OKOS & MOBIL
Frissítve: 2014.10.21.

Okostelefon vásárlás: nézd és lásd!

Először vedd kézbe és jól nézd, meg aztán lásd is, hogy mire képes a kiszemelt telefonod. Most megmutatjuk, mire figyelj – kívül  –, amikor smartphont vásárolsz.

Egy smartphone dizájnja és hordozhatósága az a két faktor, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a vásárlás előtt.

 

Súlyos kérdés

 

Az okostelefon súlyát leginkább a képernyő mérete határozza meg. A 11 dekás iPhone 5S például kis 4 hüvelykes kijelzőjével az egyik legkarcsúbb és legkönnyebb készülék a piacon. A spektrum másik oldalán a nagy kijelzős phabletek tornyosulnak, mint a 6,3 hüvelykes Samsung Galaxy Mega, amely 20 dekás.

 

És hidd el, a 16 dekásnál nehezebb tárgyak súlyát a zsebedben is megérzed. Egy idő után már zavaróan. Ezért, ha a hordozhatóság fontos szempont számodra, válassz 15 dekásnál karcsúbb telefont.


Formavilág

 

Hogy egy okostelefon külsejét vonzónak vagy taszítónak találod, elég szubjektív, de ha az összeszerelés minősége és az esztétikum felől közelíted meg a kérdést, akkor az egy tömbből faragott, vagyis unibody készülékek mindenképpen a top formavilághoz tartoznak, akár alumíniumból, akár polikarbonátból készültek. Unibody például az Apple iPhone 5s, a HTC One vagy a Nokia Lumia 1020.

 

Ha a kivehető akkumulátoros okostelefont részesíted előnyben, inkább olyan modellt válassz, mint a Samsung Galaxy S4 vagy a Galaxy Note 3. A műanyag külső és érzet persze nem annyira prémium, de könnyen cserélhető az akkumulátor és frissíthető a memória a levehető hátlapnak köszönhetően.

 

A képernyő mérete

 

Bár a nagyobb képernyők kétségkívül divatosabbak, a piacon még mindig nagy a változatosság a kijelző méretét tekintve. S végtére is, a méret mégis csak egy részlet… Bár nem másodlagos.

 

1. Kis képernyő (kevesebb, mint 4,5 hüvelyk):
A magas minőségű készülékek között jelenleg csak az iPhone 5S és 5C tartja a frontot a 4 hüvelykes okostelefonok világában. A kicsi kijelzőhöz relatíve alacsony, 1136 x 640 pixeles felbontás társul, de ezen iPhone-ok nagyon szép paneleket és kiváló színpontosságot biztosítanak. A 4 és 4,3 hüvelykes méret között több androidos és windowsos készülék is kapható. Egy kis kijelzős smartphone legnagyobb előnye a kompakt dizájn lehet.

 

2. Közepes képernyő (4,5-5,2 hüvelyk):
Mivel az okostelefonok mérete egyre csak nő, már a közepes kategóriát is nehéz behatárolni, de a 4,7-5,2 hüvelykes telefonok a középmezőnybe tartoznak. Kisebbektől a nagyobbakig olyan készülékeket találsz közöttük, mint a 4,7 hüvelykes HTC One és Moto X, az 5 hüvelykes Galaxy S4 vagy az 5,2 hüvelykes LG G2.

 

A felhasznált anyagoktól és a gombok elhelyezésétől függően ebben a kategóriában már nem olyan könnyű félkézzel használni a telefont, de természetesen némely modell esetében nagyon is lehetséges. A Moto X tökéletesen kényelmes e szempontból, bár nem túl kelendő, az LG G2 pedig úgy próbálja kompenzálni a nagy képernyőből fakadó egykezes nehézségeket, hogy a telefon hátoldalára helyezte a gombokat.

 

3. Nagy képernyő (több mint 5,2 hüvelyk):
Isten hozott a phabletek országában. Az 5,2 hüvelyknél méretesebb kijelzőjű okostelefonokat, mint például az 5,7 hüvelykes Samsung Galaxy Note 3, nem egykezes használatra optimalizálták, bár ezen készülék olyan szoftver lehetőséget tartalmaz, amelynek segítségével – a neked kézre eső – egyik vagy másik oldalra pakolhatod a kijelzőn megjelenő tartalmakat.

 

Az ennél is nagyobb készülékek között találod az 5,9 hüvelykes HTC One Maxot és a 6,3 hüvelykes Galaxy Megát. S bár sokak számára nem tűnhet praktikusnak, azok, akik a telefont és tabletet egy készülékbe egyesítve keresik, ezt a kategóriát válasszák.
 

A kijelző minősége

 

A képernyő mérete csak félig felelős a szép képek megjelenítéséért. Fordíts figyelmet az okostelefon felbontására is. A legpontosabb kijelzőknek 1920 x 1080 pixel (1080p) a felbontása, míg az 1280 x 720 pixel (720p) felbontás kissé elveszti a részleteket a szövegekben vagy filmekben. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha távol tartod magad az ennél kisebb felbontású telefonoktól, mint például a 800 x 480 pixelesektől.

 

Meghatározó faktor a kijelző minőségét tekintve a világosság és a látószög is. Győződj meg róla, hogy a smartphone, amit vásárolni szeretnél, elég világos panellel rendelkezik ahhoz, hogy a szabadban is olvashasd a kijelzőt, akár erősebb napsütésben is. A széles látószög is fontos, mert így nemcsak te látod, de a vállad fölött másokkal is megoszthatod, mi van a képernyőn, és ha játszol a gépen, sem fog elmosódni a képernyő, amikor megbillented a telefont.

 

Ha azon töprengsz, vajon az LCD vagy a sAMOLED képernyők a jobbak, akkor a következőket fontold meg: míg előbbiek pontosabb színeket kínálnak, az utóbbi technológia több színárnyalatot és sötétebb feketéket képes megjeleníteni, bár napsütésben nehezebben olvasható. 

 

Nyitófotó: samsung.com

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (4)

Ez is érdekelhet: