TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.11.25.

Miért vegyél ívelt tévét és miért ne?

Miután a bemutatótermeket elkápráztatta, az ívelt tévé a Samsung és az LG számos modelljével betört a fogyasztói piacra is. Aztán a Sony is ívelt 4K/Ultra HD televízióval rukkolt elő… Úgy tűnik, a nőies formák trendje az elektronika világában is megvetette a lábát. Kérdés, érdemes-e ívelt tévét vásárolni?

Samsung ívelt tv.

Előnyök

 

1. Jobban belemerülhetsz a látványba
 

Amikor a körülötted lévő világot nézed, nem sík teret látsz. A szemed gömbölyű formájából adódóan perifériás látással is rendelkezel, így arról is tudomást szerezhetsz, ami nem előtted, hanem az egyik és másik oldalon helyezkedik el. Az ívelt tévé azáltal, hogy széleit feléd kanyarítja, ezt a látóteret igyekszik imitálni, s általa úgy érezheted, egy kicsit a nappalidban játszódik a történet, amit nézel.

 

2. Megnő a látótered
 

A néző felé hajlított szélek miatt a látvány jobban betölti a látóteret, mint a síkképernyős tévék esetén. Persze csak akkor, ha nagyjából a megfelelő helyen ülsz, szemközt a tévével.

 

3. A képek széleit élesebbnek látod
 

Mivel a szem alakját követi a tévé formája, a szélein megjelenő képeket élesebben látjuk, mint a sík képernyőn. Ez a különbség azonban nem érvényesül minden mérettartományban, csak a kifejezetten nagy – 70 hüvelykes vagy annál nagyobb – képernyőkön.

 

4. Jobban érzékeled a képek mélységét
 

Az első dolog, amit a legtöbben észrevesznek, amikor ívelt tévét néznek, hogy a megjelenő képek kissé háromdimenziósnak tűnnek. Mivel az ívelt képernyőn a kép különböző mélységű síkokon jelenik meg és a képernyőn a görbület miatt fizikailag is elkülönül az előtér és háttér, jobban visszaadja a valósághű képek dimenzióját.

 

5. Gazdagabb kontraszthatást élvezhetsz
 

Mivel az ívelt képernyő a szemben ülő néző irányába fókuszálja a fényeket, ahelyett, hogy szétszórná a képernyőn, mint a sík tévé, majdnem kétszer annyi érzékelt kontrasztot képes biztosítani.  

 

6. Szélesebb látószögből is jobb a kép
 

Bizonyos szempontból. A szélesebb látószög problémája sajnos korántsem megoldott az ívelt tévék esetén, amiről a hátrányok között lesz bővebben szó. Egy aspektusból azonban szebb látványt biztosítanak szélesebb látószögből nézve a síkképernyős tévékhez képest. Ez pedig a színtelítettség és kontraszt, ami nem romlik le annyira, mintha lapos tévét néznél oldalra szorított pozícióból.

És akkor vegyük számba, milyen hátrányokat mutat az ívelt tévé, ha nem együl és a megfelelő szögben ülsz előtte...
 


Hátrányok

 

1. Geometrikus alakzatokat látsz oldalról nézve
 

Az előbbieket folytatva, az ívelt tévét szélesebb látószögből nézve (pontosabban, ha 30-35 fokos szögnél nagyobb a látószöged), a kép formája kezd teljesen természetellenessé válni, a képernyő közelebbi része sokkal szűkebbnek, keskenyebbnek tűnik, mint a távolabbi. Ha kifejezetten oldalsó pozícióból nézed, lehet, hogy teljesen elveszik a hozzád közel eső, de ugyebár a közép felé görbülő rész, és egészen fura alakzatok jelenhetnek meg a képen.

 

2. A megfelelő helyen kell ülnöd
 

Az első részben taglalt előnyök többsége csak akkor érvényesül, ha a megfelelő pozícióból és látószögből nézed a tévét. Vagyis éppen szemben ülsz a képernyővel és egy kicsit közelebb is, mint ahogyan a síkképernyős tévék esetén javasolt – az ideális távolság az ívelt tévétől egyenesen arányos a képernyő méretével. Vagyis nagyobb képernyő esetén jobb a helyzet, de még így is elég nehéz feladat, hogy többen is az ideális pozícióból nézhessék a képernyőt, amikor az egész család tévézik.

 

3. Jobban tükröződik, mint a sík képernyő
 

Az ívelt tévé szép képei legjobban elsötétített szobában élvezhetők. De a képernyővel szemben semmilyen fényforrás nem megtűrt. Sem ablak, sem lámpa, sem fényes felületű bútordarab… mert nemcsak, hogy láthatóvá válik ez a fényforrás a képernyőn, ahogyan a lapos tévé esetén, hanem még eltorzulva szét is terül az ívelt képernyő felületén, még jobban megzavarva a tévézést. Ezt szem előtt tartva érdemes alaposan megtervezni, hová is kerüljön az ívelt tévénk.

 

4. Többet kell költeni az ívelt képernyőre
 

Jelenleg az ívelt képernyő előállítása többe kerül, mint a sík képernyőé, ez pedig azt jelenti, hogy többet is kell fizetned érte, mint egy lapos tévéért. Ez az árkülönbség valószínűleg idővel csökkenni fog vagy el is tűnik, de most, hacsak nem gondolod a felsorolt előnyök alapján úgy, hogy az ívelt tévét mindenképpen ki tudod használni, egy lapos tévé árban jobban megéri.

 

5. A falon nem mutat túl jól
 

Nem véletlen, hogy a kiállítótermekben is állványra helyezve mutatják be az ívelt tévéket, a falra lógatva ugyanis elég bizarrul festenek. Ahogyan kikanyarodnak a fal mellől, rögtön eszünkbe jut, miért is a sík képernyőt találták fel előbb…

 

6. Nagyobbat kellene venned, mint gondoltad
 

Az ívelt tévé előnyei elsősorban nagy méretek esetén érvényesülnek, és ha mérlegre állítjuk, az előnyök akkor múlják fel a hátrányokat, ha a képernyő legalább 65 hüvelykes.

 

Fotók: flickr.com by samsung tomorrow, sony.com

Következő oldal 1 2
Betöltés...
(24)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (14)

Ez is érdekelhet: