KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2015.07.21.

Jó kép vagy gyors képmegosztás?

[Kamerakalauz 7.] A megnövekedett okostelefon-használat következtében a lehetőség, hogy jártunkban-keltünkben feltöltsük a webre a képeinket, már nem luxus, hanem általános szükséglet. És a fényképezőgépektől is elvárható.

Megosztó fotómasinák

 

Miközben az önálló digitális kamerák még lekörözik az okostelefonokat a kép minőségét illetően, azok aránya, akik smartphone-t használnak a fényképeik készítésére, egyre növekszik – mutatva, hogy a felhasználók hajlandók a minőségből egy kicsit áldozni a megosztás lehetőségéért.

 

Válaszul a kameragyártók Wi-Fi-t építettek be a magasabb kategóriájú „célozz és lőj” gépekbe és egyre több cserélhető objektíves modellbe is. Bár némely gyártó számára a vezeték nélküli kapcsolat még mindig új terület, és a kivitelezése sem olyan egyszerű, a nagyobb cégek, mint a Samsung és a Sony, amelyeknek mobil-divízióik vannak, már e téren is jobban boldogulnak.

 

A Wi-Fi-vel felszerelt kameráknak még mindig szükségük van arra, hogy egy hálózathoz csatlakozzanak, vagy valamely okos eszközre, hogy online feltölthetők legyenek a képek. Ezen segíthet a beépített NFC, amely által a fényképezőgép érintés nélkül csatlakoztatható az okos telefonhoz vagy tablethez. De vigyázz, az olyan rádió funkciók, mint a Wi-Fi, hatással lehetnek az akkumulátor üzemidejére, ezért nézd meg, a gyártó milyen akkumulátor üzemidőt jelöl meg.

 

És most egy kérdés: tényleg szükséged van Wi-Fi-re? Ha úgy érzed, a vezeték nélküli kapcsolat és az okostelefon kompatibilitás megéri a pénzét, akkor számodra ez egy olyan kívánatos tulajdonság, amelyet felvehetsz a listádra. De nem nélkülözhetetlen minden vásárlónak. Bár bizonyára a közeljövőben számítani lehet rá, hogy több és jobb Wi-Fi-vel felszerelt kamera lepi el a piacot, az alacsonyabbtól a magasabb kategóriákig.

 

Energiazabálók

 

A legtöbb kamerának sok kakaó kell, hogy működjön, így a lítium-ionos megoldás az ideális, ha 100-200 fotót szeretnél készíteni a feltöltést követően. De még mindig vannak gépek, amelyek az AA elemekre támaszkodnak, mint fő energiaforrásra, különösen az ultrazoomosak, s mivel az AA elemek pillanatok alatt lemerülnek, okos, ha mindig van nálad tartalék vagy újratölthető típust használsz.

 

Ezópusz intelme

 

Ha a Kamerakalauz 1-7. oldalait elolvasva idáig eljutottál, és most zavarban vagy, netán úgy érzed, mindent tudnia kell a vásárolandó gépednek, mert úgy egész és teljes, akkor emlékezz a nagybecsű Ezópusz meséjére.

 

flickr.com by Geraint.Rowland

 

A róka találkozván a macskával az erdei tisztáson, nagy hangon dicsekedett, annyi ravaszság, tudás és trükk szorult belé, hogy bárkit át tud vágni s minden helyzetből kivágja magát… míg a macska elsatnyult e téren… A macska nem is védekezett, elismerte, nem sokat tud, de olykor épp eleget. S miközben társalogtak – már ha a felsőbbrendű róka kioktató modorú sorjázását annak lehet nevezni – hirtelen kutyák ugatása hallatszott és vadászok lepték el a tisztást… a macska gyorsan egy fára mászott, a róka futásnak eredt, a kutyák utolérték és széttépték. Tanulság? A sok trükk olykor roppant felesleges, elég azt tudni, amire épp szükséged lehet. Na, így van ez a fényképezőgépekkel is, amikor elindulsz, s közben azon töprengsz: melyik lenne a legjobb nekem…
 

Nyitófotó: flickr.com by jonathan.cohan

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: