KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2014.10.21.

Kompakt? Pikpakk!

[Kamerakalauz 1. ] A kamerák olyan irdatlan gyors fejlődési pályát futottak be, és olyan bonyolulttá váltak, hogy hovatovább legalább olyan nehéz egy megfelelő fényképezőgépet vásárolni, mint egy megfelelő autót…

A választék hihetetlenül gazdag, s a fényképezőgépek és kamerák kínálatának tág körét leszűkíteni arra, amely pontosan megfelel az igényeinknek, komoly kihívás… kivált akkor, ha online vagy egy hatalmas áruházban akarunk vásárolni, ahol egyrészt kevés az információ, másrészt kevésbé felkészültek és segítőkészek az eladók.

 

Mert nem mindegy, hogy egy kezdőknek készült, „célozz és lőj” egyszerűségű kompakt gépet keresel a gyerekeknek, vagy egy csúcskategóriás digitális SLR, vagyis tükörreflexes masinát szeretnél magadnak – minden új funkcióval felturbózva. Ezt nem lehet elintézni egy választok-egyet-az-majd-jó-lesz-mindenre alapon. Főleg, ha a modellkínálat minden szinten zavarba ejtően gazdag. Ráadásul könnyen elérhető minden típus, forma, méret, szín… s az árak 33 000 Ft-tól 330 000 forintig ívelnek kiegészítők nélkül is (hogy a másfél-hárommilliós gépekről itt most szó se essék).

 

A legokosabb, ha vásárlás előtt alaposan felmérjük és végiggondoljuk, pontosan mire is van/lenne szükség. Az interneten böngészve és olvasgatva elsőre ijesztő lehet már maga a kínálat és az információáradat is. De sebaj, a most következő digitális-kamera vevőkalauz segít majd abban, hogy a megfelelő irányba fókuszálj, amikor vásárolni indulsz…

 

Három kameratípus

 

Az első kérdés, milyen típusú fényképezőt vegyek? Alapvetően a digitális kamerák három típusát különböztetik meg.

 

1. a kompakt, vagyis „célozz és lőj”,

2. a tükörnélküli cserélhető objektíves (MILC) és

3. a (digitális) tükörreflexes SLR (DSLR) fényképezőgépeket.

 

Természetesen más speciális kamerák is találhatók a piacon, de a legtöbb vásárlónak ajánlott erre a három típusra koncentrálnia. De ha el tudod dönteni, melyik típusra van szükséged, ha ezt a kulcskérdést megválaszolod, az máris megkönnyíti a dolgod, s a megfelelő fényképezőgép kiválasztását.

 

Kompakt modellek

 

1. A „célozz és lőj” kameráknak széles a választéka. Ez az a géptípus, amellyel pik-pakk kész a kép… A könnyen használható és megfizethető áru kompakt masinák épp úgy megtalálhatók közöttük, mint a zsebméretű hordozható fényképezők és a kissé robosztusabb, nagyobb zoommal rendelkező és jobb exponálási lehetőségeket biztosító gépek. Aki az első fényképezőgépét keresi, egy jobb fajta kompakt kamerára 20-50 ezer forint közötti áron lelhet.

 

De melyek azok a kulcsfontosságú tulajdonságok, amelyekre a vásárláskor figyelnie érdemes? Nos, itt lehetne hosszú a lista, de feleslegesen. Hiszen a kompakt gépekkel készített fotók között valójában nincs szembeütköző különbség. Fontos azonban, hogy legyen a gépben optikai zoom (3-5x) és képstabilizátor, valamint záridő választás. És HD video (legalább 720p-1080p felbontású). 

 

Előnyök: 1. Könnyű és ésszerűen hordozható 2. Az egész család számára egyszerű kezelhetőség 3. Kedvező ár

 

Hátrányok:1. Lassú reakcióidő 2. Kisebb, olcsóbb optika 3. Kevés manuális állítási lehetőség

 

Népszerű modellek: az Olympus VR-340 és a Sony Cyber-shot DSC-W710.

 

2. A kompakt és standard ultrazoom kamerák ára 40 000 Ft-nál kezdődik, de 120 000 Ft fölé is mehet. Az ebbe a kategóriába sorolható kompaktok szélesebb látószögű lencséket kínálnak nagyobb optikai zoommal, amelyek rugalmasabb exponálást biztosítanak, de nem annyira, mint a ránézésre DSLR-stílust idéző standard ultrazoomok. Ez utóbbiak ún. bridge-modellek. DSLR-típusú géptestük jó képességű objektívet tartalmaz és teljes körűen felszerelt. Bár nagyobbak és drágábbak, vigyázat, sokuk exponálási képessége és képminősége csupán a kompakt kamerákéval egyezik meg. 

 

Előnyök: 1. Jó a méret és a teljesítmény kombinációja 2. Úgy néz ki, mint egy DSLR, de olcsóbb (Ám ha rákérdeznek: Óh, egy tükörreflexes, de a válasz: nem, akkor inkább mulatságos.) 3. Sokoldalú objektív, kellően nagy zoomtartomány. 

 

Hátrányok: 2. Kevésbé gyors, mint egy DSLR 2.  Fix objektív 3. Nincs sok kiegészítő lehetőség

 

Népszerű modellek: Samsung WB250F Smart Camera, a Canon PowerShot SX50 HS, az Olympus XZ-2 és a Samsung EX2F.

 

 

Fotó: sony.hu

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: