alkalmazás.

 

Nagyon gyorsan és egyszerűen működtethető a rendszer, kivéve, ha valami olyasmit szeretnénk használni, ami nem található meg az applikációs csíkon. Emellett pedig a WebOS személyre szabása sem túl könnyű.

 

Mindent összevetve dinamikus és színes felületet kínál az LG, bár a sok-sok alkalmazás és funkció egy helyen (össze)zavaró is lehet. Eltart egy kis ideig, amíg megtanulható a helyes kezelése, de a tech-szeretők és tech-zsenik nagyon izgalmasnak fogják találni a használatát. Fotó: lg.com

 

► Három LG TV WebOS platformmal: LG 65EC970V - 1 983 990 Ft | LG 55EC930V - 598 000 Ft | LG 55UB950V - 399 900 Ft

 

Hoppá! Az EISA, vagyis 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának szövetsége és annak szakértői értékelése szerint most, vagyis 2015-ben az LG 65UF950V Smart tévéje a Legjobb Okostévé. A gyönyörű, élvilágított Ultra HD TV, egy második generációs LG webOS operációs rendszert is hordoz magában. A tartalmakat könnyen megtalálhatók. A webOS 2.0 olyan TV-élményt kínál, ami könnyen elérhető, és ami a lényeg, hogy nem komplikált. 

 

 

(a techradar.com, digitaltrends.com, rtings.com alapján)

 

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: