KAMERA & LENCSE
Frissítve: 2015.08.23.

Pompás drónok kezdőknek és haladóknak

A drónok ma már nem csupán a paparrazzik és a filmes stábok munkaeszközei és játékszerei. Sőt, olyan széles választékban kaphatók, hogy nem könnyű eldönteni, milyet is válasszunk. 

 

 

 

A négy fő faktoron kívül – funkciók, minőség, a használat könnyűsége és az ár-érték arány – nagyon fontos meghatározni, ki, hol és milyen célra szeretné használni a vásárolni kívánt drónt.

 

Egy egyszerű kezdő modellt már 20 000 Ft-nál kevesebbért is be lehet szerezni, a jobb minőségű kamerás drónok pedig pár 50 000 felett megvásárolhatók. A komplexebb, profi drónokért, amelyek már személyre szabható és programozható funkciókkal is bírnak, valamivel kevesebb, mint 100 000-ért lehet hozzá jutni kezdő áron. Most sorba szedtük a különböző kategóriák legjobb drónjait.

 

 

 

A legjobb kezdő szintű drón

UDI U818A – cca. 25 000 Ft

Nem könnyű megtanulni, hogyan röptess egy drónt, ám ahhoz, hogy ezt jól begyakorold, fontos, hogy ne törd rögtön össze. Ami kezdőként, lássuk be, a legnehezebb feladat, így a kezdő drón egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy jó strapabíró legyen, illetve elég olcsó ahhoz, hogy ha fennakadt a fán, vagy beleesett a folyóba, akkor ne sajnáld nagyon és gyorsan tudd pótolni.

 

Az UDI U818 emellett jó kis funkciókat kínál jó áron. A négykarikás kerete megvédi a nagy rotort az ütközéseknél, és a rotorokat külön-külön is meg lehet venni (egy szet kevesebb, mint $3), a cseréjük is egyszerű. Ez a drón videokamerás, 640 x 480 pixeles videókat készíthetsz vele, ám kissé remegősre sikerülhetnek a vibrálás miatt, főként a kezdőknél. De ennél jobb induló drón nem kapható jelenleg a piacon.

 

 

 

A legjobb kedvező árú drón

Blade Nano QX RTF - cca. 50 000 Ft

Megvetted az első drónod, megtanultad röptetni, és többet akarsz? Akkor számodra a Blade Nano QX a legjobb választás, amely remek funkciókat kínál anélkül, hogy sokat kellene költened. Az alap modellek 30 000 Ft alatt kezdődnek, és kicsivel 100 000 Ft fölé kúsznak a Nano QX FPV RTF modellnél, amely már headsetet is tartalmaz, így magad is a drón perspektívájából szemlélheted a világot. A Blade QX gyorsabb és finomabban navigálható, mint az olcsóbb kezdő modellek, ám remek gyakorló drón, s még mindig olyan áron, hogy nem vered a fejed a falba, ha elveszíted vagy ripityára töröd.

 

 

 

A legjobb kezdő mini drón

Air Hogs RC Helix X4 Stunt – cca. 20 000 Ft

Egy mini drón jól röptethető a négy fal közt vagy a hátsó udvarban, így rossz időben is gyakorlatozhatsz. Az Air Hogs RC Helix X4 Stunt elég olcsó és könnyen röptethető, a légcsavarok védve vannak és egy habszivacs burkolat is védi a drónt, no meg a tárgyakat, amelyekben a beltéri használat során nekiütközve esetleg kárt tehetne. Emellett persze nem árt óvatosnak lenned, ha a szobában röpteted, mert fel tud gyorsulni annyira, hogy leverje a tárgyakat, amelyeknek nekiütközik. Ám ez egy remek beltéri drón, főként újoncok számára.

 

 

 

 

 

 

A legjobb beltéri mini drón

Hubsan X4 – cca. 35 000 Ft

Ez a tenyérnyi méretű drón a tökéletes választás a beltéri használatra, ám inkább haladóknak ajánlott, mert nagyon érzékeny a kontrollja, így gyakorlott kezek finom mozdulatai tudják igazán irányítani a röptét. Nagyon kicsi: 70mm x 70mm, és a súlya is csekély, emiatt viszont kültéri használata csak nagy körültekintéssel ajánlott, egy nagyon könnyű szellőt bír csak el. Egy rögzített, 0.3 megapixeles kamerával rendelkezik, amellyel 720p vagy 480p felvételeket készíthetsz, aztán egy microSD kártyán tárolhatsz. Nem csúcsminőségű, de egész jó felvételeket készít. Bár képernyője nincs, amelyen megnézhetnéd, mit vettél fel.

 

 

 

A legjobb vízálló drón

Splash Drone / Mariner 2 – cca. 600 000 Ft

Egy remek vízálló drón mindenki álma, aki szereti víz fölött reptetni a kis masináját. Hiszen elég egy irányítási hiba, egy GPS zavar vagy motorhiba, és a drón máris a vízbe csobbant, s keresztet is vethetünk a készülékre. Még ha gyorsan sikerül is kihalászni a vízből, többnyire nem menthető meg az elektronika, pláne, ha sós vízbe esett… A Mariner 2 azonban megoldást kínál a problémára. Egy teljesen vízálló quadcopter, amely rendelkezik a fontos biztonsági beállításokkal: GPS zár, hazatérő funkció, követő mód, és tablet alapú navigációs rendszer. Emellett nemcsak, hogy vízálló, de a vízen lebegni is képes, miközben filmezi a vízalatti világot! Vízálló kameratokjában bármely kamera biztonsággal használható.

 

 

 

A legjobb kamerás drón

DJI Phantom 2 Vision+  cca. 300 000 Ft

Ha a legjobb fotókat szeretnéd készíteni és a pilóta élményt első kézből megtapasztalni, vedd meg a DJI Phantom 2-t. A mintegy 300 ezer forintos összegért egy remek quadcopter drónt kapsz, amely 14 megapixeles kamerával rendelkezik, és 1080p 30 fps vagy720p 60 fps HD videok készítésére alkalmas. A kamera a quadcopter teste alatt bújik meg, és önállóan mozgatható, így szépen végigpáztázhatsz egy tárgyat, miközben átrepülsz fölötte. A készülékhez távirányító tartozik, és a felvett videót Wi-Fin keresztül átteheted az okostelefonodra vagy tabletedre is. Ha elveszítenéd a kontroll kapcsolatot, a drón úgy van programozva, hogy automatikusan visszatérjen a start állomásra, ahonnan felszállt. A nagyméretű, cserélhető 5200 mAh-es akkumulátor 25 perces repülésélményt ígér, ami jóval több, mint amit a legtöbb drón tud. (Plusz aksit kb. 25 000-ért vehetsz bele).

 

 

Fotó slider: youtube.com/watch?v=yHwE_q_qb7c

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: