TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

Hangprojektorok vásárlása: karcsú, de dübörög…

Kezdetben a hangprojektorok kínálata olyan karcsú volt, mint a síkképernyős tévék formavilága. Ma már azonban a választék elég széles ahhoz, hogy rátalálhass a számodra megfelelő stílusra, márkára, formára, funkciógazdagságra – a neked megfelelő áron.  
 


Sony HT-ST3 fotó: sony.hu

 

Mi tagadás, virágzik a hangprojektorok piaca. A soundbarok bőszen terjeszkednek házról házra, szobáról szobára, szinte már nem is hiányozhatnak egy jobbfajta nappaliból és síkképernyős tévé mellől.

 

Térhódításuk nem meglepő. Mivel a tévékészülékek egyre karcsúbbak, egyre kevesebb hely marad a beépített hangszórók számára, és ezek a tévék hátsó-alsó fertályára kerülnek, kissé zsugorítva, a hangsugárzás pedig a fal vagy a padló felé irányul. Így aztán az összhanghatás ritkán meggyőző. Amíg közbe nem szól egy hangprojektor…

 

Általa ugyanis úgy turbózható fel az akusztikai élmény, hogy

 

1.  nem kell hangfalakkal teleszórnod a szobát,

2.  nem kell szembenézned azzal a kihívással, miként hálózd be kábelekkel anélkül, hogy közben hasra ne ess jártadban-keltedben,

3.  a pénztárcádat sem kell kibelezned a különféle vezetékes vagy vezeték nélküli rendszerelemek megvásárlásakor.

 

Hangprojektor kontra térhatás 

 

Sokan csak fintorognak és önjelölt audiofilként legyintenek a hangprojektorokra, mondván, csupán az alacsony minőségű tömegcikkek sorát gyarapítják... Nincs igazuk. Ma már biztosan nincs. Mert rendkívül gazdag és mély hangzásra képesek. Csak meg kell találni azt a készüléket, amely a leginkább megfelel az adott igényeknek.

 

Erőteljes basszust szeretnél, ami elnyomja még a szomszédból átszűrődő dübörgést is…? Megtalálod a számodra megfelelőt. Egyszerű készülékre van szükséged, amitől egy kicsit jobban hangzik a tévéd? Azt is. És e két véglet között – az igényekhez igazodva – számos modell közül választhatsz, köztük olyan hibrid hangprojektort is, amely valódi és meggyőző térhatás felidézésére képes. Mert ez az, amit egy normál hangprojektortól sohasem kapsz meg. Legyen bármilyen drága is.

 

Ha át akarod élni, amint a hátad mögött elsüvít egy váza, vagy arra vágysz, hogy egy morajlás átmossa az egész szobát, akkor bizony elő kell venned a vastagabbik pénztárcád, és egy több, önálló elemből álló hangrendszert kell venned.
 

 

 


Ám azt is el kell ismerni, akad már a piacon olyan hangprojektor, amely felülmúlja az azonos árú térhatású hangrendszereket az általános hangminőség tekintetében, kiváló basszust és tisztaságot produkálva. Némely modell pedig – főleg a Yamahától – elég meggyőzően képes utánozni a térhatású hangeffekteket. De egy projektor soha nem tud teljes értékűen kiváltani vagy helyettesíteni egy valódi térhangzású rendszert. 


Rendszerkapcsolatok 

 

A hangprojektorok zöme legalább egy digitális optikai inputtal és egy analóg inputtal rendelkezik.

Egy projektort úgy köthetsz a rendszerbe a legegyszerűbben, ha minden eszközt a tévére csatlakoztatsz, aztán egy optikai vagy analóg hangkábelt vezetsz a tévétől a hangprojektorig.

 

Ha nem szeretnéd a tévét közbeiktatni, olyan hangprojektorra van szükséged, amely egyrészt elegendő inputtal rendelkezik ahhoz, hogy kezelni tudjon minden eszközt, amit csatlakoztatni szeretnél, másrészt pedig valószínűleg szükséged lesz arra is, hogy legyen egy kijelző a projektoron, amelyen megnézheted, melyik inputot állítod be. Vigyázz, ezt a funkciót sok hangprojektorból kispórolják.

 

A még jobb hangminőség érdekében némely hangprojektor támogatja a HDMI inputokat is. Egy HDMI kapcsolat előnyös lehet, ha Blu-ray lejátszóval van összeköttetésben, mert a Blu-ray lemezeken olyan magas felbontású hangtartalom található, amelyet csak egy HDMI kábelen keresztül lehet átjuttatni. Ez persze csak akkor számít, ha maga a hangprojektor képes kihasználni a magas felbontás nyújtotta előnyöket.

 

Érdemes olyan hangprojektort választani, amelyen USB és/vagy Bluetooth kapcsolat található. Utóbbi megkönnyíti, hogy okostelefonról vagy tabletről hallgass zenét – vezeték nélkül. Az USB input pedig egyszerű összeköttetést kínál, mondjuk, egy zenével megpakolt iPod vagy USB flash drive számára.

 

Végül pedig nem árt számításba venni, hol vannak elhelyezve a hangprojektoron a csatlakozók. Mert nem minden gyártó teszi az inputokat és outputokat magára a hangprojektorra. Némelyek egy külön dobozt alkalmaznak e célra, ami olyan, mint egy kicsi A/V vevőkészülék. Mások a mélysugárzóra pakolják a csatlakozási lehetőségeket. Mindez meghatározza, mennyire korlátozott a mozgástered, s mennyi kábelre lesz szükséged. Mert, tegyük fel, hiába vezeték nélküli a projektorhoz járó mélynyomó, ha rajta van az összes bemenet, akkor mindenképp közel kell raknod a tévéhez…

Kell-e külön mélynyomó?


A mélysugárzó az a hangszóró, ami kifejezetten az alacsonyabb frekvenciákért felel, vagyis a morajló vagy mélyen zengő basszusokért

 

 

 


Bowers & Wilkins Panorama2 fotó: bowers-wilkins.com

 

Mivel a hangprojektorokat gyakran olyan vékonyra tervezik, amennyire csak lehetséges, többnyire nem marad elég hely a teljes értékű mélysugárzók számára, s a gyártók az alacsony frekvencia spektrumából áldoznak. Az önálló mélysugárzó ez esetben nemcsak a maga frekvenciatartományán dolgozik, de kiegészíti a középső basszus tartományt is, s ezáltal összességében is gazdag és a teret betöltő hangzást eredményez. Vagyis: némely hangprojektort nem éri meg a hozzá tartozó mélynyomó nélkül használni.

 

Ha el tudod helyezni a nappaliban a mélynyomót anélkül, hogy az bárkit is az őrületbe kergetne, akkor mindenképp olyan rendszert válassz, amiben megtalálható. Szerencsére ma már számos vezeték nélküli modell is kapható, amelynek az elhelyezése is sokkal könnyebb. Ha azonban nincs rá mód, hogy egy önálló mélysugárzót fogj hadra, válassz az olyan modellek közül, amelyek direkt erőteljes basszusokra képesek mélysugárzó nélkül is. Ezek a hangprojektorok kicsit nagyobbak és áruk is kissé magasabb.

 

Megfontolandó a MartinLogan Motion Visiona, a Bowers & Wilkins Panorama2-je és a PowerBar 235 az Atlantic Technology-tól. De ha a mélysugárzó nélküli hangprojektor mellett is döntesz, nézd meg, hogy van-e lehetőséged rá, hogy később hozzáadj egyet a rendszerhez – az előbbi három modellnél például igen.

 

Hangkontroll

 

Ha válogatós vagy, amikor a hangminőség kerül szóba, akkor érdemes olyan projektorra fókuszálnod, amely a finomabb hangolásra is módot ad. Már az alap szoprán és basszus kontrollja is lehetővé teszi, hogy megfelelően kiegyensúlyozott legyen a hangzás, némely hangprojektoron azonban speciális hangzásmódok között is lehet váltogatni.

 

 


Samsung HW-E450 fotó: samsung.com


Igazi térhatás! Hatásvadász állítás

 

Sok cég szívesen reklámozza a saját gyártású hangprojektorát úgy, mintha az valóban térhatású lenne, mintha a teljes rendszert egy készülékkel bárki is kiválthatná. Ez azonban megtévesztő. Némely hangprojektorok ügyes technológiával térhatást imitálva nagyobbnak mutatják a hangot, mint valójában, de ez csak egy illúzió másolata. Ha valóban azt szeretnéd átélni, mintha a hang körülötted mozogna, akkor egy 5.1-9.1 házimozi rendszert kell megcéloznod…

 

Távirányítósokk

 

Boldogan megnyugtatnánk, hogy ha ugyanattól a márkától szerzed be a hangprojektort és a tévét, biztos lehetsz benne, hogy a kettőt egy távirányítóval is használhatod. De nem nyugtatunk, mert akkor hazudnánk.

 

Ha a már meglévő távirányítóddal akarod kontrollálni, olyan hangprojektort kell vásárolnod, amely képes a távirányítás-tanulásra… vagyis képes megtanulni a meglévő távirányító parancsait. Máskülönben marad a több távirányító (és a több konfliktus). De kapható tanulásra képes univerzális távirányító is, amely mintegy nevető harmadikként veszi át a tévé és a hangprojektor felett a hatalmat. Amúgy pedig, egyáltalán nem is biztos, hogy a vásárolt hangprojektorhoz helyből jár egy távirányító is.

 

Mibe kerül?

 

30 000 forint alatt is kaphatsz hangprojektort, de készülj fel a lehangoló teljesítményre… A legtöbb projektor, amelyhez ennyiért hozzá lehet jutni, egyszerűen nem éri meg a pénzt. Jobb hangminőséget nyújtanak, mint a tévéd? Elképzelhető, de nem valószínű, hogy sokkal... Jobban akkor jársz, ha egy kicsit még gyűjtesz, hogy a megfelelő minőségű készülékre tehesd rá a kezed…

 

A 30-55 ezer forint közötti árkategóriában már találhatsz megfelelő minőségű projektort, de többnyire mélynyomó nélkül. Ez a kategória sokkal jobban szól, mint a tévéd, de általában hiányzik a basszus, és kevés a csatlakozási lehetőség.

 

Megfontolható modellek: Sony HT-CT60 , Samsung HW-F355/EN

 

Az 55-150 ezer forint közötti a piacon kapható legtöbb modell ára. Sokféle csatlakozási lehetőséggel, vezeték nélküli mélysugárzóval felszerelt, remek hanghatású modellek. A legnépszerűbb árkategória, a legtöbb házimozira vágyónak pontosan megfelelő modellekkel. 

 

Megfontolható modellek: Samsung HW-E450, LG NB3531A, Yamaha YSP-1400, JBL SB400

 

A 150 ezer forint feletti kategóriába már a hagyományos térhangzású rendszerekkel versenyre kelő modellek tartoznak. Azok a cégek uralják ezt a szegmenst, amelyek hangszórókra specializálódtak, itt már nem ritka a mélynyomó nélküli remek basszus sem… Lásd a MartinLogan és az Atlantic Technology modelljeit.

 

Megfontolható modellek: Atlantic Technology PB 235, Yamaha YSP-5100, Sony HT-ST3, Harman Kardon SB 16

Következő oldal 1 2
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: