TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

TV-fajták: képernyős gyorstalpaló

Ha nem tartozol a techno-fanatikusok közé, alighanem inkább bosszantanak, semmint segítenek a különféle tévétípusokat jelölő és megkülönböztető unalmas szakkifejezések. Íme, egy kis gyorstalpaló, amely eligazítást nyújt, legalábbis első körben.
 

LCD TV: CCFL

 

Egészen a legutóbbi időkig az LCD tévék háttérvilágítása a mindig bekapcsolva lévő CCFL (hidegkatódos fénycsöves) lámpákkal történt. Ezt a korosodó technológiát múlta felül a LED-világítás a drágább készülékekben, de az olcsóbb modelleknél még mindig jelentős a CCFL világítást kínálók aránya.

 

LED TV: Direkt LED

 

Ezeket a kijelzőket a közvetlenül a képernyő mögé helyezett ledek (fénykibocsátó diódák) világítják meg. Ez a módszer lehetővé teszi a lokális elsötétítést – vagyis a közvetlenül szomszédos világos és sötét területeket hatékonyabban jeleníti meg –, és nagyban feljavítja a kontrasztot is. A LED tévék energiatakarékosabbak is, és szélesebb színskálát produkálnak, mint a CCFL készülékek.

 

LED TV: Edge LED

 

A háttérvilágítás LED-eit a panel szélén helyezték el. Ez az elrendezés jóval karcsúbb képernyő kialakítását teszi lehetővé és jobb kontrasztokat eredményez, mint amit a CCFL tud, de nem képes elérni azt a képminőséget, amelyet a direkt megvilágított LED készülékek biztosítanak.

 

OLED TV

 

Az OLED (organikus fénykibocsátó dióda) készülékek háttérvilágítását szerves fénykibocsátó diódákkal oldották meg, amelyek elektromos áram hatására világítanak. Ez a technológia szebb színeket és magasabb kontrasztot eredményez, és emellett lehetetlenül vékony és rugalmas képernyő megalkotására is alkalmas. De a ma elérhető OLED készülékek még igen drágák.

 

Plazma TV

 

A PDP (plasma display panel) tévék üvegpaneleket használnak, amelyek milliónyi kicsiny gázzal töltött cellát tartalmaznak. Energia hatására ezek a gázok megvilágítják a képernyő pixeleit. A plazma, bár kétségtelenül felülmúlja az LCD-t a kontraszt és színpontosság tekintetében, de ez csak a 42 colos és nagyobb képernyők esetén mutatkozik igazán, és ezt a technológiát ma már csak nagyon kevés gyártó alkalmazza.

 

3D TV

 

Modern LCD vagy plazma képernyős tévék olyan elektronikával, amely megengedi 3D képek megjelenítését. Napjainkban két típusú 3D technológiát alkalmaznak, a passzív és az aktív 3D-t.


1. A passzív egy polarizált filtert használ, amely könnyű és olcsó műanyagszemüveggel kombinálva működik, valahogy úgy, mint a moziban. Ennek a hátránya, hogy mivel mindkét képet megjeleníti a képernyőn egy időben, a végeredményben nem lesz full HD-s a kép.


2. Az aktív magával a képernyővel – infravörös adószerkezettel – és a vele szinkronizált, elektronikus szemüveggel éri el a 3D hatást.

 

Ultra HD és 4K

 

A Full HD tévék felbontása 1920x1080 pixeles, az Ultra HD-ké pedig négyszer akkora – 3840x2160. Ez pedig jóval részletesebb képet eredményez, és olyan tartalmat, amely nagyobb sávszélességet és tárhelyet kíván. A 4K modell jelenleg arra jó, hogy a HD videót ultra HD-videóvá konvertálja, de még nagyon kevés lehetőség van arra, hogy eredeti 4K tartalmat nézhess.

 

Fotó: flickr.com by samsungtomorrow

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: