TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2015.11.10.

Legjobb televíziómárkák

Sorra vettük, a nagy és vezető márkák milyen készülékeket kínálnak a 2015-ös évben. A választás nem könnyű, hogy a jó döntést hozzuk meg, abban sokszor segít a papír-ceruza módszer, vagyis, ha felírjuk az egyes modellek és márkák előnyeit és hátrányait. Íme.

 

Legjobb márkák - legjobb televíziók.

Sony  

 

Ez évben a Sony leginkább arra összpontosított, hogy a 4K TV-it kifejlessze, kihasználva azon előnyét, hogy a 4K létrehozásának minden fázisában – az ötleteléstől a gyártáson át a lejátszásig – szerepet játszik. A képernyők terén maradtak a sík megoldásoknál, egészen a nemrég bevezetett ívelt S90 szériáig. Az árazásra azonban nagy hangsúlyt fektettek, különösen a középkategóriás HD TV-k esetén, amelyek között az idei év legvonzóbb ajánlatait is megtalálhatjuk.

 

 

 • Erősen ajánlott Meglehetősen sikeres évet zárt a Sony, amely csak nagyon kevés téren keltett csalódást. A tévéket bemutató showk sztárja kétségkívül az X9005B széria volt. Ezek a 4K készülékek az elképesztően jó képminőséget különösen erőteljes hangzásvilággal kombinálják. Az egyetlen dolog, amit itt meg kell jegyezni, hogy a nagyon erős hardvert egy, a mostani szuper karcsú divatnál kissé vaskosabb testbe zárták. 

  A felső-középkategóriás tévék között a Sonynál a W829 a nyertes, amely igazán kivételes képminőséget kínál megdöbbentően jó áron. De az olcsóbb W705/6 és W605 szériák is nagyon megérik az árukat.
   
 • Erősen megfontolandó Az olyan szériák, mint a W955 és az X8505 egy kis visszalépést szenvedtek el a 4K képernyők terén. Ezeknél a modelleknél IPS paneleket használtak, amelyek hatására a kontrasztteljesítmény csökkent. Ez pedig olyan kompromisszum, ami másutt nem jellemzi a Sony egyébként nagyszerű teljesítményét.
   

♦ Az EISA, vagyis 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának szövetsége és annak szakértői értékelése szerint most a Legjobb Design TV a Sony KD-65X9005C. De nem csak a külalakját ítélték meg, hanem a belbecsét is. E szerint villámgyorsan bekapcsol és feláll a képernyő, ultra vékony a designje és nyugodtan a fal mellé is állítható. A Sony 4K Ultra HD képernyő, az egyedülálló Triluminos kijelző technológia színekben gazdag éles képével, lenyűgöző hatást kelt, miközben az Android rendszer összegyűjti a készülék szerteágazó funkcióit, a kiváló minőségű központi képernyőre.

 

 

Panasonic


Maga mögött hagyva szeretett plazma-technológiáját, a Panasonic januárban még azt állította, hogy olyan magas kategóriájú LCD tévékkel lép majd piacra (ez volna a zászlóshajó X902 széria), amelyek teljesítménye még a legjobb plazma tévéikét is felül fogja múlni. Ezt ígérték. Mára kiderült, valójában egy hullámvölgyekkel tarkított évet zártak. A pozitív oldalt erősítik az okostévék, három nagyszerű innovációnak köszönhetően, a negatív oldalon viszont megemlíthető, hogy az első teljes LCD-s tévé szériák képminősége – egy-két kivételtől eltekintve és az X902-t kései piacra dobása miatt kihagyva – nem éppen remek.

 

 

 • Erősen ajánlott A képminőséget tekintve az AX802 4K szériák magasan vezetik a sort. Volt ugyan egy rövid ideig zűr abból, hogy ezeket a modelleket nem úgy tervezték, hogy kompatibilisek legyenek a Netflix 4K tartalmaival, ám ezt a problémát végül egy alkalmazás segítségével megoldották. S ha a (Nyugat-Európában) még karácsony előtt a piacra kerülő X902-es széria is az ígéretekhez híven teljesít, annak is ezen az oldalon lesz a helye. Az AS600 és AS640 szériák, amelyek IPS panelmentesek, szintén nagyon jó teljesítményt mutatnak, méghozzá nagyon jó árakon.
   
 • Erősen megfontolandó Az IPS paneleket használó modellek, ahogyan a Sony esetében is, a Panasonicnál is inkább a kerülendő kategóriába tartoznak, a csökkent kontrasztok miatt.

 

 

Samsung

 

A Samsung nagy durranását az ívelt tv szériái jelentik, amelyekből a jelenleg kapható modellek közül csaknem akkora a választék, mint a síkképernyős tévéiből. S annyira bíznak is a hajlított képernyő sikerében, hogy a legfejlettebb képtechnológiájuk csak az egyik ívelt tv-szérián, a HU8500-on jelenik meg. Az UHD tévék terén is fejlesztettek, hiszen sokkal több ilyen készüléket kínálnak, mint tavaly. A képminőségen is javítottak, jobb kontrasztokat és nézőszöget engedve, s figyelnek arra, hogy a legdrágább készülékeik számára különböző külső egységek segítségével a következő generációs fejlesztéseket is elérhetővé tegyék majd.

 

Az ívelt tévék hasznosságával kapcsolatos kétségek azonban továbbra is megmaradtak, s a Samsung az okostévék terén lemaradt idén a fejlesztésben. Miközben persze a Tv-applikációkban továbbra is megtartotta vezető szerepét.

 

 

 • Erősen ajánlott A legdrágábbtól a legolcsóbbig a Samsung készülékeit jó kontrasztteljesítmény jellemzi, ami pedig elengedhetetlen a jó képminőség szempontjából. Ebben az is segített, hogy nem használtak IPS paneleket. A HU8500 tévék új PurColour technológiája még gyönyörű extra részletekkel és telítettséggel is gazdagítja a 4K képeket – ráadásul a HD képek, sőt még a standard definition tartalmak feljavításában is magas minőséget produkál.

  Szorosan a HU8500-asok mögött jön a HU7500-as széria, amely pompás árfekvésben teszi elérhetővé a 4K minőséget, ráadásul síkképernyős testben (így nem kell azon töprengened, vajon az ívelt tévé neked való-e).

  A HD modellek között a H6400-as modellek a legjobbak, amelyek igazán szép képeket produkálnak és meglepően jó áron elérhetők. S ha még lejjebb csúszunk az árkategóriákban, is számos olyan modellt találunk, amelyek felülmúlják a hasonló árú versenytársaikat.
   
 • Erősen megfontolandó Az egyetlen olyan Samsung széria, amely valamilyen szempontból problémásnak mutatkozott, a H7000 HD – túl drágának tűnik ahhoz képest, hogy nem 4K-képes. De persze általánosságban elmondható, hogy az ívelt tévék valódi hasznosságáról sincsenek sokan meggyőződve.
   

 Az EISA, vagyis 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának szövetsége és annak szakértői értékelése szerint most, 2015-ben a Legjobb Csúcskategóriás TV a Samsung UE65JS9500 modell. A panel maximális fényereje közeledik az 1000 nit-hez, a készülék támogatja a HDR (High Dynamic Range) tartalmakat, miközben kiváló fényerejű és képminőségű képet szállít, amit a 10-bites UHD felbontású panel bármilyen videó forrásból felskáláz, miközben támogatja a legújabb high-end videó szabványokat, beleértve a HEVC kódolású UHD videót is. Lehetővé teszi video streaming és más alkalmazások széles választékának használatát, és mint igazi high-end készülék, iker TV tunerrel is fel van szerelve. Beépített kamerával rendelkezik, gesztus kontrollra is képes, és természetesen tartalmazza a Samsung One Connect Box alkalmazást, amivel a készülék időtálló módon követni tudja a fejlődő technológiát.

 

 

LG

 

Az LG nem feltétlenül csinált mindent teljesen jól 2014-ben, az azonban elvitathatatlan, hogy több innovációt vezetett be, mint bármely másik nagy márka. Ezek közül is kulcsfontosságú a webOS, amely alapvetően újraírja az okostévé felületét, s teljesen jó irányban. Hatékony, logikus, felhasználóbarát, könnyen megtanulható és nagyon jó a multi-taskingban.

 

A másik nagy fejlesztés idén az OLED technológiát érinti, ami nem meglepő, hiszen az LG már jó néhány éve erős hajtóerőt jelent ezen a területen. Valójában az egyetlen gyártó, amely nem csupán a késői jövőben látja az OLED kiteljesedését, hanem hisz abban, hogy már a közeljövőben meghatározó technológiai forradalmat okozhat. Néhány nagyszerű HD OLED tévével már ma is a piacon van, s idén az első 4K OLED TV is bemutatásra került.

 

Az audio fejlesztések terén sem maradtak le: szuperkarcsú, de nagyon jól hangzó hangszórókkal látták el az 55EA980W OLED TV-t, és a Harman Kardon audio márkával multicsatornás hangszórókat terveztettek a zászlóshajó UB980V LED széria számára.

 

Ami nem sikerült idén az LG-nek, az az IPS típusú LCD panelek használata, amely az ezt alkalmazó modelleket mind a versenytársak mögé helyezi a kontraszt minőségét illetően. Így jobbkor nem is jöhetett volna az OLED technológia.

 

 

 • Erősen ajánlott A képfelbontást tekintve az OLED tévéik egészen lenyűgözőek, ahogyan például az 55EA980W modell is. S az év végén megjelent 4K OLED-ek az első bemutatót követő értékelések alapján szebb képeket mutatnak, mint bármelyik ma kapható televízió.

  Egy másik OLED-szériára áttérve, bár a 65 hüvelykes 65EC970V semmilyen formában nem mondható olcsónak, nem is megfizethetetlenül drága. Persze, attól még nagyon messze van, hogy egy átlagos háztartás megengedhesse magának.

  Az LCD képernyősök között a 65UB980V mutatkozik a legjobbnak, erős processzorának és fejlett háttérfény kontrolljának köszönhetően sokkal szebb képet mutat, mint az LG bármelyik olcsóbb LCD-s modellje.
   
 • Erősen megfontolandó A leggyengébb pontja az idei felhozatalnak meglepő módon egy 4K modell, az UB950V széria. Súlyos háttérvilágítási problémákkal és „szellemes” 3D teljesítménnyel küszködik. Egy másik, bár sokkal kisebb probléma az egyébként nagyon jóra értékelt webOS alkalmazásával kapcsolatban merült fel: világos szobában a világos tartalmak, bár van, hogy jól mutatnak, kontraszt problémák azonban (különösen extrém viszonyok között) megjelenhetnek.
   

♦ Az EISA, vagyis 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának szövetsége és annak szakértői értékelése szerint most, vagyis 2015-ben az LG 65UF950V Smart tévéje a Legjobb Okostévé. A gyönyörű, élvilágított Ultra HD TV, egy második generációs LG webOS operációs rendszert is hordoz magában. A tartalmakat könnyen megtalálhatók. A webOS 2.0 olyan TV-élményt kínál, ami könnyen elérhető, és ami a lényeg, hogy nem komplikált. Más előnyös képességekkel is rendelkezik, beleértve a széles körű média lejátszást (4K HEVC tartalommal), intelligens készülékek tükrözését, az intuitív gesztuskontrollt és más PVR funkciókat, tökéletesen kiszolgálja felhasználóját.  

 

 

Philips

 

Vegyes évet tudhat maga mögött a Philips, legalábbis a képminőség és teljesítmény vonatkozásában. Ennek, mint sok más gyártónál, az IPS panelek használata is az oka, amely problémákat okozott az ezt a technológiát alkalmazó modelleknél. De az okostévé-kínálatban is egy kissé lemaradtak némely konkurens nagy gyártó mögött.

A jövő azonban sok jóval kecsegtet, hiszen bemutatták az első Android felületű tévét, amely hamarosan talán hozzánk is elér, és további csúcskategóriás modellek bemutatását is kilátásba helyezték.

 

 

 • Erősen ajánlott A Philips jelenlegi legerősebb modellje a PFT5509. Jó minőség, kontrasztgazdag képek és elképesztően jó ár jellemzi. Emellett a PFS6609 széria is kiemelkedő – de csak 2D-ben (a 3D egyenesen fejfájáskeltő).
   
 • Erősen megfontolandó A leggyengébb modell a Philipsnél is a 4K régióban található, méghozzá az, amely a megfizethető 4K vonalat hivatott erősíteni, de sajnos inkább gyengíti: a PUS7809. Az árával ugyan semmi baj nincs, a képminősége azonban annál több kívánnivalót hagy maga után, amiért nagyrészt az IPS-okozta kontrasztteljesítmény-csökkenés a felelős.
   

♦ Az EISA, vagyis 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának szövetsége és annak szakértői értékelése szerint most, vagyis 2015-ben a Philips 55PUS7600 az a modell, amely Leginkább megéri az árát, amely a legjobb vételnek tűnik. Eszerint a legjobban ötvözi a kiváló képminőséget, a nagyszerű hangot, mindehhez egy modern Smart TV operációs rendszer társul. Az 55” hüvelykes készülék funkciói között hatékony Pixel UHD felskálázást, a Perfect Natural Motion-nak köszönhetően kiváló kontrasztos mozgást, valamint HDMI 2.0–ás csatlakozókat találunk a bejövő extra UHD tartalmakhoz. A képernyő karcsú mérete ellenére lenyűgöző basszus teljesítményt produkál. Az Android TV egy négymagos processzoron fut.

 

 

Betöltés...
(43)
Pozitív értékelés (39) Negatív értékelés (4)

Ez is érdekelhet: