OKOS & MOBIL
Frissítve: 2014.10.21.

Az okostelefonok átveszik a hatalmat?

Az okostelefonok egyre szebbek és okosabbak, miközben vásárlóként arra vágyunk, bárcsak még többet tudnának… Mert persze, fotózhatunk vagy facebookolhatunk velük, de azt is szeretnénk, hogy megfőzzék a vacsoránkat és megsétáltassák a robotporszívónkat. Ez a jövő. A jó hír az, közelebb van, mint gondolnánk.

 

Okos telefonok a háztartásban.

Már jó úton haladunk… hiszen a telefonok egyre több eszközzel kötnek minket össze. Például némely okostelefon, mint a Samsung Galaxy S4 vagy a HTC One már infravörös porttal rendelkezik, amely segítségével kontrollt gyakorolhatunk a tévé, a set-top box, de még a légkondicionáló felett is, s így nincs szükség külön távirányítóra.

 

Miként az internet megállíthatatlanul szövi hálóját, úgy egyre több készülék válik okossá és egyre több a kapcsolódásra kész. Jajj, vagy nem jajj… de az okostelefonok egy napon az otthonunk agyává válnak majd mindenütt a világon. A router lesz a szív, s ahogy a legtöbb okos készülék Wi-Fi-n keresztül bekapcsolódik a rendszerbe, úgy lesz minden ugyanazon hálózatra kötve.

 

Bár már ma is sok mindent megtehetünk, az esetek többségében ennek ára van, és nem is kevés. Az Apple AirPlay például lehetővé teszi, hogy fotókat, videókat és játékokat tükrözzünk az iOS készülékről a HDTV-re, és így saját fotóinkban is a nagy képernyőn gyönyörködhetünk, de ehhez amellett, hogy szükségünk van egy HDTV-re, még egy köztes szereplőt is be kell iktatnunk, ami az Apple TV – és bizony ez önmagában több tízezer forintos költséget jelent.

 

A dolgok megfizethető oldalán helyezkedik el a Unified Remote alkalmazás az androidos és windowsos telefonok számára, amelynek segítségével a telefonról irányíthatod a Windowst, az egérrel és billentyűzettel egyetemben, illetve más egyedi funkciókat is használhatsz, mint a média-, illetve feladatvezérlő, így nem vagy az asztalhoz láncolva. Az Xbox SmartGlass is hasonló szintű kontrollt biztosít az Xbox 360 felett, így bevihetsz szöveget anélkül, hogy egy esetlen vezérlőt kellene használnod.

 

Sonos, a szobazenész

A zenei fronton hódít a Sonos (a digitális többzónás rendszer), amely lehetővé teszi, hogy a muzsika betöltse az egész házat és annak minden szobáját. Méghozzá úgy, hogy a különböző helyiségekben mindenki kedvére választhat zenét: az egyik szobában jazz, a másikban rock’ n’roll, a harmadikban Wagner… és persze úgy is, hogy az egész házat átjárja az éppen megunhatatlanul kedvenc dallam.

A Sonos ráköthető internetre, számítógépre, házimozi rendszerre egyaránt, és elég csak a speciális hangszórókat elhelyezni a különféle helyiségekben, vezeték nem kell egy szál se. A Sonos zónajátszók – ingyenesen letölthető mobil alkalmazással – vezeték nélkül, mobileszközről is irányíthatók.

 

iKettle: a társalgó vízforraló

A berendezések is egyre okosabbak, és már a konyhába is betették a lábukat. A iKettle nevű kanna, gyakorlatilag egy Wi-Fi-képes vízforraló, amelyet az okostelefonról kapcsolhatsz ki-be, és amely jelzi neked, hogy mikor forrt fel a víz, ezenfelül megfelelő hőfokon is tartja, amíg odaérsz. Továbbá: üzenetet küld a telefonodra reggel, amikor felkelsz, illetve este, amikor a munkából hazaérsz, kérdezvén, be akarod-e kapcsolni a kannát, hogy a vizet felforralja, mire tiszteleted teszed a konyhában. Sajnos, sokkal többe kerül, mint egy átlagos készülék…

 

LG Lightwave: a távirányítós grill

Az LG Lightwave mikrosütője használható sütőként, grillként, mikróként és kenyérpirítóként, s ami az egészben a legjobb, mindezen funkciók egy app segítségével az okostelefonról irányíthatók. Ez azt jelenti, hogy beállíthatod a kívánt sütési hőmérsékletet és ellenőrizheted, még meddig kell az ételnek sülnie, anélkül, hogy egyáltalán betennéd a lábad a konyhába. Neked csak akkor van jelenésed, amikor az étel elkészült.

 

evohome: a zónafütő

A Honeywell új evohome rendszere arra képes, hogy az otthonodat akár hőzónákra oszd fel, mindegyiket külön-külön programozva, így beállíthatod, hogy csak azokat a szobákat fűtsd, amelyeket használsz, és csak akkor, amikor szükséges. Hogy még könnyebbé tegye az életet, a fűtés és a meleg víz is ki-bekapcsolható a smartphone applikáció segítségével.

 

 


fotó: skybell.com

SkyBell: az ajtónálló

Ha már minden szobában más zene szól, a teafőzőtől üzenetet kapunk, a sütő elkészíti a vacsorát és a fűtés is szabályozott, itt az ideje arra gondolnunk, hogyan óvjuk meg családunk épségét – a robotokéról sem megfeledkezve.

 

Az okostelefon irányítása alá vonja a riasztókat, mozgásérzékelőket, kamerákat, csengőket, zárakat is. Erre képes a SkyBell kaputelefon. Ha valaki csenget az ajtón, kapsz egy riasztást a telefonra és egy videót is betölt neked a rendszer. Még beszélhetsz is az ajtóban állókkal a telefonon keresztül, akkor is, ha épp az irodádban vagy a Bahamákon tartózkodsz. Bárhol működik, ahol Wi-Fi van. S bármikor nyomon követheted, ki érkezett a házadhoz, így mindig biztonságban érezheted magad, okos házőrződnek köszönhetően.

 

Canary: dönt, hogy dönthess

A Canary biztonsági központ még ennél is okosabb, egyfajta mindent egyben kínáló biztonsági készülék, HD éjjellátó kamerával, mikrofonnal, mozgásdetektorral, riasztóval felszerelve, emellett pedig méri a hőmérsékletet, a páratartalmat és kis szenzorokkal a levegő minőségét is.

 

Folyamatosan tanulmányozza otthonod környezetét, hogy még jobban különbséget tudjon tenni a valódi fenyegetés és az ártalmatlan dolgok között. Mert például egy hirtelen, drámai hőmérsékletváltozás tüzet jelezhet, de ha valami nagyon forró, napsütötte helyen élsz, akkor a rendszer elég okos ahhoz, hogy emiatt ne riasszon állandóan.

 

Ám ha riaszt, további részleteket kapsz az eseményről az okostelefonodra, így eldöntheted, miként reagálj: figyelmen kívül hagyod, hívást kezdeményezel, üzenetet küldesz vagy bekapcsolod a riasztót. Amúgy bármikor beléphetsz a rendszerbe a smartphone-ról, hogy ellenőrizd a körülményeket.

 

Amikor a kenyérpirító összefog a…

Ezen okos eszközök mindegyike elérhető vagy hamarosan megjelenik a piacon, és valamennyinek ugyanaz a célja, hogy könnyebbé tegye az életed, méghozzá úgy, hogy bárhol is tartózkodsz, akkora kontrollt tesz lehetővé számodra, amekkorát csak lehet. Egy feltétellel: nálad van az okostelefonod.

 

Ez csupán a kezdet, mert a háztartási eszközöket egyre okosabbra tervezik, s az elején biztos valamennyien csak örülni fogunk annak, ha az okostelefon által takaríthatjuk ki a lakást a robotporszívóval, összehangolja a lakásban a fényeket és behúzza a függönyt.

 

De akkor már egy kicsit gondolkodjunk el, amikor majd a teafőző a kenyérpirítóval beszéli meg a teendőket…
 

nyitófotó: wifikettle.com

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: