LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2014.10.21.

Laptop tippek: ár, méret, forma

Íme, három alapvető szempont, amelyet megfontolva könnyebben eldöntheted, milyen laptopra (hibridre vagy tabletre) van szükséged.

1. Ne adj ki sok pénzt

 

Néhány évvel ezelőtt egy 250 ezer forintos laptop – ha kissé fájdalmasan is –, de átlagos árúnak volt mondható. Napjainkban ennyi pénzért már egy prémium kategóriáshoz juthatsz, ennél drágábban csak az Apple kínálja az alapmodelljeit.

 

Tehát, ha laptopmustrára indulsz, nyugodtan fogd vissza magad, 120-150 ezer forintért már remek alapmodelleket kaphatsz. És ne félj attól, hogy ezért a pénzért csak egy alacsony színvonalú műanyagdobozt viszel haza: Intel Core i3 processzor, vékony érintőképernyő, jó minőségű grafikuskártya, 500 GB-os SATA merevlemez jár ehhez a kategóriához. S ez bizony a legtöbb felhasználónak elegendő. Kivéve, ha nem a videoszerkesztés vagy a PC-s játékok a hobbija.

 

A legjobb viszonylag olcsó laptopok: HP Pavilion 11 Touchsmart, Lenovo G505s, Asus X501A-XX277H, Dell Latitude 3440, Dell Inspiron 14z, Acer Aspire V3-571, Toshiba Satellite M50-A-11Q,  Acer C720P-2600, Acer Aspire Switch 10, Lenovo IdeaPad Flex 14 , Lenovo Yoga 2,  HP Pavilion 14 Chromebook

 

A jóval 100 ezer forint alatti laptopok korszaka a fogyasztókat először megbabonázta és vásárlásra ösztönözte, de ez egy rövid időszaknak bizonyult, most az ár egy picit magasabbra kúszott, és valahol az egészséges középúton megállt. Persze, sokan nem képesek ellenállni egy prémium osztályba sorolt laptopnak, elfeledve, épp e kategória dicsősége – és értéke – kopik a leggyorsabban.

 

2. Gondolj a mobilitásra

 

Ha azt kérdezed, melyik laptopot vegyem, akkor a válasz első felét is egy kérdés határozza meg. Mégpedig: hetente hányszor viszed magaddal? A válasz befolyásolja a választásod, már ami a méretét és a súlyát illeti. (No, meg egy kicsit a színét is, mert lehet, hogy a rózsaszínű a kedvenced, de egy üzleti prezentáción aligha meggyőző belépő…)

 

A gyakorta ingázók számára egy könnyű 13 colos ultrabook a megfelelő (még ha húzós is az ára), de helyettesítheti egy 11,6 colos hibrid gép vagy egy Windows alapú tablet is, a billentyűzet és a külön képernyő pedig maradhat otthon vagy az irodában. Mindez akkor éri meg igazán, ha a laptop valójában pénzt is keres…

 

A közepes méretű, 15 colos laptopok asztalra és munkára valók, akkor kényelmesek, ha hetente csak egyszer, maximum kétszer mozdítják el megszokott helyükről. Különben nem igazán mókás foglalatosság se hordozni, se mint munkaállomást felállítani vagy leszerelni.

 

Ha az a meggyőződésed – és gyakorlatod –, hogy a laptopod soha nem fogod magaddal vinni sehova, vagy csak kivételes esetekben, akkor bátran válasz egy 17 colos vagy annál nagyobb gépet. De ne feledd, erre a típusra nem jellemző az érintőképernyő, nem igazán mobil, mert szoros barátság fűzi a konnektorokhoz. De munkára, filmnézésre, játékra egyaránt kitűnő.

 

3. Neked is tetszen

 

Hiszed, nem hiszed, a különféle laptopok váza-háza alatt, néhány kivételtől eltekintve, borzasztóan hasonló minden elem, alkatrész és nyersanyag. Merevlemez, processzor, videokártya, memória... A gyártók zömében és alapvetően ugyanabból a „raktárból” dolgoznak. És itt jön a design. Az azonos minőségi osztályhoz tartozó laptopok alapvetően hasonló teljesítményt nyújtanak. Amiben eltérnek (de itt sem mindig szembetűnő a különbség), az a szín és a forma, vagyis a megjelenés.

 

Egy laptop – akár hordozható, akár stabil munkaeszköz – valójában a személyiség vizuális kiterjesztése: itt fogalmazod meg a gondolataid, és itt is tárolod, innen küldöd az emailt, innen osztod meg a képeket, s lépsz közösségi kapcsolatba. (Ha hordozható, akkor gyakran több időt töltesz vele, mint a családoddal – sajnos.)

 

Amikor kabátot vagy szemüveget vásárolsz, nagyon is körültekintően jársz el, illek-e hozzád. Miért ne tennéd ugyanezt egy laptop vásárlásakor. Hiszen akkor érzed komfortosan magad – kivált munka közben –, ha jól áll neked, vagyis magadnak is tetszik a laptopod. Sose tekintsd hát másodlagosnak a designt, sem a billentyűzet kényelmességét vagy a touchpad érzékenységét. Most az ultravékony a divat, de ha neked a kissé barokkosan teltebb modellek tetszenek, ne habozz kedvedre választani. 
 

Nyitófotó: flickr.com by  Matthew Pearce

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: