LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2015.06.09.

Chromebook: felhőalapú előnyök és kétségek

Lehet, hogy elvarázsol a chromebook alacsony ára, de kijózanít az aggodalom, hiszen korlátozott a használhatósága. Vásárlás előtt jogos a kérdés: vállald be egy számodra ismeretlen operációs rendszer kockázatát – vagy jobban jársz, ha némileg több pénzt áldozva rá, maradsz az ismert Windows vagy Mac rendszerű laptopok egyikénél.
 

Miként például a nagy teljesítményű, játékra specializált laptopoknak, ugyanúgy a chromebookoknak is megvan a maguk vásárlói köre, miközben sokak számára korlátozottnak bizonyulnak. Ezeken a gépeken ugyanis a Google webközpontú, internetes használatra tervezett saját operációs rendszere fut a Google alkalmazás-bázisára támaszkodva. S bár a felhasználók bejelentkezhetnek vendégként is a Chrome operációs rendszerbe, ahhoz, hogy a legjobb élményt kapják, teljes regisztrációval vagyis Google tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

 

Nincs gond a karbantartásra

 

A Chrome-ot a Google applikációira optimalizálták, mint a Gmail, Google Calendar és Drive. A megszokott alkalmazásokat valójában lemásoló appok, a saját böngésző és a feladathoz épp elegendő, szerényebb hardver kombinációja a felhő-szolgáltatásokra támaszkodik – szinte végtelen kapacitású online tárhelyet biztosítva. Ilyetén módon a rendszer karbantartása, frissítése nem igényel semmilyen felhasználói beavatkozást.

 

Ez a mély internetes beágyazottság részben előnyös, részben hátrányos, attól függően, mire használod a számítógépedet. Ha internetböngészésre, szövegszerkesztésre, film- és videónézésre vagy zenehallgatásra, aligha van szükséged egy erős és drága konfigurációra, hiszen a benne rejlő lehetőségeket nem is használod se fel, se ki igazán.

 

Egy chromebookot beállítani nagyon egyszerű, ha már most is használod a Google szolgáltatásait, email- és naptár rendszerét, valamint a dokumentumait. De ha más programokat is használsz, mint például a Microsoft Outlook, időbe telhet, mire a Google operációs rendszeréhez igazítod.

 

Bár a Microsoft Office rendszere nem érhető el egy chromebookon, ez nem foszt meg attól, hogy az adatállományaidon dolgozz.

 

A Google Drive a Chrome OS rendszer azon eleme, amely egyenértékű a Microsoft Office alkalmazásaival. Itt is lehetőséged van rá, hogy bármit létrehozz, a dokumentumtól kezdve a táblázaton keresztül a prezentációig, és emellett minden korábbi Microsoft Word dokumentumot és PowerPoint prezentációt is közvetlenül importálhatsz a Drive-ba, így a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a régebbi fájlokon is dolgozz.

 

A Google Drive azt is megengedi, hogy Microsoft formátumokban ments el dokumentumokat, így nem chromebook-felhasználókkal is megoszthatod azokat.

 

Internetfüggés, de...

 

Chromebook vásárlásakor alighanem kardinális kérdés az internetkapcsolat túlsúlya és annak számodra való jelentősége. A készüléket ugyanis úgy tervezték, hogy erősen függ az internettől, ami azt jelenti, hogy sok alkalmazás egyszerűen nem működik, ha kikerülsz a Wi-Fi erőteréből.

 

S bár egyre növekszik az offline Chrome appok száma, amelyek tehát internetkapcsolat nélkül is működnek, mint a Gmail és a Google Drive, de mert az offline mód nincs alapértelmezettként engedélyezve, installálnod kell néhány plugint ahhoz, hogy weben kívül hozzáférj az emaileidhez vagy dokumentumaidhoz. Ma már valójában nem okoz gondot az emailek írása és olvasása, a jegyzetkészítés, a dokumentumszerkesztés, a prezentációk és táblázatok létrehozása, a fotók megtekintése és szerkesztése vagy filmek és zenék hallgatása sem.

 

Játszani is lehet, de csak azok a játékok elérhetők, amelyek a Chrome Web Store-ban találhatók.

 

Az olyan klasszikusok, mint az Angry Birds és a Mesterlövész fent vannak ugyan, és a kínálat sem szűk, de korántsem olyan gazdag, mind a Windows vagy OS X alapú laptopoknál. Mivel a chromebook grafikai feldolgozó képessége is visszafogottabb, ezért még ha el is érhető mondjuk egy olyan játék, mint a Bioshock Infinite, ne várd, hogy szépen és simán fut majd, mint azt korábban – egy más platformon – megszoktad.

 

 

Felhőbiztonság

 

A chromebokok elleni támadások sarokköve az internetfüggőség és a felhő-alapú tárhely, amely azt a félelmet kelti, hogy végülis a Nagy Testvér meg a Kis Öccsei előbb-utóbb mindent megtudnak rólad. De...

 

Egyrészt jelszóval zárhatod el mások elől az információkat, miközben kölcsön is adhatod a géped, mert alapvető szolgáltatások úgynevezett vendégként is elérhetők.  Másrészt már így is majd’ mindent tudnak rólad, hiszen onnantól, hogy bekapcsolod a számítógéped, bármit teszel is, az nyomon követhető és nyoma is marad. (Gyorsan hozzá tesszük, kifejtés nélkül, a helyzet ennél persze sokkal árnyaltabb...)

 

Alighanem a vállalati szintű elterjedését pontosan az információk első lépésben történő megosztása akadályozza majd – mert a felhőalap valójában megosztás, még ha lezárható is. Az iskolák számára azonban könnyebbé teheti a megfelelő számú laptophoz való jutást és a csapatmunkát.)

 

Még szükös a kínálat

 

Ha úgy döntesz, felemelkedsz a felhők világába, már csak az a kérdés, melyik notebookot válaszd a még itthon szűkös kínálatból. A Samsung Chromebook Series 3 vagy az Acer C720 megfelelő választásnak tűnik, mindkettő 100 ezer forint körüli áron érhető el. A méretük hasonló – 11 hüvelyk, de a Samsung kissé prémiumosabb hatású, és egy órával több akkumulátor üzemidőt is kínál, a C720 viszont gyorsabban fut.

 

A legjobb chromebookok: Acer C720P - 11.6”, Samsung Chromebook 2  - 13.3”,  Dell Chromebook 11 - 11.6”, Toshiba Chromebook - 13”, Google  Chromebook Pixel 12,5 ”, HP Chromebook  14 ”

 

 

Ha nagyobb a képernyő, megnő a méret és a súly is, ám ha ez nem zavar, akkor a HP Pavilion 14 Chromebook 14 hüvelykes kijelzője – és remek hangszórói – lehet a megfelelő választás. Mindhárom készülék közös hátránya, hogy csak 16GB tárhelyet biztosítanak, ami azt jelenti, hogy nem tárolhatsz túl sok multimédiás tartalmat a notebookon.

 

A gyártók közül az Acer, a Samsung és a Hewlett-Packard a legaktívabb, de a Dell és a Lenovo is egyre több erőfeszítést tesz a felzárkózásra. A Toshiba 13 colos készülékkel rukkolt elő, de csak annyit kér érte, mint a riválisok a 11 colosokért, az Acer pedig bemutatta az első érintőképernyős chrome noteszgépét…

 

Mindent egybevetve, ha nem akarsz sokat költeni a számítógépre, és olykor hanyatt fekve s az eget bámulva arról álmodoztál, milyen is lehetne, ha egy felhőben élhetnél, akkor a chromebook kitűnő választás… de egyelőre, ha hajlandó vagy többet költeni, egy Windows 8.1 laptop sokoldalúbb megoldás.

 

Fotók: google.com

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: