KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2015.10.29.

Kézre eső gyorsaság

[Kamerakalauz 3.] Ha már döntöttél, hogy milyen - kompakt vagy netán tükörreflexes – kamerára van szükséged, okos dolog az egyéb szempontokat, képességeket és hasznos funkciókat is mérlegelni, és leszámolni néhány tévhittel. 

Ideális esetben nem kell egy vagyont költened arra, hogy számodra megfelelő kamerát találj. A drágább modellek közül sok olyan funkciókkal lehet ellátva, amelyeket esetleg nem is használnál, azokat hagyd meg a profiknak. De ügyelj rá, hogy a kiválasztott gép viszont mindazt valóban teljesítse is, amire szükséged lehet.

 

Kézben tartva kérdezz: ergonómia

 

Az ergonómia kulcsfontosságú. Próbáld ki a gépet, mielőtt megveszed. Nézd meg, hogy kényelmesen tudod-e tartani a kezedben, hogy nem túl nagy, nem túl terjedelmes vagy épp nem veszik-e el a markodban… A fényképezőgépnek, amelyet megvásárolsz, gyors hozzáférést kell biztosítania a leggyakrabban használt funkciókhoz, és a menüjének egyszerűen strukturáltnak, logikusnak, könnyen megtanulhatónak kell lennie.

 

Ha a látható felületén nem lehet egyszerűen eligazodni, ha a felhasználói könyvben kell utána nézni annak, hogy egy-egy alapfunkció hol is található, alighanem e tekintetben rosszul tervezték meg a masinát. Az érintőképernyős modellek általában jobb funkcionalitást biztosíthatnak, ám ugyanakkor idegesítő is lehet, ha a kontrollok és menük rosszul rendezettek, vagy ha a képernyőt nem tudod megfelelően kalibrálni az érintéseddel.

 

Éppen ezért is hasznosabb, ha a helyi kereskedőnél vásárolsz, és így minden kérdésedet is felteheted egy hozzáértőnek, ahelyett, hogy a Google-en megnézed, hol juthatsz hozzá a legolcsóbban online.

 

De vigyázz, soha nem ítélkezz elhamarkodottan. A kamerák e tekintetben kicsit olyanok, mint egy új cipő. Hosszabb ideig kell viselni, hogy kényelmessé váljanak. Lehet, hogy úgy érzed az első napokban, hogy kicsit lötyög vagy szorít, de három hónap múlva már nem cserélnéd le semmi másra…

 

A kamerákat is meg kell szokni, megtanulni, hol vannak azok a gombok, amire gyakran van szükséged, s kis idő múlva már nem is kell ezen gondolkodnod fotózás közben. És még valami: típus- vagy márkaváltásnál légy türelmes, nem biztos, hogy az új gép elrendezésével van gond, inkább a korábban rögzült szokásaid akadályoznak…

 

Számít-e a sebesség?

 

Ha valaha is fényképeztél kompakt digitális kamerával, akkor tudod, hogy ezeknek az eszközöknek időre van szükségük a fókuszáláshoz, és arra is, hogy a képeket elmentsék a memóriakártyájukba. Ezen idő alatt pedig könnyű elmulasztani egy kedves mosoly vagy egy játszadozó gyermek megörökítésének pillanatát.

 

Így két szempont is adja magát, amit érdemes fontolóra venni. Az egyik az az idő, ami eltelik aközött, miután megnyomod a kioldó gombot és mielőtt a kamera elkészíti a fotót, vagyis az exponálási késés. Ez fontos elkülönítő faktor lehet a különböző modellek között, de az utóbbi években az exponálási késés rövidült, így a szakadék is szűkült az egyes kameratípusok között.

 

A másik is az idő, de eltérő szempontból: a kamerának időre van szüksége ahhoz, hogy két felvétel között rendezve belső önmagát, ismét kattintásra készen álljon. Ha pillanatfelvételeket/életképeket szeretnél készíteni a gyerekeidről, egy lassú kamera garantáltan elmulasztott felvételek sorozatával keseríti meg az utólagos élményt. Márpedig ez a belső sebesség jócskán különbözhet az egyes fényképezőgépek esetében.

 

Hogy legyen rálátásod: egy átlagos „célozz és lőj” digitális kamera általában 1-2 képkockát képes rögzíteni másodpercenként (jelölése fps vagyis képkocka per másodperc), míg a magas kategóriájú DSLR-ek, mint pl. a Canon’s EOS-1D X akár 12-14 fps-re is képesek, így ideálisak a gyorsabb mozgások lekövetésére vagy sportesemények felvétel-készítésére.

 

Nyitófotó: flickr.com by  Terry Chay, epSos 

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: