LAPTOP & TABLET
Frissítve: 2014.10.21.

Táblagép vagy okostelefon. Zavarba ejtő választás

Ha még nem döntöttél vagy épp cserén gondolkodsz, hogy egy okos telefonra vagy inkább egy táblagépre lenne szükséged, mert még egyik sincs a birtokodban, gondold végig: Szükségem van mindkettőre vagy csak az egyikre?

Átfedések: A kijelző mérete az egyik legjelentősebb különbség az okos telefon és a tablagép között. A határvonal azonban egyre inkább elmosódik, amióta a supersize okostelefonok elkezdtek betolakodni a 7 hüvelykes tabletek piacára. Ha a kettő az egyben világából a legjobbat szeretnéd, nézd meg mondjuk a 6,44 hüvelykes Sony Xperia Z Ultrát vagy a 6 hüvelykes Nokia Lumia 1520-ast, de már itt van a 7 hüvelykes Asus FonePad is, amely alapvetően tablet, ám hívásindító és szövegező lehetőséggel.

 

Filmek és könyvek: Ha a készülékeddel sok-sok filmet nézel, könyvet és magazint olvasol, vagy a neten böngészel, akkor számodra inkább a tablet ajánlott. A nagyobb képernyős modellek egy kissé többe kerülnek, de általában – bónuszként – minden tekintetben többféle funkciót, gyorsabb processzort és hosszabb elemélettartamot is kínálnak. Alkalmasabbak az internetezésre és a filmek élvezetére is, kivált, ha remek (1024 x 768-as vagy 1280 x 800-as) a felbontásuk. Persze az okostelefonon is megteheted mindezt, de a kisebb képernyő nem olyan kényelmes vizuális szempontból – bár a zenelejátszásra meg a telefonok alkalmasabbak, egyszerűbb hordozhatóságuk okán.

 

Mobilitás: Az okostelefon akkor előnyösebb, ha sokat utazol, jössz-mész, s így a könnyen hordozhatóság hasonlóan lényeges elvárás, mint a sokrétű funkcionalitás. Bár a tabletek is mozgékonyak, mégsem vetekedhetnek igazán egy zsebben is elférő készülékekkel.

 

Üzenetváltás: A smartphonok célszerűbbek az üzenetküldés szempontjából, ezért ha gyakorta és sok szöveget szeretnél küldeni és folyamatosan ellenőrizni az emaileidet, akkor a telefon a jobb választás. A tabletek is alkalmasak persze levelek menedzselésére, de e tekintetben a telefonok uralják a terepet.

 

Fotózás: Ha szeretsz fényképezni, és az új mobil eszközödet egyfajta kompakt kameraként is hadra fognád, akkor megint az okos telefon a nyerő, mert jobb kamerával felszerelt, mint egy tablet, és bármikor elhúzhatod a zsebedből.

Amikor egy tablet vásárlásán gondolkodsz, számos lehetőség közül választhatsz, a megfizethető kisebbektől kezdve a drágább, méretes modellekig. Utóbbiak valóságos mindent tudók, igaz elkérik érte az árát.

 

 

Tablagép, neked

 

A tablagépek között a legnagyobb különbség (bár ez nagyon keveseket izgat és zavar) az operációs rendszerekben mutatkozik, hiszen van androidos, windowsos (Windows 8) és persze ott vannak az iPadek is az iOS 7-tel. Utóbbi a legkönnyebben megtanulható az egyszerűen elérhető alkalmazások köré épített rendszere miatt. Az android ugyanakkor sokkal nyitottabb, a gyártók saját felhasználói felülettel látják el, ami a Play Store programjaival megváltoztatható, személyre szabható. A Windows8 egyfajta köztes megoldás, azok számára előnyös, akik munkára fogják a táblagépüket, no meg azoknak is, akik kezükben a készülékkel egy kanapén ülve lazsálnak...

 

Megfontolható vásárláskor: Apple iPad Air, Apple iPad Mini Retina Display (legjobb mini),  Samsung Galaxy Tab S, 10.5 (legjobb kijelző),  Google Nexus 7 (legjobb androidos), Amazon Kindle Fire HDX  (legjobb gyerekeknek),  Microsoft Surface Pro 3 (legjobb 2az1ben),  Asus Memo Pad 7 (legjobb árérték arány), Dell Venue Pro 11 (legjobb üzleti),  Sony Xperia  Z2 és Z3 (legjobb vízálló is)

 

Alul s felül

 

Ha sokat tudó komplett csomagra van szükséged, nem eshet másra a választásod, csakis az iPad Airre. Szuper dizájn, könnyed, intuitív operációs rendszer, erőteljes belső kialakítás, és lenyűgözően finom, nagy kijelző. Csupa hívogatás. De az ára már nem ennyire csábító. Egy full verziós modellért mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

 

Azok számára, akik egy full size iPadre vágynak, de nem engedhetik meg maguknak az Airt, az Apple még árulja az iPad 2-t, a csak Wi-Fi-s verziója mérsékeltebb áron szerezhető be. És ott van még a retina kijelzős iPad mini (iPad mini 2-ként is ismert), amely ugyanazt a gyors felhasználói élményt kínálja, mint a tekintélyesebb társa, de egy kisebb méretű készülékben – 7.9 hüvelykes kijelzővel és egy picit még kevesebbért, de még mindig húzós áron.

 

A másik oldalon, jócskán az Apple prémium ajánlata alatt több tucat szuperolcsó tablet keresi a vevők kegyeit. De ebben az árkategóriában már nem árt elővigyázatosnak lenni, mert sokszor az alacsony ár alacsony minőséget is takar. Javasoljuk, tartózkodj a gyerekeknek szánt Argos MyTablettől, de már a Tesco Hudl egész jó, a maga 7 hüvelykes kijelzőjével és erőteljes alkatrészeivel. Ha egy kicsit tágabb a költségvetésedet, örömet okozhat az Amazon Kindle Fire HDX 7, vagy az új Google Nexus 7, mindkettő szépséges, 7 hüvelykes full HD kijelzővel.

 

Vigyázz! Ha nagyon olcsó tabletben gondolkodsz, nézz alaposan körül a piactéren, mert találhatsz ugyan több remek darabot is, ám olyat is, aminek megvételét azon nyomban megbánod, amint hazaértél.

 

Jó hír. A kifutó szériás tablagépeket elég tisztességes áron kínálják, hiszen a modern és divatos modellek két év elteltével már idejétmúltnak minősülnek. Mindeközben a tudásuk még mindig irigylésre méltó és a design is rendjén való. Némi gondot az okozhat, ha a régebbi operációs rendszert a legújabb frissítések már nem támogatják.

 

Csúcsratörők

 

A táblagépek alapvetően média-fogyasztók, nagy képernyőjük ideális az olvasáshoz és filmnézéshez. (Persze alkalmasak tartalom-előállítására is.) Ha egy igazán méretes tabletet szeretnél, de még viszonylag jól hordozhatót, nézd meg a 8 hüvelykes Samsung Galaxy Tab 3 8.0-át, a 8,3 hüvelykes LG G Pad 8.3-at vagy az Amazon Kindle Fire HDX 8.9-et, amelyek az iPad mini2 kissé alacsonyabb áru konkurenciái.

 

Az Apple drága és pazar gépe sem az egyetlen csúcsminőségű a kínálatban, az iPad Airrel felveszi a versenyt a Sony gyönyörűséges Xperia Tablet Z tabletje.  Full HD-s, 10.1 hüvelykes kijelzője fantasztikus, a tablagép csak 6,9 mm vastag, így a legkarcsúbb 10 hüvelykes a piacon, és emellett elég könnyű is. Még egy microSD bemenetet is kínál, hogy kiterjeszthesd a tárhely kapacitását. Az Xperia Tablet Z ideális a hosszú idejű használatra, tökéletes a mozimaratonokhoz, és a méretéhez képest meglepően könnyen hordozható. De, sajnos, az ára is több mint meglepő.

 

Ha nagy képernyőt szeretnél kevesebb pénzért, ám a teljesítményhez fűződő igényeidet nem adnád jóval alább, akkor a Google Nexus 10 lehet a számodra megfelelő modell, full HD-s kijelzővel és elég jó processzorral. Igaz, hogy „régi modell”, de az ára a saját kategóriájában nyerő. 

 

Billentyűsek: Bár a tabletek lassan felváltják a laptopokat, de a még több aktivitás és az élvezhetően gyors munka billentyűzetet igényelhet. Itt jön a képbe az Asus Transformer Pad Infinity és a Microsoft Surface Pro 2 … mindkettő (levehető) billentyűzettel operál, így megkönnyíti a szövegbevitelt, vagyis ideális, ha például sok-sok e-mailt küldesz. A Surface Pro 2 pedig a Windows 8.1 asztali verzióját használja – ugyanazt, amit a komputerek és laptopok.

Ha azt gondolod, hogy a táblagépek választéka zavarba ejtő, akkor készülj fel rá, az okostelefonokból még szélesebb körű a kínálat - a nagytól a kicsiig, a drágától a meglepően olcsóig terjed a skála. Vásárláskor két szempont lehet domináns, az egyik az ár, a másik az ezzel szorosan összefüggő kompromisszumok sora… hogy végül egy megfelelő, de pénztárcabarát telefon legyen a birtokodban.

 

 

Smartphone, neked

 

Egyre több az olcsó készülék, miközben az alacsony és a középkategóriát is elárasztották az új és márkás modellek. Néhány egészen jó is található közöttük. A Nokia Lumia 520 és a Huawei Ascend Y300 valamint a belföldön (még) nem kapható Moto G jó választás lehet a kisebb költségből gazdálkodó számára. Ha több erőt és funkcionalitást vársz a masinától, akkor a HTC One Mini és a Galaxy S4 mellett érdemes letenni a voksod, de a Google Nexus 5-öt is elég ésszerű áron kínálják, és nagyon jó specificitásokat biztosít a költségtudatosok számára.

 

Vásárláskor megfontolható: Samsung Galaxy S5, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy Note 4, Sony Xperia Z2/Z3, LG G3, Google Nexus 5, Motorola Moto X (2014)

 

Méretes öszvérek

 

A képernyő terjedelme épp olyan fontos szempont a telefonoknál, mint a tableteknél, ezért sok gyártó 5 hüvelykes méretűre növelte az okostelefonok kijelzőjét. S megjelentek a még nagyobb, úgynevezett phabletek is - a mobil világ öszvérei -, hogy elmossák a határvonalat a tablagépek és a telefonok között. Mint kompromisszumos megoldás, lehet, hogy a phablet az, amire vágysz, bár ezek a készülékek is magasabb árkategóriába tartoznak, az ajánlhatók közé tartozik a Galaxy Mega és a Galaxy Note 3.

 

Bár kétség kívüli az összefüggés a telefon képernyő mérete és az ára között, érdemes figyelembe venni más jellemzőket is, úgy mint a processzort és memóriát, hiszen nincs bosszantóbb, mint ha a játék akad, vagy nem indul, az internet szaggat, a készülék állandóan memória hiányban szenved, hamar lemerül az akkumulátor vagy megtelik a tárhely. Az egyes készülékeket a gyártó cégek természetesen feltöltik az alapalkalmazásokkal, és azok kifogástalanul is működnek.

 

De ha már egyéni programokkal terheled a géped, lehet, hogy az olcsóbb készüléked nem bírja szusszal, mert kevesebb a memóriája vagy gyengébb a processzora. Több pénzért persze nem csak szebb kijelzőt és jobb kamerafelbontást kínálnak a modellek, de több memóriát és háttértárat, erősebb processzort és grafikus magot is, ráadásként különféle extraszolgáltatásokat.

 

A kamera is fontosabb szerephez juthat (és ezért is jobbak) az okos telefonokon, mint a tableteken, hiszen a kisebb méretű készülékek könnyebben mozgósíthatók. A legjobb kamera pedig az, ami veled van, és a telefon pedig ugye szinte mindig...

 

Az okostelefon kamerája kapcsán azonban ne dőlj be a pixelversenynek, de azért ne is hagyd figyelmen kívül ezt a szempontot. A Nokia Lumia 1020 41MP és az Xperia Z1 20.7MP lencséje egyaránt alkalmas minőségi felvételek készítésére, de csinos fotókat készíthetsz egy jóbbfajta 8MP vagy 13MP kamerás telefonnal is.

 

Kézbe fektetés

 

A legújabb csúcskategóriák nem csak erősek, de erőteljesen megterhelik a pénztárcát is. Egy friss modell megvásárlása valóságos befektetés. De a jutalma sem a marad el, elég, ha kézbe veszel, mondjuk, egy LG G2 vagy Samsung Galaxy S4 készüléket. De mert a tárhely korántsem elhanyagolható szempont a választásnál, különösen, ha alkalmazásokkal vagy médiával szeretnéd a feltölteni, ezért a bővíthetőség hiánya – lásd iPhone 5S és HTC One – a megfelelő készülék kiválasztásakor is meghatározó aspektus lehet.

 

Az operációs rendszerek közül az iOS csak iPhone-okon érhető el. Ésszerű, egyszerűen megtanulható kezelőfelület jellemzi, de ugyanakkor erősen zárt is, ami azt jelenti, hogy egyrészt biztonságosabb, viszont kevésbé testreszabható.

 

Az android sokkal nyitottabb, és minden gyártó a saját felhasználói felületét helyezi a készülékre, amit azonban ki is lehet cserélni a Play Store-ból letöltött alkalmazásokkal. A Windows Phone 8 és a BB10 is zárt rendszer, csakhogy mindkettő sokkal fiatalabb, mint a Google vagy az Apple megfelelője, ezért nincs még túl sok letölthető alkalmazás a kínálatukban, de ez ugye nagyon gyorsan változhat – és szokott is változni.

 

Kell a 4G? Nem utolsó, de ma még nem túl jelentős szempont lehet, mennyire fontos számodra a gyors és üzembiztos szélessáv, a 4G. A vásárolható készülékek már képesek rá, köztük olcsóbb modellek is, mint például a Samsung Galaxy Ace 3. Ám ez a technológia csak akkor lehet központi kérdés, ha szinte ránehezedsz az internetre.

 

Hétköznapi web-böngészésre, fel- és letöltésre a 3G struktúra is alkalmas, méghozzá zökkenőmentesen. Ha csak telefonálsz, sms-t küldesz, netán időnként böngészel, felesleges rávetned magad a legújabb divatra. Ám, ha mondjuk videokonferenciát tartanál vagy valós idejű hálózati munkát végeznél a telefonod segítségével, vagy épp csak és gyakran játszanál, hasznos lehet, ha csatlakozol az új generációhoz.

 

Nyitófotó: flickr.com by  Peter Kirkeskov Rasmussen

Következő oldal 1 2 3
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: