LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2014.10.21.

Laptop kisokos

CPU, RAM, HDD, GB, AMD, SSD, GHz – pont olyan, mintha egy ABC-levest kanalazna az ember. Pedig ezek azok a jellemzők, amelyekre egy laptop vásárlásakor összpontosítani érdemes. És ez épp annyival több, hogy biztos belezavarodjon az ember... 

CPU: avagy a központi feldolgozóegység, közkeletű nevén a processzor, vagyis a számítógép agya, amely nemcsak értelmezi az utasításokat, de azok végrehajtását is vezérli. Nem mindegy milyen gyorsan. A legolcsóbb laptopok AMD E sorozatú vagy Intel Pentium Dual Core processzorosak, amelyek megküzdenek a feladatokkal, bár szövegszerkesztésre, internetböngészésre vagy médialejátszásra kiválóan alkalmasak. Okosabb azonban egy olyan, alig drágább modellt választani, amely Intel Core i3 (esetleg AMD A) sorozatú processzorral gazdag.

 

Ha engedi a pénztárcád, ne állj ellent egy Intel Core i5-ös készüléknek, ez ugyanis már képes dinamikusan növelni az órajelet, ha több teljesítményre lenne szükség. Profik és játékmániások a Core i7-rendszert válasszák. Mivel a processzor gyorsasága az órajel (GHz), a magok száma és a gyorsítótár (cache) méretétől függ, alapvetően akkor jársz jobban, ha a választott laptopodhoz rendelt ezen értékek minél magasabbak.

 

RAM: miként a hétköznapi életben, úgy a laptokoknál is fontos a jó memória, jelen esetben a minél nagyobb átmeneti infomációbefogadó készség. A RAM (Random Access Memory) azokat az adatokat és programokat tárolja időlegesen – a számítógép kikapcsolásának pillanatáig –, amelyekre munka vagy szórakozás közben szükség van s lehet.

 

Itt is a nagy számok törvénye a meghatározó: minél nagyobb – gigabájtokban mérve – a géped memóriája, annál gyorsabban és biztonságosabban képes dolgozni. 4GB-nál ne add alább, de megfizethető áron juthatsz 6 vagy 8 GB-os rendszerhez is, amelynek már nem okoz gondot egy vagy több megterhelő feladat párhuzamos ellátása sem.

 

Merevlemez: a winchester (vagy HDD) az adatokat mágnesezhető réteggel bevont forgó lemezeken tárolja. Ezt a forgó lemezek fölött mozgó fej írja vagy olvassa. Egyrészt meghatározó a tárolókapacitása (320 GB már szinte mindenre elegendő, de a nagyobbak sem kerülnek sokkal többe), másrészt a lemezforgás gyorsasága, vagyis az, hogy a merevlemez milyen szaporán képes előkapkodni az információkat és megnyitni a különböző fájlokat. A sebesség növelését egy beépített gyorsító tár (cache) is támogatja.

 

Solid State Drive (SSD-k): a winchesterekkel ellentétben ezen tárolóegységben nincs sem forgó, sem mozgó alkatrész, a laptopok gyártói egyre inkább vonzódnak ehhez az adattárolási rendszerhez… Előnyük a HDD-kkel szemben a jól érzékelhető gyorsaság, a szinte kizárt fizikai sérülékenység, az alacsony energiafogyasztás, a zajtalan működés és a könnyebb súly. Ezzel szemben drágábbak, viszonylag kisebb a kapacitásuk, egyes típusaiknál szűkebb az élettartamuk, s ha fizikailag nem is, de elektromágneses térben sérülékenyebbek.

 

Kijelző: nagysága egyrészt meghatározza a laptop méretét, másrészt a felbontása a megjelenített tartalom képi minőségét. A legnépszerűbb formátum a 16:9 képarányú, amely filmek nézésekor ideális, de mivel vízszintes irányban szélesebb, munka során két ablak is kényelmesen megnyitható. A laptopkijelzők mérete 10’ és 18’ közötti, a nagyobb természetesen kényelmesebb és kedvezőbb, bár ekkor a készülék súlya is több. A klasszikus kijelző mérete 15,6 hüvelyk nagyságú.

 

A kijelző felbontása kardinális kérdés, minél több képponttal rendelkezik egy kijelző, annál több részletet tud megjeleníteni, annál élesebb és részletgazdagabb a kép. A legelterjedtebb a 1366 x 768 pixeles felbontás, grafikus munkához azonban a még erősebb 1600 x 900 vagy Full HD-s, 1920 x 1080 pixeles a megfelelő.

 

Az sem mindegy, már akinek, hogy fényes vagy matt a kijelző. Az előbbivel szemben sok a felhasználói kifogás, mert kissé nehezebb megszokni. Pedig kontrasztosabbak a színei, kevésbé sérülékeny és az oldalirányú beláthatósága is kedvezőbb. A tükröződés azonban kétségtelenül zavaró. Az mégsem lehet véletlen, hogy az üzleti laptopok matt kijelzősek.

 

Érintőképernyő: el kell ismerni, a Windows 8 operációs rendszerű érintőképernyő magával ragadóan szórakoztató. De ha a laptopod nem hibrid, vagyis a képernyője nem kihajtható vagy átfordítható, akkor igazán nem mész vele sokra, és nem is igazán fog hiányozni. Ha viszont ragaszkodsz az érintőképernyőhöz, úgy többet kell fizetned érte, mint egy hasonló tudású hagyományos kijelzős modellért.

 

Videokártya: az esetek többségében az integrált grafikus kártya pontosan elegendő és megfelelő az alapvető feladatokra, a szörfözésre, a filmek lejátszására, de még a játékokhoz is. Ha később, mondjuk egy top-játékhoz vagy munkához erősebb kártyára lenne szükséged, akkor válassz olyan készüléket, amelyben ez az elem dedikált, vagyis cserélhető.

 

Optikai meghajtók: hovatovább egyre kevesebb laptop tartozéka, nincs is rá igazán szükség, hiszen médiatartalmakhoz más módon (mondjuk letöltéssel) is hozzá lehet jutni. Ráadásul, egy optikai meghajtó hiánya érezhetően könnyebbé teszi a készüléket.

 

Nyitófotó: SDD, en.wikipedia.org by D-Kuru

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: