LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2015.09.21.

Laptopmárkák

Amikor új laptopot vásárolsz, egy tucatnyi márka közül választhatsz, melyek mindegyikének megvan a maga egyedi jellegzetessége és gyártásmódja. Valamennyi termék, amelyet az adott gyártó kínál, általában ugyanazt a minőségi vonalat (vagy annak hiányát…) követi, mint a többi, vagyis az a tapasztalat, amelyet egyszer megszerzel, előrejelzi, mire számíts majdnem minden termék esetében, amit az adott márka árul.

A legnépszerűbb laptopmárkák.

Ha ismered az adott védjegy alatt futó modellek jellemzőit, az segíthet a döntésedben. Mert ha csak egyszerűen megnézed, a laptop milyen funkciókat kínál, az egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy jó vásárt csinálsz.

 

A funkciókon kívül ugyanis figyelembe kell venni az operációs rendszert, a mellékelt szoftvert, a készülék élettartamát, az összerakás minőségét és így tovább… Minden márkának megvan a maga csapásvonala, s a felhasználók körében sincs egységes megítélésük (miért is lenne). A legfontosabb vélemény persze a sajátod, de ez az összeállítás (nem értéksorrendben) segítséget nyújt abban, hogy ezt kialakíthasd vagy árnyalhasd. És talán még spórolsz is egy keveset, rövid és hosszú távon egyaránt.

 

MSI 

Az MSI hagyományosan magas minőségű alaplapokat és grafikus kártyákat gyárt, de nemrég elkezdett terjeszkedni a csúcslaptop kategóriában is. Ám mivel kizárólag ultrabookokat, munkaállomásokat és játék-gépeket készítenek, egy MSI nem tűnik a legjobb választásnak, ha szűkre szabott költségvetésből gazdálkodhatsz.

 

De mellettük szól, hogy a modellek, amelyeket árulnak, magas minőségű alkatrészeket tartalmaznak, és jól ellátják a feladatukat desktop helyettesítőként (kivéve persze, ha ultrabookot veszel inkább). Ha játszani szeretnél, digitális tartalmat szerkeszteni vagy komoly dizájner munkát végezni a számítógépeden, aligha bánod meg, ha egy MSI modellt választasz. A laptopok ára 129 000-1.290 000 forint körül mozog, és rendszerint nagyon megbízhatóak.

 

 A legjobb MSI laptopok: MSI GT80 Titan, MSI GE62 Apache, MSI GT72 Dominator Prom, MSI GS70 Stealth Pro, MSI GS60 Ghost. 

 

Toshiba

Az egyik decens laptopmárka, amely amellett, hogy a fogyasztói elektronika széles választékát kínálja, laptopokat is gyárt jó pár éve már. Sima, dobozszerű dizájn jellemzi, amit némely fogyasztó kritizálni is szokott, nem túl stílusosként aposztrofálva. A Portege, Satellite és Qosmio szériák tanúsága szerint megbízható készülékeket gyárt. Egyre erősebbek ultrabook kategóriában is, ez akkor vonzó, ha a laza hordozhatóság is fontos szempont. A Toshiba Dynabook KIRA azonban nemcsak pillekönnyűségével, de brutálisan kitartó akkumulátor-idejével is hódíthat.

 

A laptopárak 100 ezertől indulnak, de a csúcskategóriás Qosmio modellek átlépik a 600 ezres határt is. Az olcsóbb laptopokat operációs rendszer nélkül árulják, ezt ki-ki döntse el maga, hogy bónusz vagy hiányosság.

 

A legjobb Toshiba laptopok:  Toshiba Portege Z20t, Toshiba Chromebook 2, Toshiba Kirabook, Toshiba Satellite Radius P55W

 

Asus 

Az Asus a magas minőségű PC komponenseiről ismert, és az egyik legjobb laptopmárka az olcsó kategóriában, bár kopogós műanyagburkolatáról is ismert… nem épp előnyére. A konkurensek komolyan számolnak ma már az Asus tabletekkel, ultrabookokkal és laptopokkal egyaránt. Akárcsak a rivális gyártóknál, az árak itt is 100 ezer forint alatt kezdődnek, de a drágább modellek meghaladják a 700 ezret is, ám 100 és 200 ezer forint között már megbízhatóan jó modellek vásárolhatók.

 

A drágább készülékek kitűnően megállják a helyüket a topjátékok világában is. A gépek dizájnja egyszerű és szolid, a Transformer szériák hybrid tabletek laptop funkcionalitással. Az ASUS N550JV a fórumozók és szakértők szerint is a legjobb multimédiás laptopok közé tartozik, ha nem a legjobb.

 

► A legjobb ASUS laptopok:  Asus Zenbook UX305, Asus EeeBook X205TA, Asus Transformer Book T300 Chi Blurb (Full-HD 2015), Asus Transformer Book T200, Asus G751JY, Asus Zenbook NX500

 

Samsung

A Samsung az utóbbi években elég nagy megbecsülésre tett szert az okostelefonok és tabletek körében, és bár nem olyan ismert, ha laptopról van szó, de mindent árul: a chromebookoktól kezdve a hagyományos laptopokon át az ultrabookokig. 2013-ban a top5 laptopmárka között tartották számon Európa szerte. A chrome- és az ultrabookjaik a legnépszerűbbek, az áruk 100 ezer forint körül indul és 500 ezret is meghaladja modelltől függően. A chromebookok a legolcsóbbak (ám így is 100 ezer forintot kérnek értük), miközben csak Google Chrome operációs rendszert tartalmaznak, és nem kompatibilisek a Windows szoftverrel. Az ultrabookok már drágábbak, viszont szuper hordozhatók.

 

► A legjobb Samsung  laptopok:  Samsung Ativ Book 9 Plus 13-as (2015), Samsung Ativ Book 9 15-ös, Samsung Chromebook 2

 

HP

A HP az egyik legnépszerűbb s vezető laptopgyártó. A stílus és funkcionalitás kellemes kombinációja jellemzi termékeit. A HP laptopok többsége Windows 8 operációs rendszerrel gazdagított, de több modell operációs rendszer nélkül vagy Linuxszal kapható. Az erős hardver megbízható, a felhasználók magasra értékelik a HP készülékeket. A Linuxos modellek és az operációs rendszer nélküliek 100 ezer forint alatt vásárolhatók meg, a legdrágább EliteBook széria darabjai akár 1 millió forintnál is drágábbak, a legnépszerűbb Pavilion készülékek ára 150 ezer forint körüli. 

 

► A legjobb HP laptopok: HP Spectre X360, HP Stream 11, HP EliteBook Folio 1020, HP Omen, HP Chromebook 14
 

 

 


Acer

Az Acer is számos alacsony árú laptopot kínál – lásd az Acer Aspire és TravelMate (bár kissé drágább) szériák modelleit. A stílus és dizájn tekintetében az Acer elég egyszerű, de legalább funkcionális. Nem is nehéz Acer logóra bukkanni egy átlagos kávézóban vagy könyvtárban. A kínálatukban megtalálhatók chromebookok, általános laptopok és utlrabookok is, így minden adott, hogy válogathass az egyszerűség, használhatóság vagy ultra-hordozhatóság tekintetében. Tavaly megnőtt a márka népszerűsége az új ultrabooknak, az Acer Aspire S7-nek köszönhetően. 

 

► A legjobb Acer laptopok: Acer Travelmate P645, Acer Aspire S7-392, Acer Chromebook 13, Acer Aspire E14, Acer Aspire Switch 10

 

Dell

A Dell az egyik legnépszerűbb márka a tengerentúlon, de itthon is a kedvelt és kapós, ami az igen erőteljes és sok éves marketing-erőfeszítéseknek is köszönhető. A deszktop és laptop szériáikat a nagy tömegek számára készítik, a piac legszélesebb szegmensét elfoglalva. A gyártó érintőképernyős modelljei 200-300 ezer forint közötti áron kaphatók, a legnépszerűbb az Inspiron széria, a megbízhatóan korrekt modellekhez 200 és 300 ezer forint között juthatsz.

 

Ha egy olyan notebookra vágysz, amelynek a gyártója már egyfajta történelmet írt a megfizethető és ésszerűen konstruált, mégis stílusos számítógépek történetében, akkor e márka modelljei között nézz körül. Alternatív operációs rendszerekkel is árulnak gépeket, mint például az Ubuntu, ha érdekel a Linux.

 

► A legjobb Dell laptopok:  Dell XPS 13 (2015, Non-touch), Dell Chromebook 11 (i3), Dell  Alienware 17, Dell XPS 15, Dell Latitude E7450, Dell Inspiron 11 3000, Dell Precision M2800

 

(Sony

A Sony a laptopok világában a VAIO szériákról volt ismert. De már beszüntette a pc-k és laptopok gyártását. Termékei többnyire középkategóriás modellek, 120-200 ezer forint közötti és efeletti áron, amelyeket a felhasználók többsége nagyon szeret. Itthon a szerviznehézségek tartotak vissza sok vásárlót. A legutóbbi modellek elég letisztultak és leegyszerűsítettek, és érintőképernyőt is kínálnak, ami a Windows 8-cal is fut.

 

A legtöbb Windows 8 laptop a piacon nem pepecsel az érintős funkcionalitással, így ez egy kedves bónusz volt a Sonytól. Általánosságban a VAIO széria rendesen megbízható, és úgy működik, ahogyan hirdetik, ezért nem volt rossz ötlet egy Sony gépet vásárolni.

 

A legjobb Sony Vaio laptopok: Flip 14, Duo 13, Pro 13)

 

Lenovo

A Lenovo egy kínai computer- és laptopmárka, amely 2005-ben szerezte meg az IBM PC-üzletét. És ha kezdetben sokan kétségbe is vonták, de végül nemcsak átvette, de meg is tartotta az IBM márka megbízhatóságát. (Az IBM-funok persze ezt vitatják… már, ha még tart a nosztalgikus lelkesedésük).

 

Általános megítélés szerint a Lenovo laptopok a legjobbak munkára és produktivitás szempontjából. A formaviláguk fekete vagy szürke és jellegtelen. De ami hiányzik a stílus terén, azt kompenzálja a masszív összeszerelés, illetve a hardver és a komponensek felelősségteljes minősége. A legjobb választás, ha számodra az a fontos, hogy a laptopod megbízható legyen és hosszú időn át kitartson.

 

Van néhány elérhető modell az olcsóbb kategóriában is, de a legtöbb jó gépük 120 ezer forint fölötti árkategóriába esik. A maguk (üzleti vagy általános) kategóriájában pedig a Lenovo Think- és Idea Padjai a legjobbak közé sorolhatók.

 

► A legjobb Lenovo laptopok: Lenovo ThinkPad T450s, Lenovo ThinkPad X250, Lenovo ThinkPad W550s, Lenovo LaVie Z, Lenovo Y50, Lenovo Yoga 3 Pro

 

Apple

Nincs – vagy, ha mégis, akkor az a saját hibája –, aki ne ismerné az Apple márkát. Prémium kategóriájú laptopokat és notebookokat árulnak, és ezt a termékek ára is tükrözi. Sokan mondják, hogy túl vannak árazva, de akik használják az Apple termékeit, általában úgy gondolják, megérik a pénzüket – főleg az összeszerelés minősége és a könnyen használhatóság miatt.

 

Ez az, amit a marketingeseik is a leggyakrabban hangsúlyoznak: szépséges gépet kapsz, amely nem okoz olyan problémákat, ami miatt a Windows laptopok felhasználói panaszkodnak. Ez részben igaz, de nem árt tudni, hogy az Apple laptopok jóval drágábbak, miközben ugyanazokkal a belső tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a többi s választékukban gazdagabb márkamodellek. A dizájn ugyanakkor kiváló és stílusos, ami a legnagyobb hajtóerőt jelenti az Apple laptopok felé. Ha megvan rá a pénzed, akkor jó, ha ezt választod, mert biztosan a legjobb laptop márka marad 2014-ben is.

 

► A legjobb Apple laptopok: MacBook® Pro 13.3" , MacBook Air® 13.3", MacBook Air®  11.6",  MacBook Pro with Retina display 13.3", MacBook Pro with Retina display 15.4" -
 

 

Nyitófotó: flickr.com by Chris Smith, Adam Tinworth

Betöltés...
(20)
Pozitív értékelés (19) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: