TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

5.1 és társai

Ha magad veszed meg a házimozid különböző komponenseit, az időigényes és drága lehet, ráadásul az összekapcsolásuk is kihívást jelent olykor. A legegyszerűbb megoldás egy soundbar, vagyis hangprojektor, beépített hangszórókkal, amely közvetlenül összeköthető a tv-vel, és nincs szükség külön vevőkészülékre-erősítőre. Ha ennél többre vágysz, egy csomó macerát megspórolhatsz vele, ha egy előrecsomagolt rendszert veszel.

Házimozi rendszerek.

Hacsak nem vagy totál audiofanatikus, aki kritikai szempontok szerint hallgatja a zenét, vagy mozirajongó, aki megőrül a filmszínházszerű hangzásért, egy házimozi hangminőségét valószínűleg megfelelőnek tartod majd, és jobbnak, mint amit akkor tapasztalsz, ha kizárólag a tv-hangszórókat hallod.

 

Ezen alaprendszerek általában kevesebb kakaót és funkciót kínálnak neked, mint az önálló komponensek, ezért nem a legjobb választás akkor, ha egy hatalmas szobába, zajos környezetbe szeretnél erőteljes rendszert vásárolni. A legtöbb alaprendszer nem is bővíthető, vagyis nem ad lehetőséget arra, hogy hozzáadj vagy kicserélj mondjuk egy hangszórót.

 

Előrecsomagolt rendszerek

Egy tipikus 5.1 csatornás házimozi rendszer tartalma: egy vevőkészülék, amely dekódolni képes a multicsatornás audio soundtrackeket, 5 kompakt hangszóró – kettő elöl, egy középen, kettő térhatású hangszóró hátul, plusz egy mélysugárzó hangszóró az erősebb basszusokért.

 

A 6.1 csatornás rendszerben még egy hátsó hangszóró található, a 7.1-esben pedig még kettő. A 2.1 csatornás rendszer csak a két elülső hangszórót és a mélysugárzót foglalja magában, de elképzelhető, hogy speciális feldolgozással stimulálja a multi-csatornás hangzást.

 

Ezeket az előrecsomagolt házimozi rendszereket általában minden szükséges kábellel, vezetékkel együtt kínálják, vagyis mindennel, amire szükséged lehet, hogy összekösd a hangszórókat, általában színmintával és egyéb jelölésekkel ellátva, hogy megkönnyítsék a beszerelést. Jobb és drágább esetben vezeték nélküli az összeköttetés. Némely rendszer lemezjátszót is tartalmaz – Blu-ray vagy DVD-lejátszót – míg másokból hiányzik.

 

Lejátszós rendszerek

Sok házimozi rendszer magában foglal egy progresszív-szken DVD- vagy Blu-ray lejátszót, sőt némely újabb szettek már 3D-képes Blu-ray lejátszót kínálnak. A lejátszó vagy be van építve a vevőkészülékbe, vagy külön egységként érkezik.

 

Azon rendszerek, amelyek magukba integrálják a lejátszót, kissé kevesebb funkcionalitást és kevesebb csatlakozást kínálnak, mint amelyek különválasztják a kettőt. Bár az integrált egységeket valamivel könnyebb beállítani, valószínűleg nem tudsz a tévén kívül más eszközt a vevőkészülékhez csatlakoztatni.

 

Lejátszó nélküli rendszerek

Vásárolhatsz olyan házimozi rendszert is, amely nem tartalmaz lejátszót. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy használd a már meglévő lejátszód, vagy olyat vegyél, amilyet szeretnél. Egy vagy két csatlakozóval így többet kell használnod, de több rugalmasságot is biztosít ez a rendszer felállításában.

 

S bár egy integrált rendszert, amelyhez egyetlen távirányító tartozik, egy kicsit egyszerűbb használni, egy olyan rendszer, amely külön távirányítóval működteti a vevőkészüléket és a lejátszót, szélesebb körű kontrollt biztosít mindegyik készülék műveletei és funkciói fölött.

 

Hangprojektorok

Ha csak kis helyed van, vagy egyszerűbb módon szeretnéd megnövelni a tévéd hangkapacitását, de anélkül, hogy egy teljes térhatású hangrendszert beállítanál, akkor érdemes egy pillantást vetned a hangprojektorokra. Ezek vékony készülékek, többnyire egy méteresek, amelyeket felhelyezhetsz a falra vagy egy polcra a tv fölé vagy alá.

Némely talapzatszerű hangprojektort – sound base-nek nevezik – tv alapként használhatsz, vagyis direkt úgy tervezték, hogy a tetejére helyezhesd a készüléket. Azért nem árt leellenőrizni előtte a tévé súlyát meg a sound base teherbírását, nehogy össszeroppanjon…

 

A legtöbb hangprojektor 2-5 hangszórót tartalmaz (néha többet is) egyetlen testben, de a mélysugárzó hangszóró néha külön érkezik (és leginkább vezeték nélküli modell). Néhány modellnek hátsó térhatású hangszórója is van, illetve akad olyan is, amely beépített Blu-ray vagy DVD-lejátszót is tartalmaz. A hangprojektor előnye, hogy a hangszórókat közvetlenül a tv-hez csatlakoztathatod anélkül, hogy vevőkészüléket használnál, és így kevés vezetékkel kell bajlódnod.

 

Funkciók

A mindent egy csomagba foglaló házimozi-rendszerek (HTIB) sohasem olyan gazdagok a felkínált funkciókat tekintve, mint a különálló komponensekből összeállított mozik. Ezért okosabb, ha a vásárlás előtt körbenézel és meggyőződsz róla, hogy az a rendszer, ami számításba jöhet, alkalmas-e mindarra, amit elvársz és fontos számodra. Elméletileg mind elég hangszórót tartalmaz legalább egy 5.1 csatornás rendszer felállításához, és alapvető interfészként rádiós tuner bemenetet, analóg sztereó csatlakozót, videó kimenetet, valamint a HDMI portot.

 

A legtöbb készülék könnyedén kezeli a Dolby Digital surround hangszabványt, a jobbak a DTS technológiával is boldogulnak. Az egyéb funkciók közül számításba jöhet az integrált Sirius XM szatellit-rádió tuner, vagy az iPhone/iPad/iPod dokk az Apple készülékek rendszerbe kapcsolására. Általában megtalálható egy kiegészítő kimenet is, hogy más márkájú hordozható zenelejátszókat is ráköthess, és azon keresztül hallgathasd a digitális hangfelvételeket.

 

Némely modell olyan vezeték nélküli technológiákat is kínál, mint a Bluetooth vagy az NFC, hogy okostelefonokkal és tabletekkel is kompatibilissé tegye a rendszert.

 

Hangszórók

A HTIB térhatású hangrendszerek öt-hét hangszórót és egy mélynyomót tartalmaznak. Hangzás szempontjából egymáshoz igazítva, tehát ezzel nem kell bajlódnod.

 

Számos rendszer olyan térhatású hangszórókat kínál, amelyeket vezeték nélküli erősítőkkel turbóz, s így szükségtelenné teszi, hogy vezetékekkel kelljen elcsúfítani a szobát – ezek általában rádiófrekvencián kommunikálnak a vevőkészülékkel. A vezeték nélküli erősítőt egy fali csatlakozóba kell dugnod és összekötnöd a hátsó hangszórókkal, így tehát nem teljesen zsinór nélkül működnek. Ám némely mélynyomó is tud már vezeték nélkül csatlakozni a rendszerbe, ami még inkább lecsökkenti a kábelek sorát.

 

Vedd figyelembe: lehet, hogy a rendszerbe foglalt hangszórók az adott típust gyártó cég saját szabadalma alapján készültek és kapcsolódnak egymáshoz, ami azt jelenti, hogy nem adhatsz több hangszórót a rendszerhez vagy használhatod ezeket a hangszórókat más vevőkészülékekkel. A mélynyomó vagy saját energiával működik vagy sem, ha igen, azon modelleket egy elektronikai csatlakozóaljzatba be kell dugni. Egy saját energiával működő mélysugárzó gyakran több kontrollt képes gyakorolni a basszus fölött.

 

Vevőkészülék

A HTIB rendszerek vevőkészülékei általában Dolby Digital és DTS dekódereket tartalmaznak, ezek segítségével kezelik a térhatású hangsávokat a DVD- vagy Blu-ray lemez játszása közben. Némely modell még további egy vagy két hátsó, térhatású hangszórót is támogatni képes, külön-külön.

 

A legújabb készülékek kezelik a legújabb audio-formátumokat is, a Dolby TrueHD-t és a DTD-HD Master Audiót, s rendelkeznek Audyssey MultEQ XT szobakorrekcióval is. A HTIB rendszerek közül sok újabb modell 3D-s is, és jeleket tud küldeni egy 3D Blu-ray lejátszóról egy 3D TV-re.

 

Audio-video kapcsolatok

Az otthoni mozi rendszer vevőkészüléke gyakran a házi szórakoztatás központi eleme. Nem mindegy tehát, mennyire rugalmas, vagyis mi minden szolgáltatásra képes. Vedd számításba, mely eszközöket szeretnél a házimozi egységhez és melyeket direkt a televíziókészülékedre kötni.

Az analóg csatlakozókat hagyományos tévével, DVD-lejátszóval és videómagnóval használhatod. A HDMI csatlakozó a nagyfelbontású digitális jelek (HD) fogadására és továbbítására alkalmas, de ehhez a bemenethez akár a sztenderd DVD-lejátszódat is kötheted, aminek elsősorban akkor van értelme, ha a készüléked képes felkonvertálni a standard DVD-t kvázi-HD felbontásúvá.

 

Sok HDMI kapcsolat már támogatja az ARC-funkciót is, vagyis megengedi, hogy visszafelé, a tv-től a vevőkészülékhez vagy hangprojektorhoz továbbítsa a kábel a tömörített hangformátumokat. A tömörítetlen Dolby TrueHD-t vagy a DTS HD Master Audiót azonban nem.

Mind több HTIB rendszer online hozzáférést is biztosít, hogy zenét, filmeket vagy tv-műsorokat keresgélhess az erre alkalmas szolgáltatóknál, vagy közösségi oldalakat szemlézz, mint a Facebook, Twitter vagy YouTube. Néhány rendszer még Skype videóhívásra is alkalmas, ha webkamerával használod.

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: