OKOS & MOBIL
Frissítve: 2015.06.22.

9 tipp, hogy olyan szelfit készíts, amire büszke is lehetsz

Íme, néhány szelfi-tipp, hogy ne csak akkor légy boldog, amikor elkészíted, hanem akkor is, amikor megmutatod másoknak…

Selfie hármasban.

Miközben a szelfi őrület lassan alábbhagy, a mobilos cégek mind nagyobb figyelmet fordítanak az elülső kamerára, finomítva és növelve teljesítményüket, hogy mind jobbá és könnyebbé tegyék a modernkori önarcképek készítését.

 

Ha sohase vagy elégedett az eredménnyel, ne keseredj és ne is csodálkozz. Szelfit mindenki készíthet, de ez tán a legnehezebb, hiszen te vagy a kamera előtt és mögött is egyaránt. Így aztán előfordulhat, hogy a végén és a képen nem is az az igazán szórakoztató másoknak, amit te magad annak szántál. Most segítünk, mire figyelj, hogy jobb képeket készíthess magadról.

 

1. Ne feledd ellenőrizni magad

 

Vess egy pillantást magadra mielőtt kattintanál, tényleg jó a hajad, nem kenődött el a sminked, nincs-e rajtad valami akaratlanul is zavaró, ami elrontja a képet. Persze, utólag törölheted, és megismételheted a felvételt, de másodszor már számodra sem lesz ugyanaz a pillanat varázsa. Annyit megér, hogy exponálás előtt tükörbe és önmagad köré nézz.

 

2. Ügyelj a megfelelő világításra

 

Akár önarcképet, akár külső felvételt készítesz, a legfontosabbak egyike a megfelelő fényviszony, az ideális megvilágítás. Meg akarod mutatni az új sminkedet, ruhádat vagy frizurádat, de árnyék vetül rá vagy összemosódik a háttérrel - a végeredmény nem lesz rád nézve hízelgő.

 

Akár túl világos, akár túl sötét lesz a kép, mindegy. Az ideális világítás persze nem mindig tiszta és egynemű, a fényekkel és árnyékokkal játszhatsz is, csak tudd, hogy mit akarsz és kalkulálj is a megvilágítással, a fényekben rejlő játékkal.

 

3. Nézd meg, mi van a háttérben

 

Amikor szelfit készítesz, válassz egy tiszta és kontúros hátteret. Nincs kiábrándítóbb, mint egy mosolygó arc mögött felhalmozott ruhakupac egy elhanyagolt szobában, vagy zavaros fürdőszobában. De ha a szabadban vagy egy városban készül a felvétel, akkor is nézz körül, hogy a háttér nem válik-e utóbb zavaróvá, tolakodóvá.

 

Egy jó szelfi lehet, hogy a dolgok sűrűjében készül, de sohasem veszik bele.

 

4. Maradj veszteg!

 

Kézenfekvő, de igazi kihívás végrehajtani, hogy tartsd a pózt, de közben ügyelj a fényekre és még csak be se remegjen a kezed, főleg, ha nem ideális a megvilágítás. A pontos beállítás nélkül tégy egy-két próbát, hogy ne remegjen a kezed, és ne is változzon az arckifejezésed vagy testtartásod, amikor exponálsz. Aztán végy egy mély lélegzetet, lazíts, de tartsd a pózt, és kattints.

 

5. Sokszorozz

 

Ha mindent elkészítettél, és vettél egy mély levegőt, hajrá… készíts egymás után több képet is. Nem biztos, hogy az első alkalommal azt a képet kapod, amire vágytál, de ha egy sorozatot készítesz, biztos lesz benne olyan, amivel elégedett leszel és bátran közre is adod.

 

6. Légy magabiztos

 

Hány árulkodó képet láttál már, amiről látszott, hogy a készítője egy mókás szelfizés közben akaratlanul is zavarba jött, vagy elszégyellte magát. Légy magabiztos. Ne szégyenkezz, ne gyere zavarba önmagadtól a fotózás közben.

 

Légy önmagad, maradj laza, és a végén válogass a képek közül.

 

7. Válaszd a megfelelő szöget

 

Sokan nem  komponálják meg a képet, nem veszik figyelembe, milyen nézőpontból készülhet a legelőnyösebb fotó. Csak lőnek vaktában, ugyanabból a szögből. Próbálkozz, tartsd alább vagy feljebb, oldalt vagy közelebb a kamerát, és nézd meg, mi az eredmény, találd és mutasd is meg a legjobb oldalad. Ne félj variálni a felvételeket. Gyorsan rájössz majd, mi az, ami a számodra a legelőnyösebb.

 

 

8. Merj pózolni, bohóckodni

 

Egy vicces, mókás kép sokszor a legőszintébb és egyben a legérdekesebb is, vágj bátran arcokat, mutasd meg, hogy beszélnek a halak, vagy utánozz egy kacsát a szád összehúzásával, vagy ha van saját, jól bevált fintorod, vedd elő, és mutasd meg. Ezek a legérdekesebb képek, mások és magad is élvezed majd, még évek múltán is.

 

9. Ne fényképezz tükörből

 

Sokáig divat volt, ma már kissé ciki… amúgy meg az ilyen képeken van két zavaró tényező, a vaku és maga a fényképezőgép vagy mobiltelefon. Hacsak nem villogni akarsz, valójában felesleges a képen a mobil, és el is vonja a lényegről a figyelmet.

 

 Bízz magadban és szórakozz, ha szeretnéd tudni, hogy manapság mely mobilok a legalkalmasabbak a szelfizésre, íme, felsoroljuk: Samsung Galaxy S6, Sony Xperia C3, Nokia Lumia 735, HTC One M9,  LG G4.

 

(Fotó: flickr.com by Mark Willard, Verónica Bautista

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: