OKOS & MOBIL
Frissítve: 2015.09.22.

Mire ügyelj, hogy a számodra legjobb telefont választhasd?

Először vedd kézbe és jól nézd, meg aztán lásd is, hogy mire képes a kiszemelt telefonod. Végül tedd próbára… Most megmutatjuk, mire figyelj – belül –, amikor smartphont vásárolsz.

Mérlegeld, melyik  platform a megfelelő számodra

 

Android: az okostelefonok eladását az Andorid uralja világszerte – és jó okkal. Ha dizájnról, kijelzőméretről, funkciókról, képességekről és árról esik szó, minden esetben sokkal több lehetőséget kínál, mint az iOS vagy a Windows Phone rendszerrel működő telefonok.  Emellett az Android nyitott operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy nagyon egyszerűen egyénre szabhatod a különböző alkalmazásokkal, a neked tetsző billentyűzettel és még sok minden mással.

 

Némely androidos telefont gyártó cég, mint a Samsung és az LG, különböző hozzáadott fejlesztésekkel turbózza fel a telefonokat, mint a még robosztusabb multitasking vagy a beállításokhoz való könnyebb hozzáférés.

Az Android legújabb verziója, a 4.4 KitKat operációs rendszer még jobban teljesít, könnyebb hozzáférést biztosít a Google Voice Search hangkeresőhöz, illetve keresőjében már nemcsak weboldalakat hoz fel találatként, hanem appokat vagy appokban megtalálható információkat is. Plusz az Android kínálja a legtöbb appot a Google Play Shopban. Azonban néhány felhasználó számára egyes Android telefonok felülete túlzsúfoltnak tűnhet.

 

iOS 7: az iPhone 5S és 5C és a 6 telefonokon az Apple legfrissebb operációs rendszere fut. Ez a rendszer tiszta és modern dizájnnal csalogat, az új Control Center pedig könnyen elérhető beállításokat kínál, és megkönnyíti az egyidejűleg több program futtatását – a multitaskingot is. Az új ikonok némelyike ugyan kissé zavarba ejtő lehet, de összességében az iOS 7 letisztultabb megjelenést és érzetet kelt, mint az androidos telefonok.

 

A legfőbb ok, ami az iOS készülékek mellett szól, az appok választéka. Az Apple App Store-ja kínálja a legjobb alkalmazásokat és játékokat, megelőzve az Androidot, részben annak köszönhetően, hogy a gyártók számára könnyebb, hogy kevesebb készüléket kell megcélozniuk hasonló funkciókkal. Ugyanezen ok miatt az iPhone-okhoz kínálják a kiegészítők, tartozékok legszélesebb skáláját, hiszen kevesebb módosítás van a dizájnban az egyik modell és a következő generációs változata között.

Windows Phone: a Microsoft platformja dinamikus startoldalt kínál az ikonikus, csempe stílusú Live Tiles-szal. Ezeken a csempéken keresztül tájékozódhatsz a frissítésekről, de mindenféle dolgokat megjelölhetsz a kezdőoldalon, amelyek ezáltal csempékké változnak. A felajánlott lehetőségek között ott van például a kedvenc zenék lejátszó listája, a sportcsapat vagy bevásárló lista megjelenítése. A Windows Phone legfrissebb verziójában ráadásul különböző ikon/csempe méretek közül is választhatsz – hogy a felhasználói élményt még könnyebben a saját igényeidhez igazíthasd.   

 

A Windows Phone kissé még le van maradva az Androidtól és az iOS-től az appok tekintetében, de az Instagram már például megtalálható a kínálatában. Ám az olyan windowsos telefonok, mint a Lumia 1020, a piacon elérhető legfejlettebb kamerával felszereltek.


BlackBerry: a cég sokat küzdött, hogy megnyerje a vásárlókat legújabb platformjával, a BlackBerry 10-zel. Az előnyei közül kitűnik a HUB üzenet- és jelentésközpont, amely képes mindent, az emailtől a közösségi oldalak frissítéseiig, egy helyen összegyűjteni. Emellett nagyon egyszerű a multitasking, és a Blackberry ajánlja a legjobb érintős billentyűzetet a piacon. Hátránya, hogy a felhasználói felülete nem elég érzékeny, és az appok száma is kevesebb az Androidhoz és az iOS-hez képest (bár némely telefon Android appok segítségét is igénybe veheti).

 

Vizsgáld meg, mire képes a kiszemelt telefon…
 

 

Processzor: az okostelefonok egyre jobban hasonlítanak a pc-kre a processzor erejét tekintve, de itt nem kell olyan nagy jelentőséget tulajdonítanod az órajelnek. Ehelyett nézd meg a chip nevét, ami jó kiindulópontot nyújt ahhoz, hogy eldöntsd, milyen az adott készülék sebessége és a képességei. Jelen pillanatban például a Qualcomm Snapdragon 800 processzora kínálja a leggyorsabb teljesítményt az Android és Windows operációs rendszerrel működő okostelefonok körében. Az Apple-nél a 64-bit A7 chip is hasonló, ha nem jobb teljesítményt mutat a legtöbb funkció ellátása közben.

Az Android és Windows Phone telefonoknál elérhető Snapdragon 600 CPU szintén egy quad-core processzor, de már egy kicsit kevesebbet tud a sebességet tekintve. A dual-core processzorok (mint a Qualcomm S4) még kevesebbet, ezért leginkább kezdő szintű vagy alacsony középkategóriás okostelefonokban találkozhatsz velük.

RAM: a legegyszerűbb tanács, ami a RAM-ot illeti, ha okostelefont veszel, kerüld a csak 512MB rendszermemóriát kínáló készülékeket. Az 1GB már megfelelő, legalábbis az olcsó és alacsony középkategóriás modelleknél, ám ha több megnyitott appal szeretnél egyszerre zsonglőrködni, ahhoz 2GB vagy annál több szükséges. Persze a 3GB még jobb.

Belső tárhely: mivel néhány játék könnyen elfoglal 1GB vagy még több helyet, nem beszélve a nagyfelbontású fotókról és videókról, amelyeket a smartphone tulajdonosa feltehetően készíteni szeretne, érdemes minél nagyobb belső tárhelyű modellt keresni. A minimum szükséges tárhely alap esetben lehet akár 16GB is, de némely telefonnál (például a HTC One) már a 32GB a standard. És javasolt is 32GB-os vagy legalább egy microSD kártyával kiterjeszthető memóriát kínáló modellt választani.

 

Kamera: ne tévesszenek meg a megapixelek, ez ugyanis csak az egyik egy módja annak, ami alapján meghatározható az okostelefon kamerájának minősége, fontos a szenzor mérete is, bár ezt nem minden gyártó adja meg. Fordíts figyelmet a képminőségre, a zársebességre és az egyéb funkciókra. Próbáld ki a telefont a boltban, mielőtt megveszed, vagy legalábbis nézz róla fotókat előtte az interneten.

 

 

 

Persze van néhány kivétel a megapixel-szabály alól: a 41 MP szenzor a Lumia 1020-ban megengedi, hogy szinte veszteség nélkül új képet készíts, vagyis újrakeretezd a felvételt, miután lefotóztad. A kamera különböző funkciói között keresd az optikai képstabilizátort az elmosódottság csökkentésére és a lehetőséget, hogy kitöröld a rosszul sikerült fotókat. A Samsung Galaxy telefonok, a HTC One széria és a Nokia Lumia készülékek is tudják ezeket. Figyelj arra is, hogy gyenge fényben milyen a fotó minősége – a készülék kamerájának megfelelő fotót illik készítenie szabadtéren vaku nélkül is.

 

Akkumulátor időtartam: a képernyő méretétől a processzoron át az operációs rendszerig tejed a skálája azon tényezők sokaságának, amelyek befolyásolják, hogy feltöltés után meddig bírja szusszal a telefonod. Ha a leghosszabb élettartamú akkumulátort keresed, olyan készüléket válassz, amelynek akkumulátor kapacitása 3,000 mAh (milliamper óra) vagy még több. Ezek az okostelefonok egésznap bírják a strapát.

 

Appok: a letölthető appok száma nagyon számít, de csupán egy darabig. Amióta az Android és az iOS platformok átlépték az 1 millió alkalmazást, több mint elegendő lehetőség áll rendelkezésedre, hogy letölts bármit, amit csak szeretnél. A Windows Phone és a Blackberry kissé lemarad a két vezértől, mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében, bár a Microsoft platformja egyre kedveltebb a fejlesztők körében. A Blackberry sok appot az Androidtól importál, de a végeredmény nem épp optimális.

 

 

NFC: manapság már egyre több mobilkészülékbe beépített, rövid-hatótávolságú és érintésmentes adatátvitelt biztosító technológia. Segítségével biztonságos és villámgyors több fizetési megoldás és nagyon egyszerű a fájlátvitel két összeérintett – erre alkalmas – eszköz segítségével. Előbb-utóbb a mobiltelefonba költöznek azok a kártyák – mint a bank-, a hűség-, a belépőkártya – amelyek eddig a pénztárcádban lapultak. Az Apple a saját szabadalmazott technológiáját használja az iOS készülékek közötti adatcseréhez, ez az AirDrop, és nem támogatja az NFC-t.

 

Bluetooth: a vezeték nélküli kapcsolódás és adatátvitel közkeletű technológiája, az NFC-nél nagyobb hatótávolsággal. Az alacsony energiájú Bluetooth 4.0. –t kifejezetten a mobiltelefon és egyéb készülékek, például okosórák vagy fitness órák közötti kapcsolódásra optimalizálták.  Az Android, az Apple, a Microsoft, a BlackBerry és a Google is támogatja.

 

Vezeték nélküli töltés: az ötlet és technológia alapja az, hogy a készüléked nem a konnektorhoz csatolod, hanem egy kompatibilis vezeték nélküli töltőfelületre helyezed. Miközben kényelmes megoldás, a vezeték nélküli töltés valószínűleg nem fog elterjedni, amíg a technológiát nem építik be mindenbe, az autótól a kanapéig. Így a vezeték nélküli töltés ma még inkább egy jó-ha-van funkció és még egyáltalán nem a nem-élhetsz-nélküle kategória.

 

Ujjlenyomat biztonság: elvileg egyre népszerűbb az ujjlenyomat olvasó az okostelefonokon, amely megkönnyíti, hogy használatba helyezd a készüléked és megnehezíti, hogy ellopják, sőt különböző appokat is indíthatsz (például a HTC One Max készüléken) a megfelelő ujjad érintésével. Aranyos, de azért nem életbevágó funkció. Egyrészt. Másrészt még nem működik simán, ha mégis, akkor az ujjlenyomat hackerek – mint tették már az iPhone 5S ujjlenyomat-olvasójával – majd szüntelenül azt bizonyítják, mennyire könnyű feltörni az ujjlenyomat olvasót. Megnyugtatásul, minden készülék a tulajdonosa által számkóddal is feloldható.   

 

Fotó: appok, start-ups.net Nyitófotó: flickr.com by Uncalno Tekno, qualcomm.com

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: