KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2014.10.21.

Tévhitek: digitális zoom és megapixelek…

[Kamerakalauz 4.] A gyártók és a városi legenda által táplált köztudat hajlamos még mindig hasra esni a digitális zoom és a hatalmas pixelszámok előtt. Pedig túlzott jelentőséget tulajdonítani bármelyiknek is nem csak túlzás, de akár figyelmen kívül is hagyhatók a vásárláskor…
 

Ha csak egy pillantást vetsz a kamerák termékleírására, láthatod, hogy a kompakt gépek és a DSLR-ek néhány esetben teljesen egyező megapixel számmal rendelkeznek (16MP, 18MP és így tovább…) Bár ez így ahhoz hasonlít, mintha azt állítanád, a Wolkswagen Passat ugyanolyan, mint a Porsche GT9R– mivel mindkettő négykerekű autó. Csakhogy teljesítményükben és minőségükben jelentősen különböznek. Ugyanez igaz a jobb fajta „célozz és lőj” gépek és a digitális tükörreflexes fényképezők esetében is.

 

Pixelmánia

 

A kompakt kamerák kisebb szenzorral működnek. S bár a legtöbb kis szenzoros gép jól teljesít, ha arról van szó, hogy a képeket online szeretnéd megosztani vagy kis méretben kinyomtatni – de azzal, hogy ilyen sok megapixelt zsúfoltak egy ilyen kisméretű chipbe, a digitális zaj problémát, romló képminőséget okozhat. A DSLR-eket jóval nagyobb érzékelővel szerelték fel, ami azt eredményezi, hogy sokkal kisebb lesz a képzaj még gyenge fényviszonyok esetén is, és általánosságban jobb képminőséget biztosítanak. Vagyis homályos fényben is fotózhatsz vaku nélkül, mérsékeltebb képminőség romlással. De ha nagy méretben szeretnéd kinyomtatni a fotókat, vagy alaposan megvágni azokat, akkor a cserélhető objektíves gépekre koncentrálj. A megapixel szám akkor számít igazán, ha nem online tárolod vagy osztod meg a képeket, hanem nagyobb formátumokban szeretnél nyomtatni vagy vágni, de ennek semmi köze nincs önmagában a kép minőségéhez.

 

Nota bene: ne ítéld meg a vásárolandó kamerát pusztán a megapixel szám alapján. A szenzor fizikai mérete és minősége, és a hozzátartozó optika sokkal nagyobb szerepet játszik a képminőség terén, mint maga a megapixel szám, így ne dőlj be annak a tévhitnek, hogy a több megapixel jobb képeket eredményez.

 

A kis szenzor lehetővé teszi, hogy a kamera kompakt és hordozható legyen, s ezzel egy kicsit áldoz a képminőségből a kényelem oltárán. A nagyobb szenzoros DSLR-ekkel jobb fotókat lehet készíteni, de még a legkompaktabb DSLR-ek is egy kissé robosztusak. Ezért is nő manapság a MILC-ek (tükörnélküli cserélhető objektíves kamerák) népszerűsége: nagyobb szenzorokat használnak, de maguk a gépek kisebb méretűek, mint a DSLR modellek.

 

Digitális zoom? Züm-züm…

 

Akárcsak a megapixelek esetében, a gyártók olykor szívesen dobálódznak a nagy számokkal a digitális zoom kapcsán is. De ahogy a megapixeleket, ezt is bátran hagyd figyelmen kívül. Az optikai zoom valódi optikát használ ahhoz, hogy közelebb hozza a célpontot. A digitális zoom csupán pont annyi pixelt, amennyit egy általános exponálásnál, de felnagyítja annyira, hogy kitöltse a képet. A kamera így valójában nem képes több részletet befogni.

 

Ha csak digitális zoommal dolgozol, akkor nem tudod állítani a fókusztávolságot, csak a kész kép egy részletére közelítesz rá. Ez éppen olyan zoomolási technika, mint amit a Photoshopban használhatsz, csak ez automatikusan működik a kamerában. És bár olykor jól jöhet, a kép minősége végeredményben romlik és sérül, ezért a legtöbb fotós soha nem használ digitális zoomot. Így aztán az utóbbi években egyre kevesebb gyártó csinál hírverést a digitális zoom körül. Ha ezzel találkozol, ne is figyelj rá.

 

Nyitófotó: flickr.com by  Moyan Brenn

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: