OKOS & MOBIL
Frissítve: 2014.10.21.

3 tipp vásárlás előtt

Sokszor a legokosabb embereket is elbizonytalanítja egy okostelefon vásárlása, mert temérdek a felmerülő kérdés. Melyik a legjobb platform, az android vagy az iOS? A telefon mely funkciói hanyagolhatók, és melyek a kihagyhatatlanok? Hol tehetünk szert a legjobb vételre? És egyáltalán, szükségünk van-e okostelefonra, nem elég csak egy sima mobil?
 

A smartphonok nem olcsók, ezért mindig érdemes egy kis időt szánni arra, hogy végiggondoljuk, valójában milyenre is volna szükségünk. Nézzük, miként lehet leszűkíteni a lehetőségeket, hogy megtaláljuk a megfelelő telefont. Pont azt, amelyikre szükségünk van és megéri megvenni, hogy úgy hagyjuk el az üzletet, hogy okosnak is érezzük magunkat.

 

Kell-e nekem okostelefon?

 

Látszólag ostoba kérdés, hiszen kinek ne kellene okostelefon. Az első lépés mégis az, hogy végiggondoljuk, biztosan szükségünk van-e egy okostelefonra. A második pedig az, miként tudjuk ezt eldönteni.

 

Először is, vedd figyelembe, hogyan használod a jelenlegi telefonod. Mert például, ha csak telefonálsz és üzenetet küldesz vele, netán futtában fényképezel vagy olykor zenét hallgatsz, akkor egy hagyományos mobiltelefon is megteszi. Egy okostelefon birtoklása gyakran azt jelenti, hogy azonnali a hozzáférés az e-mailekhez, a közösségi médiához és a webhez. De nem mindenki szeretne ennyire elérhető lenni…

 

Ám, ha azok közé tartozol, akik utálnák kihagyni a legfrissebb tweeteket, a facebookos vagy instagramos képeket, a barátok frissített tartalmait és a híreket, akkor egy okostelefon valószínűleg nagyon boldoggá tesz majd. Ha a munkád megköveteli, hogy folyamatosan elérhető legyél online, s azonnal reagálni tudj az e-mailekre vagy megválaszolni a felmerülő kérdéseket, akkor egy smartphone számodra szinte nélkülözhetetlen.

 

Még ha van külön fényképezőgéped, GPS-ed és MP3 lejátszód is, mindezen funkciók egyetlen készülékbe zárva tovább könnyítik az életed, főként, ha kissé szétszórt vagy… Továbbá, ha sokat vagy úton, és nem autóval, vagy nem te vezetsz, netán gyakran kell várakoznod különféle helyeken, akkor egy smartphonnal a holtidőt kellemesen töltheted el.  

 

Milyen operációs rendszer a legjobb nekem?

 

Sokunk számára a megfelelő okostelefon kiválasztása a megfelelő operációs rendszer kiválasztásával kezdődik. Az okostelefon operációs rendszere az a felület, amelyen a különböző programokat futtathatjuk. S miközben valamennyi elérhető rendszer képes összekötni a webbel, e-maileket kezelni, telefonhívásokat indítani-fogadni és üzeneteket küldeni, mindnek vannak erős és gyenge pontjai is.

 

A legelterjedtebb operációs rendszerek az Apple iOS, a Google Android, a Microsoft Windows Mobile és a BlackBerry. Hacsak nem vagy technofil, valószínűleg nem észlelsz túl sok különbséget abban, miként működnek. Ami azonban az eltérő platformok használatakor a hétköznapi felhasználó számára is feltűnő, az a különböző programok és alkalmazások elérhetősége.

 

Ha sok appot használsz majd, akkor talán kerüld el a BlackBerryt. Mert miközben ez a rendszer nagyszerűen kezeli az e-maileket, böngész a weben, nincs túl sok alkalmazása, még ha e téren gyors ütemben zárkózik is fel. Ha sok appot akarsz, akkor egy iPhone a legjobb választás. Az Apple App Store-ja ugyanis a legnagyobb a világon, de kizárólag az iPhone-okon érhető el.

 

Az Android ezzel szemben számos telefonon megtalálható, és rengeteg alkalmazást is kínál. A széles választék pedig megkönnyíti, hogy rátalálj arra telefonra, amely a leginkább illik az életformádhoz. Egy windowsos telefon akkor ideális, ha munkára is használod, hiszen ez a mobil verzióját kínálja annak a Windowsnak, amely valószínűleg a számítógépeden fut, és segítségével könnyedén megnézheted a táblázatokat és dokumentumokat a telefonon.

 

Azzal se felejts el számot vetni, hogy mekkora a leendő telefonod teljesítménye és tárhelye, mert előfordulhat – kivált, ha egy olcsóbbat szemeltél ki –, hogy a gyárilag telepített alkalmazásokkal minden tökéletes, ám ha appokat telepítesz, telítődik a memória és lelassul a szerkezeted…

 

Tény, hogy az okostelefonok kijelzője egyre nagyobb és nagyobb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, minél nagyobb, annál jobb, és főleg nem minden felhasználó számára.

 

Mekkora kijelzőméret a megfelelő számomra?

 

Persze, azért van egy ésszerű minimum méret, ez pedig a 4 hüvelyk. Az ekkora kijelzőjű készülékek, mint a pontosan 4 hüvelykes iPhone 5 és a 4.2 hüvelykes BlackBerry Z10, egykezes telefonok, amelyek élvezetes alkalmazásokat kínálnak.

 

A méretskála másik végén helyezkednek el az ún. phabletek (már majdnem tabletek), mint például a Samsung Galaxy Note II az 5.5 hüvelykes képernyőjével. Ez már inkább kétkezes manőverezésre alkalmas, és ceruza is jár hozzá. Akadnak, akik olyannyira alkalmasnak találják ezeket a mobilóriásokat a webszörfre és videónézésre, hogy tabletre már nem is tartanak igényt mellette.

 

A méretet tekintve a középmezőnyben helyezkednek el a 4.5-5 hüvelykes telefonok, mint például a Samsung Galaxy S4 vagy a HTC One. És bár kicsit ki kell nyújtóztatnod az ujjaidat, hogy elérd a képernyő minden sarkát, ezek a telefonok szépen egyensúlyba hozzák a könnyen hordozható készülékek és a kicsit nagyobb, játékhoz, filmnézéshez, gépeléshez ideálisabb méret nyújtotta előnyöket.

 

Ne feledd, ha gyakran internetezel, írsz e-mailt vagy olvasol könyvet, akkor egy kis képernyő megbosszulja magát, és előbb-utóbb az őrületbe kerget. Ám ha nagy a kijelző, akkor a telefontest is nagyobb és nehezebb, gondot okozhat a hordozhatósága, nem vághatod csak úgy egyszerűen zsebre.

 

Persze, az ideális kijelzőméret elég szubjektív, ezért mindig érdemes kézbe venni a telefont, mielőtt megveszed, hogy meggyőződj arról, nemcsak a szemednek, de az ujjaidnak is kellemes.

 

 

Melyik telefon passzol a leginkább az életformámhoz?

 

Ahhoz, hogy eldöntsd, melyik telefon passzolna a legjobban hozzád, idő kell, ezért ne kapkodj. Hiszen valószínűleg legalább két évig veled lesz, mindenhová elkísér, és többet használod majd, mint más készülékeidet. Szóval meg kell győződnöd arról, hogy a választott telefon beleillik az életedbe.

 

Nézd meg, melyik szolgáltató kínál olyan telefont, amire vágysz, milyen árfekvésben s milyen operációs rendszerrel. És gondold végig, mire szeretnéd a telefont használni, majd ha megtetszett egy-két modell, teszteld is le az üzletben, hogyan működik. Mennyire kényelmesen simul a kezedbe, a zsebedbe vagy a táskádba, mennyire könnyű az alkalmazásokat váltogatni, mennyire pontos az érintőképernyője, vagy mennyire nem az – mert folyamatosan melléütsz, s ez bizony nagyon zavaró lehet hosszú távon. Emeld a füledhez is a telefont, és nézd meg, így is kényelmes-e.

 

És nem utolsósorban, figyelj arra, hogy tetszik-e a külseje, hiszen állandó kiegészítőként mindenütt veled lesz – tehát mutasson jól!

Ha ismerőseid között találsz olyat, akinek van már olyan típusú telefonja, amilyet kinéztél, kérdezd ki róla, mennyire elégedett vele. Olvass utána az interneten is, hogy akik már régóta használják ezt a modellt, milyen tapasztalatokról számolnak be.

 

S miután minden lépésen túljutottál, meglátod, az új telefonod nemcsak okos lesz, hanem egyenesen zseniális. 

 

Nyitófotó: flickr.com by  Chris JL

Betöltés...
(61)
Pozitív értékelés (46) Negatív értékelés (15)

Ez is érdekelhet: