TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2015.07.21.

Túlélő hangszórók

[Házimozi 3.] A körültekintően kiválasztott hangszórók – hosszú távú befektetésként – évekig hiba nélkül szolgálhatnak. Meghatározó elemei a házi szórakoztató-centrumoknak. Hangminőségük jócskán hozzáadhat az élményhez, de sokat el is vehet.

Egy szenvedélyes audiofil hajlamos rengeteget költeni a hangdobozokra, pedig nem kell feltétlenül egy kisebb vagyont áldozni a megfelelő hangminőségre. Barátságos áron is elérhető a csúcs közeli hangzás. Viszont minden pénz, amit hangszórókra költesz, jó befektetés, mert általában sokkal tovább bírják, és sokkal lassabban válnak divatjamúlttá, mint az egyéb házimozi-felszerelések. Ráadásul kezdheted kicsiben is: először egy páros hangszóróval, aztán később hozzáadva mondjuk egy központi csatornás hangszórót, hátsó hangszórókat, mélysugárzót – ahogyan az igényeidnek és a pénztárcádnak épp megfelel.

 

Márkák és típusok

 

A hangszórógyártók százai közül, íme, a legnagyobb nevek: B&W, Bose, Boston Acoustics, Infinity, JBL, Klipsch és Polk Audio. Nagy név – magas ár, ez többnyire igaz, de mind több megbecsült márka gondol a laposabb pénztárcájú vásárlókra is, pompás, mégis megfizethető modelleket kínálva. Köztük a Definitive Technology, a Monitor, a Paradigm és a PSB is.

 

Hangszórót audio/video üzletekben és kiskereskedőknél érdemes vásárolnod, bár teheted online is, ám előfordulhat, hogy meglepően magas lesz a szállítási költség, ha néhány súlyosabb darabra esett a választásod. A hangszórókat vagy párban árulják (a hagyományos sztereo hangzásnak megfelelően), vagy egyesével, illetve több elemből álló szettben, a házimozi rendszert ellátandó. Hogy megfelelően kiegyensúlyozhasd az otthon felállított rendszert, ügyelj arra, hogy az elülső jobb és bal oldali hangszórót párban vásárold, és ne külön-külön. A központi csatornás hangszórónak pedig akusztikusan passzolnia kell az elülsőkhöz. A hátsó hangszóróknak is hasonlóan illik szólniuk, mint az elülsőknek.

 

Minden hangszórótípusnak megvan a maga feladata. Az elülsők a sztereozene visszaadására szolgálnak, egy házimozi rendszerben a jobb és bal hangokat produkálják. A központi csatornás hangszóró a párbeszédeket jeleníti meg, és többnyire a tévé tetején vagy alatta kap helyet egy rendszer részeként. A hátsó hangfalak, amelyeket térhatású hangszóróknak is neveznek, olyan környezeti effektusokat adnak vissza, mint a tömeg moraja vagy egy kard suhintása... A mélysugárzó a legmélyebb hangokat szólaltatja meg (akciófilmes robbanások).

 

Polcra ültethetők

 

A legkisebb hangszórók sorolhatók e csoportba, bár akadhat köztük néhány nagyobbacska is, amely helyből kinőtte a könyvespolcot. Ebben a kategóriában egy sztereo páros önállóan megállja a helyét, de használhatók akár elülső vagy hátsó hangszórókként is egy házimozi rendszerben. A kis hangszórók ma már egyre jobbak a basszusok kezelésében is, zúgás és torzítás nélküli élménnyel ajándékozva meg hallgatóságukat. Ha egy több hangszórós rendszer részeként állnak csatasorba, amely egy mélynyomót is tartalmaz, a könyvespolc hangszórók basszus-korlátai már nem is számítanak…

 

Padlóra állíthatók

 

Közel méternyi magasak, remekül teljesítenek párban, de hibátlanul illeszkednek egy házimozi rendszerbe is elülső hangszórókként. A nagy doboztest lehetővé teszi, hogy mélyebb basszusokat adjanak vissza, mint a kisebb hangszórók, némely modell ráadásul még beépített mélysugárzót is magában rejt. Hátrányuk, hogy sokkal nagyobb helyet foglalnak, és esztétikai szempontból nem tűnnek a legjobb választásnak.

 

Központi csatornás hangszórók

 

Egy többcsatornás elrendezésben a központi hangszóró többnyire a tévé alá vagy fölé kerül, mivel az a feladata, hogy a képen látható akcióhoz horgonyozza a hangot. Frekvenciatartományának nem szükséges olyan teljesnek lennie, mint az elülső hangszórókénak, mert elsődlegesen a dialógusok sugárzása a feladata. Az elülső és a központi csatornás hangszórók harmóniája azonban kulcsfontosságú. A legtöbb központi csatornás hangszóró szélesebb, mint amilyen magas.

 

Hátsó térhatású hangszórók

 

A hátsó hangszórók a környezet hangjainak visszaadására szolgálnak egy többcsatornás rendszer részeként. Hogy szépen közvetítsék a tömeg zümmögését vagy morajlását, és az olyan irányított effektusokat, mint az autó kerekének csikorgása vagy egy elzúgó repülőgép. Az olyan többcsatornás hangformátumok, mint a Dolby Digital vagy a Digital Theater System (DTS), a magas felbontású,  veszteség nélküli Dolby TrueHD és DTS-HD Master hanganyagok sok Blu-ray film jellemzőiként teszik teljessé ezen hangszórók kihasználtságát. A hátsó hangszórók többsége amúgy kicsi és könnyű, így falra szerelhetők vagy polcra helyezhetők.

 

Háromegységes szettek

 

Önálló rendszerként vagy más hangszórókkal együtt is használhatók, ezek az ún. 2.1 csatornás rendszerek két könyvespolc vagy kicsi szatellit hangszórót (amelyek a közepes és magas hangok produkálására szolgálnak) kombinálnak egy (a basszusért felelős) mélynyomóval. Némely rendszerben központi csatornás hangszóró váltja fel a mélysugárzót.

 

Olcsóbbak, de jók: Genius SW-2.1 360, Creative Inspire S2 (51MF0385AA000), Harman/Kardon Soundsticks III , Trust GXT 38  

 

Hat-nyolcegységes szettek

 

A szettek többnyire kis méretű hangszórókat tesznek előre és hátra (bár némely modelleknél padlóra állítható az elülső hangszórópáros), s tartalmaznak egy központi csatornás hangszórót, valamint egy mélysugárzót. Az 5.1 és 7.1 csatornás szettek elemei gyárilag összehangoltak és passzolnak egymáshoz, ezzel nem lesz gondod. A házimozi rendszerektől abban különböznek, hogy neked kell a vevőegységről gondoskodnod.  

 

Vásárláskor megfontolhatók: Monitor Audio R90HT1, Sony BDV-N7100W, JBL Cinema 510, Jamo 426 HCS 3, TAGA Harmony TAV 606  


Mélysugárzók

 

A basszus egységek az alacsony frekvenciatartalmak hangzásáért felelnek. Mind sztereo, mind többcsatornás elrendezésben a mélynyomó a többi hangszórótól kissé távolabb helyezkedik el, olyan helyen, ahonnan a legbiztosabb basszusokat képes produkálni (sok esetben a szem elől elrejtve). Korántsem mindegy azonban, hogy a mélysugárzót hova helyezed. Ha például a sarokba, akkor elnyomhat más hangtartományokat, és zavaróan zengőssé teheti a rendszert. A legtöbb mélynyomóban beépített erősítő található, némelyik már vezeték nélkül kapcsolódik, így nem kell a „madzagokkal” bajlódnod.

 

Hangprojektor hangszórók

 

A hangprojektorok minimum bal- és jobboldali elülső hangszórókat, valamint (de nem mindig) egy központi hangszórót zárnak egy testbe. Többnyire beépített erősítővel működnek, és direkt a tévéhez vagy egy lejátszóhoz csatlakoztathatók. Így nincs szükség vevőkészülékre vagy erősítőre. Egyes modellek hátsó térhatású hangszórókat is magukba foglalnak, amelyek vezeték nélküli mélynyomóhoz vagy erősítőhöz csatlakoztathatók.

 

Hogyan válassz hangszórókat?

 

Vedd figyelembe a méretet
Mivel hangszóró minden formában és méretben kapható, vásárlás előtt nézd meg, hogyan illeszkedne abba a térbe vagy szobába, ahová szánod. A padlóra állítható hangszórók hajlamosak eluralni a kisebb tereket, így a kisebb hangszórók sokszor megfelelőbbek. Győződj meg róla, hogy a választott modell befér-e arra a polcra, vagy abba a falmélyedésbe, amit kijelöltél a számára. Sok megáll a saját lábán is.

 

Kompakt forma kontra minőség?
Ne aggódj, sok kis, kompakt hangszóró szép hangzásra képes tipikus szobai körülmények közepette is. Ám ha félted a tered a szanaszét szórt hangsugárzóktól, akkor a legjobb, ha egy lapos hangszórórendszert vásárolsz – ezeket a síkképernyős tévék mellé/alá/fölé tervezték. Vagy a falra illeszthetők vagy egy állványra helyezhetők. A falra szerelhető modellek egyre jobbak, és szinte alig észrevehetően simulnak a környezetükbe. 

 

Ellenőrizd az impedanciát
Ha szereted hangosan hallgatni a zenét, győződj meg róla, hogy a vevőegység képes kezelni az elülső hangszóró páros impedanciáját (általában 4-8 ohm között). Ha a vevőkészüléknek magasabb az impedancia rátája, mint a hangszóróknak, az erősítőknek keményen kell dolgozniuk, hogy nagy hangerőnél meghajtsák a hangszórókat, így a vevő túlmelegedhet és összeomolhat.

 

A hangra fókuszálj, ne az árra 
Elvileg a drágább hangszórók jobban szólnak, de ne hidd azt, hogy ezt minden körülmények közepette meg is teszik. Az alacsonyabb árú hangfalak között is találhatók tiszta és teljesen kielégítő hangminőségre képes modellek.

 

Hallgasd meg a különbséget
Vigyél magaddal egy iPodot vagy DVD-t, rajta a kedvenc zenéiddel, ezeket ugyanis ismered, élmény és egy elvárt hangzás fűz hozzájuk. Ha így próbálod ki a hangszórókat, könnyebben meg tudod állapítani, neked szól-e a basszus vagy a szoprán, vagy valami egész más a hangarány, mint amihez szoktál. Nem lesz könnyű döntened, mert egy szoba mérete, formája, tárgyi telítettsége módosítja a hangzást. De hallani s érezni fogod, rátaláltál-e arra a szettre, amire szükséged lenne.

 

Ha két modell között vacillálsz a vásárláskor, válaszd az olcsóbbat
Miért? Mert az üzletben utóbb, ha otthon kiderülne, mégse tetszik, és a másik – a drágább – modell mellett döntenél inkább, nyitottabbak lesznek a cserére. Ha egy internetes kereskedéstől rendelsz, ellenőrizd a visszavételi szabályzatukat, hogy tudd, miként van lehetőséged visszaadni a hangszórókat, ha nem tetszik, ahogyan otthon szólnak.

 

Nyitófotó: panasonic

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: