TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

TV-választás: észbontó felbontás

Ahogyan a LED és CCFL háttérvilágítás, úgy az 1080p és 720p felbontás közötti választás is lényegtelenné vált napjainkra, a megfizethető 1080p felbontású készülékeknek köszönhetően. Hiszen nemcsak a középkategóriás, de a legalacsonyabb árú modellek között is elérhető már ez a tartomány. Persze máris itt az új őrület, a 4K-Ultra HD modell...

A képfelbontás jelentősége.

Képfelbontás

Egy Ultra HD televízió legalább 8 millió aktív pixelt jelenít meg legalább 3.840 x 2.160 pixeles felbontással, s ezáltal látványosabb, nagyobb részletességű képekkel. De ma még hihetetlen árat kell fizetni érte. Valamivel kevesebbet ugyan, mint egy csúcsplazmásért, de egy jobbfajta 1080p képernyős készülék többszörösét.

 

Számításba véve, hogy elég kevés tartalom jön eredetileg 4K-ban – az 1080p felturbózása pedig nem elég ahhoz, hogy indokolja a magasabb felbontást, ráadásul nincs egyetlen standard sugárzási metódus sem, amely 4K tartalmat közvetítene  – így jobb, ha még vársz ezzel.

 

Most és egyelőre az 1080p felbontású tv a helyes választás. Ha érdekel, itt olvashatsz többet a 4K-Ultra HD modellekről.

 

Amikor le akarod szűkíteni a választékot arra az egyetlen HDTV-re, amely pont megfelel az igényeidnek, a speciális funkciók és tulajdonságok sokasága olykor komoly dilemmát okoz. Hogy egy kicsit megkönnyítsük a dolgot, most megemlítünk kettőt a jelentősebbek közül, a képfrissítési frekvenciát és a kontrasztarányt, amelyeket valójában nyugodtan figyelmen kívül hagyhatsz.

 

Képfrissítési frekvencia

Azt a sebességet határozza meg, amellyel a tévé panelje frissíti a képet, ennek értékét hertz-ben adják meg (60Hz, 120Hz, 240Hz, 480Hz vagy 600Hz). Az elmélet az, hogy a gyorsabb képfrissítési frekvencia egyenletesebb képet eredményez. A marketingesek ezt szívesen hangsúlyozzák is. A valóságban azonban több oka is van annak, hogy ez miért nem igaz (köztük az egyik, hogy a sugárzott, a forrástartalom maga sem több, mint 60 Hz-es) – így nem éri meg többet fizetni a gyorsabb frissítési frekvencia miatt. A legtöbb esetben a 60 Hz pont jó.

 

Kontrasztarány

Apanelen megjeleníthető legsötétebb fekete és legvilágosabb fehér közötti viszonyszám – vagyis azt fejezi ki, mekkora a fényerőkülönbség a monitoron megjelenített teljesen fekete és teljesen fehér között.

 

A nagyobb kontrasztarány előnyös lehet, mert a sötét feketék és világos fehérek hozzájárulnak a magas képminőséghez. Azonban nincs rá egyezményes, standard szabály, hogy az egyes gyártók hogyan mérjék ezt a tulajdonságot, vagyis a Samsung számai nem vethetők direkt egybe mondjuk a Panasonic számaival. És, ahogyan az lenni szokott, a kereskedők igyekeznek a legmagasabb számokkal előállni, hogy többet kaszálhassanak.

 

Így hát ne figyelj oda az óriás kontrasztaránnyal csalogatókra – de azért ide írjuk, a laboratóriumi tesztek alapján a legjobb képernyők 30 000-50 000:1 kontrasztarányokat mutatnak. Az emberi szem meg eközben hozzávetőlegesen 10 000 árnyalatot képes érzékelni…

 

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: