KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2014.10.21.

Tükrök és trükkök: DSLR és MILC

[Kamerakalauz 2.] Az ebbe a csoportba sorolható fényképezőgépek kiemelkedő képminőséget, kreatívabb opciókat és gyorsabb teljesítményt biztosítanak, mint a sima kompakt modellek. Ezért persze drágábbak is.

Cserélhető objektíves gépek

 

A cserélhető objektíves kamera sokak számára csak egy dolgot jelent: a DSLR (digitális tükörreflexes) gépet. Ez az osztály azonban ennél jóval átfogóbb, és különböző alkategóriákra osztható: ide tartozik a hagyományos DSLR, a Sony fixen beépített, áttetsző tükör technológiájú modelljei, illetve a MILC modellek, amelyekből teljesen kihagyták a tükördobozt és az optikai képkeresőt.

 

A két véglet, a kompakt és tükörreflexes fényképezőgépek közé furakodott be ez az új kategória, s mint az elmúlt évek bizonyították, joggal meg is kapaszkodott ott. S mára már minden valamire való gyártó előrukkolt a saját variációjával. Ez a megoldás ugyanis egyrészt kecsesebb formát és vonzóbb dizájnt tett lehetővé, másrészt a DSLR-ekben alkalmazott szenzor és a cserélhető objektíves rendszer előnyeit ötvözi a valóban kis mérettel. (Ami egy kicsit jobban bonyolítja a dolgokat, hogy a tükörnélküli kategóriához tartoznak Micro Four Thirds (MFT), a szoftveres torzítás korrekcióra képes modellek is, lásd Olympus és Panasonic gépek).

 

A MILC kamerák megengedik, hogy a lencserendszerek óriás kínálatából csemegézve választhassuk ki a célnak megfelelő objektíveket, amelyek a közeli vagy épp a távoli objektumok fotózására kiválóak.

 

A MILC modellek ára 120 ezer forintnál kezdődik, de feltornássza magát akár 500 ezer forintig is. Míg a Sony Alpha NEX-F3 azoknak jó választás, akik csak ismerkednek ezzel a kategóriával, addig a Panasonic Lumix DMC-G5 azok számára tökéletes, akik fejleszteni kívánják fotózási technikájukat. De a legnépszerűbb modellek egyike kétség kívül az Ashton Kutcherrel reklámozott és fehérben különösen szépséges Nikon 1 sorozat – amely önmagában is méltón vált világsztárrá. A klasszikusan férfias, kézbesimulóan téglatestet formázó japán gép kifejezetten strapabíró – víz-, por-, fagy- és ütésálló – készülék. De ha inkább a DSLR-t választanád, olvass tovább.

 

Előnyök: 1. Arányosan kiváló sebesség és teljesítmény 2. Cserélhető objektívek (köztük a korábban vásároltak) 3. Kontrollfunkciók, ellenőrzési lehetőségek

 

Hátrányok: 1. Nagyobb és nehezebb, mint egy kompakt gép (a MILC objektívvel olykor orrnehéz) 2. Elsőre kissé bonyolultnak tűnő kezelés 2. Nagyobb beruházást igényel az objektívek miatt (is)

 

Népszerű modellek: Sony Alpha NEX-F3 , Panasonic Lumix DMC-G5, Nikon 1 sorozat 

 

Digitális tükörreflexes kamerák

 

Ha azon fotográfusok közé tartozol, akik teljes mértékben kreatív kontroll alá szeretnék vonni készülő képeiket, érdemes megfontolnod egy DSLR, digitális tükörreflexes fényképezőgép vásárlását. Ezek a modellek azt a fejlett szintű technológiát kínálják, amelyre a tapasztalt fotósoknak szükségük van a kompatibilis, cserélhető objektívek és tartozékok széles kínálatával egyetemben. A DSLR kamerák drágábbak, 100 ezer forintnál kezdődnek, és ez a legtöbb típusnál csak a gépváz árát jelenti. Ebben a kategóriában első gépnek megfelelő a Canon Rebel T3i, a Nikon D3200, a Pentax K-30 vagy a Sony Alpha 65. Aki professzionálisabb kamerát keres, annak szóba jöhet a Nikon D700, a Canon 60D vagy a Pentax K-5.

 

Előnyök: 1.  Professzionális szintű sebesség és teljesítmény 2. Cserélhető objektívek (köztük a korábban vásároltak) 3. Különféle kiegészítők és tartozékok sokasága

 

Hátrányok: 1. Nagyobb, robosztusabb és nehezebb géptest 2. A kezelés bonyolultabb, kellő felkészülést igényel 3. Drágább, mint a kompakt gépek, ráadásul az objektív és a memória-kártya gyakran nem része a csomagnak.

 

Népszerű modellek: Canon Rebel T3i, a Nikon D3200, a Pentax K-30, Sony Alpha 65

 

Fotó: nikon.hu

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: