LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2015.09.21.

Laptop tippek

Ha laptopvásárlást tervezel, nem lesz könnyű dolgod a megannyi méret, teljesítmény és ár között válogatva. Annál is inkább, mert a gyártók gyorsan modernizálják a saját típusaikat, így előfordulhat, némi túlzással megfogalmazva, hogy amit karácsonyra kaptál, az húsvétra már elavultnak tűnik. Íme, egy csokornyi tipp, hogy megkönnyítsük a dolgod.

Miközben tabletmánia söpör végig világon, s vonja el a figyelmet – érdemtelenül – a laptopokról, aligha bölcs dolog megfeledkezni utóbbiak előnyös és praktikus tulajdonságairól.

 

Valódi billentyűzetükkel pontosabb és gyorsabb a gépelés, egyszerre több munkafolyamat is párhuzamosan futtatható, nagyobb teljesítményük miatt alkalmasabbak filmek és videók szerkesztésére, lejátszására és tárolására, a játékokról vagy a prezentációk készítéséről nem is beszélve…

 

Kicsi vagy nagy, olcsó vagy drága, vékony vagy vastag, fénylő vagy matt, könnyű vagy nehéz… első ránézésre ez a laptopok választéka, legyen bár notebook, ultrabook, hibrid, chromebook vagy bármely más, a marketingesek által kitalált elnevezés.

 

Egy remek laptop jellemzője a vonzó dizájn, a kényelmes hordozhatóság és a kitűnő teljesítmény kombinációja, és persze pont azt tudja, amire szükséged van – vagy lehet. Ha kell, munkára foghatod, ha kell, szórakoztat…

 

Nem egyszerű a választás, hiszen a skála a gyors és mobil ultrabookoktól a tartós és megbízható üzleti laptopokon át az asztali gépeket helyettesítő modellekig terjed.

 

Mac vagy Windows (vagy ChromeOS)?

 

Nem könnyű kérdés, különösen akkor, ha váltani akarsz, és még sohasem próbáltad huzamosan a konkurens platformot. Nézzük az egyes rendszerek erősségeit és gyengeségeit – előnyeit és hátrányait.

 

 

► A Windows notebookok általában a megfizethetőbb kategóriába tartoznak, s mivel gyártók sokasága építi a maga laptopjait erre a rendszerre, így hihetetlenül széles a választék, könnyebb olyan konfigurációt (köztük érintőképernyőst vagy cabriót is) találni, amely megfelel az elvárásoknak.

 

► A Mac gépekről még mindig az az elterjedt nézet, hogy drágák, és alapvetően azok is, de ha egy Windows alapú laptop vékony, formás és érintőképernyős, mindemellett erős és bővíthető(!), akkor nem marad le az árversenyben, legalábbis, ami a plafonkategóriát illeti. A Mac-funok azonban az utánozhatatlanul elegáns formavilágot, a magas minőségű és ritkán szervizigényes hardvert, valamint a következetes rendszermodellezést állítják mindezzel szembe.

 

A Windows rendszer irdatlan mennyiségű szoftverrel gazdagítható, a Windows Store legalább háromszor annyi alkalmazást kínál ingyenes vagy fizetős letöltésre, mint a Mac App Store. S bár az Apple korántsem zárja le úgy a laptopos OS X rendszerét, mint az okostelefonokét (iOS), a Windows azonban így is összehasonlíthatatlanul rugalmasabb, s az egyes alkalmazások támogatása is hosszabb időn át tart.

 

Hardveresen is könnyen bővíthető, az alkatrészek pedig cserélhetők, míg a Mac laptopoknál erre nem mindig van lehetőség. Ellentétezésül ritkább karbantartást igényelnek, szűkebb a biztonsági rés és kevesebb a vírusfenyegetés is. Ám ha bárki is a játékra specializálja a géphasználatát, a Windows-zal jár igazán jól.

 

 Itthon egyelőre még nem, ám a tengeren túl már hódítanak a Google Chrome OS operációs rendszert futtató, felhőalapú tárhelyen alapuló Chromebookok. Bár offline is sokféle feladatra alkalmasak, mégis és alapvetően internetkapcsolatot igényelnek. Ugyanakkor – s ez az előnyük – nem kell szoftvereket vásárolni és a vírusvédelem sem a gép tulajdonosának a gondja. Ez utóbbi két tényező miatt e modellek (és a nagy márkák már rákaptak!) meglepően olcsók.

 

► A szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyikét, a Linux operációs rendszert csak egy viszonylag szűk réteg használja, egyrészt, mert az elemi ismereteknél több kell hozzá, másrészt pedig nem minden hardverre alkalmas. Bár ezen a fronton sokat javult a helyzet az utóbbi időben, és mind több gyártó teszi alkalmassá gépeit a Linux futtatására.

 

Ultrabook

 

Vékony és könnyű, kényelmesen hordozható, azok számára tökéletes, akik mindig a maguk közelében akarják tudni. Az unibody házban rendszerint alacsony fogyasztású IntelCore processzor és egy mozgó alkatrészek nélküli szilárdtest-meghajtó (SSD) lapul, többségükből hiányzik az optikai meghajtó és az Ethernet port.

 

 

A készülék nem lehet vastagabb 21 milliméternél. Így aztán hihetetlenül vékony, az akkumulátora ugyanakkor strapabíró, processzora erős, és mélyen alvó állapotából is villámgyorsan magához tér. Az ultrabookok a laptopvilág paripái. Képernyőméretük 12,5-15,5 coll között mozoghat. A marketingesek azonban nem sokat törődnek ezen alapvető kritériumokkal, ha kellően könnyű és viszonylag vékony a laptop, máris ultrabooknak nevezve vezetik be a piacra. Még ha az elvi, 1000 dolláros piaci árhatárt át is lépi a modell.

 

Vedd figyelembe vásárlás előtt: Samsung Ativ Book 9 Plus, Acer Aspire S7-392-6411, Asus VivoBook S400CA-UH51, Dell XPS 12, HP Spectre XT TouchSmart Ultrabook 15 4010nr , Lenovo ThinkPad Helix

 

Notebook

 

 

Minként egy ultrabook, úgy egy notebook is komfortos hordozhatósággal, könnyű profillal és viszonylag hosszú akkumulátor-üzemidővel büszkélkedhet. Némely szakértők szerint a tabletek a notebookok piaci sorvadását siettetik, ám ennek még nincs perdöntő jele. A notebook valójában könnyű, 10-12 hüvelykes képernyőméretű személyi számítógép, amely kényelmesen elfér egy kis táskában. Bár nehezebb, de legalább olcsóbb, mint egy ultrabook, igaz, a funkcionalitása is visszafogottabb, miközben a teljesítménye bőven megfelel a web böngészésére, a levelek menedzselésére, szövegszerkesztésre és egyéb alapfeladatokra. Az ára vonzóbb, mint egy ultrabooké és olcsóbb a nagyobb teljesítményű laptopoknál is.

 

Második számítógépnek kiváló, utazásra alkalmas és kevésbé kísérti a tolvajokat is. (Ismerjük el, a megkülönböztető elnevezés egy kissé mesterkélt, hiszen a laptop és a notebook ma már sokkal inkább szinonima, mint megkülönböztető kategória.)

 

Hétköznapi laptopok

 

A személyi számítógépek igáslovai. Nehezen bár, de hordozhatók, ölben is elférnek (bár férfiaknak nem ajánlott), az alapvető feladatok párhuzamos végzésére is alkalmasak. Köztük az igen olcsó és a nem épp barátságos árú is egyaránt megtalálható. Az előbbiektől akkor is óvakodj, ha köztudott, hogy a kevesebbe kerülő modellek valójában egy csúcsminőségű készülék lecsupaszított változatai. Ám a minőségi, megbízható laptopok alapvetően jó teljesítményre képesek (4GB memória, Core i3 vagy i5 processzor és 320GB-os merevlemez) – tehát nem lebutítottak, csupán a felesleges és mutatós extrákat nélkülözik. Érintőképernyőt azonban e kategóriában ne keress.

 

Egy remek modell alig egy év elteltével már jócskán kevesebbe kerül, mint fénykorában, érdemes kivárni vagy a korábbi csúcsközeli modellekre fókuszálni a vásárláskor. Számításba veheted az igazán olcsó és feltörekvő chromebookokat is, bár itt az adataidat egy „felhőn” kell tárolnod és ehhez állandó Wi-Fi-kapcsolatot is biztosítanod.

 

Vedd figyelembe vásárlás előtt: Asus Transformer Book T100TA, Acer Aspire V5-571-6891, Acer C7 Chromebook (C710-2055), Dell Inspiron 17-3721, Lenovo IdeaPad N581

 

Üzleti laptopok

 

A legjobb üzleti laptopok arról ismerszenek meg, hogy méregdrágák. S ebben van is valami – bár egyre kevesebb – igazság. Mert amióta a vállalatok úgy spórolnak, hogy inkább két tucat közepes laptopot vásárolnak flottaáron, mint néhány drága üzleti modellt, az ebbe a kategóriába tartozó készülékek is egyre inkább megfizethetők. Ráadásul a chromebookok bejövetele és a billentyűzetes, Windows alapú tabletek sem a típus iránti igényt erősítik.

 

De félreértés ne essék, a business laptopoknak nagyon is fontos szerepe és bérelt helye van az üzleti világban. Hiszen tartósak és strapabírók, hibátlanul túlélik a rendszeres utazást, párhuzamos feladatok elvégzésére alkalmas a teljesítményük, és megannyi csatlakozási és adatátviteli lehetőséggel bírnak. Az adatok biztonságát a speciális beállítások – például egy ujjlenyomat szkenner – garantálják. A menet közbeni munkát pedig a hosszú üzemidejű akkumulátorok.

 

Egy mobil irodát – ha erre van szükséged – soha nem fog megfelelően helyettesíteni egy tablet vagy egy tucatáron vásárolt laptop. Az üzleti laptop megannyi szoftveres és hardveres képessége közül a memória és az akkumulátor üzemideje a különösen fontos. 4GB RAM memóriánál semmiképp ne add alább, de ha grafikus feladatokat végzel, ragaszkodj a 8GB memóriához. A nagyobb memória lehetővé teszi, hogy egyszerre több feladatot is akadozásmentesen végezz, és a multimédiás szerkesztés is gyorsabb.

 

Az állandó ingázás vagy egy hosszú utazás, netán tengerentúli repülés idején, meglásd, az akkumulátor lesz a legjobb barátod. Már ha bírja szusszal. Épp ezért fontos szempont a választásnál az üzleti laptopok „független” üzemideje. Mert az a laptop valójában semmit sem ér, amelyik két órával azután elhal, hogy kihúztad a fali konnektorból. Minimum 6-8 órát ki kell bírnia, de ma már kapható 15-20 órás üzemidőt is garantáló készülék. Minél több cellás/sejtes akkumulátort veszel, annál hosszabb lesz az élettartama. Igaz, a nagyobb nehezebb is, de egy hosszú utazás végén belátod, megérte a súlygyarapodás. S végső esetben ott lapulhat a táskád mélyén egy kiegészítő akkumulátor is.

 

Vedd figyelembe vásárlás előtt: HP EliteBook Revolve 810 (8 óra), Fujitsu Lifebook U772 (7 óra), Dell Latitude E6430 ATG (9 óra) Apple MacBook Air 13 (15 óra)

 

Játékgépek

 

A játékra direkt alkalmas laptopok többsége nehézkesen hordozható, robosztus és vastag, nagy képernyős, ráadásul egy kicsit ronda. De az igazi értékük nem is a szépségükben rejlik.

 

 

Nagy sebességű processzorok, hatalmas memória támogatja a képernyős versenyműveleteket, mindezt kiváló grafikus kártyával, villámgyors szilárdtest-meghajtóval és briliáns kijelzővel támogatva. Itt minden a gyorsaságot és a vizualitást kell, hogy szolgálja.

 

Vedd figyelembe vásárlás előtt: Alienware 18., MSI GT70 2PC Dominator, CyberPower FangBook X7-200, Origin EON17-SLX (2014), Razer Blade (2013), Alienware 17, Digital Storm Veloce, MSI GS70 Stealth (GS70 2OD-002US

 

Az akkumulátor élettartama és a gép súlya érthetően másodlagos. Igaz, egy topjátékra vagy LAN-partira alkalmas készülék árcéduláján szereplő magasabb összeget se játszásiból írják ki… (El kell ismerni: a számítógépes játékokra specializált életmód hívei inkább egy felturbózott asztali gépre esküsznek.)

 

Asztali gépeket helyettesítő laptopok 

 

Egy laptopba tömörített munkagép valójában csak névleg hordozható. De persze mobilisabb, mint egy asztali komputer. A 16-17 hüvelykes képernyőméret eleve meghatározza a készülék méretét, külön táska kell a cipeléséhez, ami némi hátfájással is együtt járhat. Akkor van értelme ezen kategória valamely modelljét megvásárolni, ha úgy tervezed, időnként mégis magaddal viszed majd egy-egy hétvégére vagy konferenciára. Ezek a készülékek azonban szinte ugyanazokat a funkciókat és lehetőségeket kínálják, mint asztali társuk. Bár az asztali gépek hardvere könnyebben bővíthető és frissíthető.

 

Ha nem elsődleges szempont a hordozhatóság, inkább egy, az asztalon kényelmesen elférő erőteljes laptopra vágysz, akkor a hatalmas, 15-17 collos képernyővel, kétmagos vagy négymagos processzorral, megfelelően nagy memóriával, optikai meghajtóval és sokféle portcsatlakozási lehetőséggel bíró modellek egyike lehet számodra a megfelelő. A készüléked gyors lesz és okos, ám cserébe nehezen mozdítható, és az akkumulátor üzemideje sem lesz több két óránál. De ne számíts rá, hogy bármelyik jobbfajta géphez olcsón hozzájuthatsz.

 

Vedd figyelembe vásárlás előtt, bár nem mind friss modell: Sony Vaio VPCF11S1E/B, Samsung Series 7 Chronos, Dell XPS 1, Asus N55sf, Dell Alienware M17x, Acer Aspire Ethos 8943G

 

Hibrid vagy hagyományos?

 

A ki-, be-, rá-, vissza- vagy áthajtható – tableteket idéző – laptopok igen népszerűek, legalábbis a bemutatótermekben, egy-egy rácsodálkozás erejéig. S persze olykor tovább. Ám a legtöbb esetben a tabletformátumot is kínáló laptopok nem annyira előnyösek, mint külön egy táblagép vagy laptop. Egyrészt tabletként elég nehezek, laptopként pedig nem mindig elég erősek. Ha mégis tetszik a 2 az 1-ben megoldás, akkor a kabrió változat azoknak ajánlható, akik csak időnként alakítják át a laptopjukat tabletté. A billentyűzettől el is szakítható modellek pedig azoknak, akik gyakorta önálló tabletként használnák a hibrid laptopjukat. 

 

Vedd figyelembe vásárlás előtt: Lenovo IdeaPad, HP Envy x2, Sony VAIO Duo 11

 

Fukar akkumulátorok

 

Még ha csak az asztal és az ágy vagy kanapé között mozgatod is a laptopod, rögtön kiderül, mennyire fontos is az akkumulátor üzemideje. Hát még, ha magaddal viszed, mondjuk, egy konferenciára. Senki sem akarja egy konnektorhoz láncolni magát, főleg ha Wi-Fi kapcsolat is elérhető.

 

Egy normális laptopnak is ki kell bírnia legalább 3-4 órát saját erőből, de az ideális és megfizethető modellek akár 6 órát is biztosítanak. Erre szükséged is lehet, ha magad is mobil életmódot folytatsz. Amennyiben két hasonló laptop közül a jobb akkumulátoros valamivel drágább, ne habozz, utólag megbánnád, hogy ezen spóroltál.

 

A gyártók adatközlése az első tájékozódási pont, de gyakorlatilag egyik sem elég megbízható, így jobb, ha a fórumokon is körülnézel e témakörben. Akad néhány csábító modell, amelynek épp az a hátránya, hogy a gyártók fukarkodtak az akkumulátorba zárt szuflával. Persze azt se feledd, mire használod a laptopodat, ha az interneten böngészel, az jóval kevesebb energiát emészt, mint ha egy filmmaratonnal kényezteted magad.

 

Vásárlás előtt vedd figyelembe: Acer Aspire Timeline M5 581TG / 7 óra, Toshiba Portege R835/ 7 óra, Apple MacBook Pro-Retina /8 óra, Dell XPS 14/8 óra, Sony VAIO SE/10 óra, Lenovo ThinkPad X230/20 óra.

 

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: