TELEVÍZIÓ & HÁZIMOZI
Frissítve: 2014.10.21.

TV-vásárlás. Mit láss és mire hegyezd a füled...

Új tévét vásárolni küzdelmes kihívás, hacsak nem vagy felvértezve azzal a tudással, milyen csapdák és megtévesztő kelepcék várnak rád. Ezért hát szolgálatodra áll alábbi útmutatónk.

Tévévásárlás: hang és képhibák.

Egy síkképernyős televízió jelentős befektetés, ezért nem szerencsés, ha könnyelműen állsz a kérdéshez. Ha csupán betérsz a legközelebbi elektronikai áruházba, és felkapod az első plazmát vagy LCD-t, amit meglátsz, eléggé biztos lehetsz benne, hogy nem az lesz életed legjobb üzlete: mikor hazaérsz, kiderül majd, nem azt a képernyőt választottad, ami az elvárásodnak leginkább megfelel, vagy nem azt a készüléket, amely a leginkább passzol az igényeidhez… Mert:

 

Mekkora legyen?

Sokan aszerint választják ki a lapos tv méretét, hogy mekkora helyük van rá, ami általában azonos azzal, amekkora a régi tv volt, ez azonban nem biztos, hogy bölcs dolog. Mivel a síkképernyős készülék sokkal kisebb helyet foglal el, mint egy CRT, így elképzelhető, hogy az új tv akár húsz-negyven centivel is távolabbra kerül a korábbi pozíciójához viszonyítva, s így a kép kisebbnek látszik majd. De azt is vedd számításba, hogy a nagy képernyők felfedik a normál felbontású képek gyengeségeit, hacsak nem ülsz jó távol a képernyőtől.

 

A HD felbontás megengedi, hogy nagyobb képernyőt válassz a korábbi, megszokott nézési távolsághoz mérten, és nem kell attól tartanod, hogy a közvetítés járulékos hibáit is látod. Általános szabályszerűségként elmondható, hogy a készülék magasságának négy-hatszorosa megfelelő távolság a normál felbontású, standard képekhez. Ha közelebb ülsz, látod a képernyő „zajosságát”, ha távolabb, a tévéd már nem lesz olyan tiszta és éles, mint amennyire valójában képes. Mivel a HD nem zajos, így ez esetben az ideális ülési távolság a képernyőtől a készülék magasságának három-négyszerese.

 

Méretkalkulátor: A trükk egyszerű, vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a tévéd elég nagy ahhoz, hogy a megszokott távolságról betöltse a látképed, de elég kicsi ahhoz, hogy éles és tiszta maradjon a kép. Vedd figyelembe, ha csak standard SD képforrásokat szándékozol nézni, minél nagyobb a képernyő, annál rosszabbul mutat majd a kép.

 

Az ideális képernyőméretet pedig úgy számíthatod ki, ha megszorzod a távolságot, amely a képernyő és a kanapéd között van 0.535-tel, és ezt a számot kerekíted a legközelebbi elérhető mérethez. Azaz ha 2 méter (200 cm) távolságra szeretnél ülni a tv-től, akkor az ideális képernyőméret 107 cm-es. A számítás menete: 200 x 0.535= 107. De ugyanezt az értéket kapod collban/hüvelykben számolva is, vagyis 80 coll (203 cm) nézési távolság esetén: 80 x 0.535= 42.8

 

Hogyan teszteld a képernyőt?

Ha már kinézted magadnak a számodra nyerőnek tűnő – pontosabban látszó – televíziót, s egy mintapéldányon megfigyelhetsz is valamely adást vagy filmet, felsoroljuk, mit nézz és láss a képernyőn a váltakozó képeken.

 

 

Kontraszt: A feketéknek mélynek kell lenniük, nem pedig elmosódott, szürkés-kékes-zöldes árnyalatúnak. A fehér is akkor szép, ha nem mutatja sem a zöld, sem a vörös, sem a kék árnyalatait.

 

Színvilág: Figyeld meg, mennyire fényesek és pontosak a színek, mennyire élesek a kontúrok, mennyire pöttyözöttek a gazdagon telített területek, természetesnek látszik-e a bőrszín, különösen a sötétebb jelenetekben.

 

Finom részletek: Milyen a képernyő textúrája? A fa egy zöld dudornak látszik, vagy látod minden levelét?

 

Szélek: Van-e szellemkép, fényes glóriák vagy csipkézett szélek, különösen a görbületek mentén.

 

Mozgás: Nézd meg a mozgó objektumokat és a gyors kameramozgásokat, hogy foltosodást, elmosódottságot, húzást vagy pezsgő pöttyös foltokat észlelsz-e.

 

Képhibák: Keress kis kockásodást, szemcsésséget, foltokat, pöttyöket: bármit, amiről úgy tűnik, hogy a tv-képalkotás eredménye. De szöszölj egy kicsit a kép beállításával, mielőtt a végső döntést meghozod. A gyári beállítások ritkán felelnek meg a mindennapi tv-nézésnek.

Ha a néma vagy a régi fekete-fehér filmek a mániád, akkor szinte mindegy. Ám ha az akciókban dúslakodó mozit kedveled, akkor a legjobb hangzást úgy éred el, ha készülékedet egy térhatású rendszerhez kapcsolod. 

 

 

 

Hogyan teszteld a hanghibákat?

A tévé vásárlásakor - a kereskedelmi egyég se tiltakozhat ellene - teszteld a készülék hangszóróit is. Soroljuk, mire hegyezd a füled…

 

Basszus: Legyen mély és öblös, de úgy, hogy ne remegjen be a készülék, ne torzuljon a beszédhang, és a basszus ne gátolja vagy nyomja el a hangzás többi részét. Ám kiterjeszthető legyen, ha szükség van rá.

 

Emberi hang: A beszédhangoknak nyíltnak, árnyalatban gazdagnak és tisztának kell lenniük, és nem visszhangosnak, nazálisnak vagy vékonynak.

 

Magas hangok: Tisztán és a helyzethez mérten öblösen simának kell hatniuk a hangos jelenetekben, de nem lehetnek dominánsak a hangtérben.

 

A hangtér szélessége/mélysége: Egy jó tévékészüléknek el kell távolítania magától a hangot, a szélek felé, előre és hátra, hogy extra hangdimenziót adjon ahhoz, ami a képernyőn látható. De anélkül, hogy az összhatás szétesne, a hangok összetartozása sérülne. 

 

Szájmozgás szinkronja: Figyeld meg, hogy a színészek szája pontosan akkor mozog-e, amikor hallod a hangjukat. Némely régebbi típusú síkképernyős modellnek olyan sok időbe telik, hogy a képet megjelenítse, hogy gyengülhet a képek és a hang szinkronizációja.

 

És mielőtt fizetnél…

Fontos, hogy mielőtt vásárolsz, alaposan nézz körbe, ne sajnáld rá az időt, mert így találod meg a legjobb árat, amennyiért a kiválasztott modellhez hozzájuthatsz.

 

A legnépszerűbb 32 colos tévék: Panasonic TX-L32E6B, Sony KDL-32HX753, Panasonic TX-L32ET5, Toshiba 32RL958, Samsung UE32EH5000
 

A legnépszerűbb 40-42 colos tévék: Sony KDL-42W653A, Panasonic TX-L42E6B, Sony KDL-40W905A, Samsung UE40F8000
 

A legnépszerűbb 46-48 colos tévék: Samsung UE46F6400, Sony KDL-47W805, Panasonic TX-L47ET60B, LG 47LA740V, LG 47LA860W, Sony KDL-46W905, Samsung UE46H7000

 

A legnépszerűbb 50-55 colos tévék: Sony KDL-50W829, Toshiba 50L4353, Sony KD-55X9005A, Samsung UE55H8000, LG 55EA9800

 

A legnépszerűbb 60-65 colos tévék:  Samsung UE65F8000, Philips 65PFL9708, LG 65LA970W, Toshiba 65L9363DB, Panasonic TX-P60ZT65, Sony KD-65X9005A

 

Szakkereskedés: Ez a legjobb hely, ahol alapos tájékoztatást kaphatsz arról, miként működik a leendő tévéd, megfelelő bemutatóval egybekötve. Ha a szakkereskedés eladója készületlen, máshol vedd meg a készüléked…

 

Széria kiárusítás: A gyártók minden évben többször is új modelleket mutatnak be, ami azt eredményezi, hogy az áruházaknak meg kell szabadulniuk a régi készülékektől, hogy helyet csináljanak a modernebbeknek. Egy szezonvégi készülék megvásárlásával nagyszerű üzletet csinálhatsz.

 

Árösszehasonlító weboldalak: Gépeld be a kívánt termék nevét a weboldal keresőjébe, és kapsz egy listát azon internetes kereskedésekről, amelyek az adott típust árulják, persze feltüntetve az aktuális árát is. Ez egy rendkívül gyors módja annak, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbbet.

 

Alkudozás: Nagyobb szakáruházakban ne kísérletezz, de kisebb kereskedésekben vagy szalonokban tégy egy próbát. Még ha ez itthon nem is bevett szokás. Főleg ott próbálkozhatsz, ahol a környéken találsz konkurenciát. Ha megdöbbennek, rá se ránts, mondd, egy tabletet épp így vásároltál Münchenben… Tégy egy ajánlatot, de ne légy mohó, ez nem a kairói bazár. Ahhoz, hogy alkupozícióba kerülj, persze tudnod kell, a rivális áruházak mennyit kérnek a hasonló modellekért, no meg szükség van némi pimaszságra és az elhatározásra is, hogy képes vagy elállni a vásárlástól.

Ne feledd, a kereskedőnek nagyobb szüksége van a pénzedre, mint neked arra, hogy elköltsd náluk.

Persze visszautasíthatják az ajánlatod. De ideje bevezetni ezt a szokást itthon is. Nemde bár…?

 

Fotók: orangecountybrideguide.com, flickr.com by Sean Molin

Következő oldal 1 2
Betöltés...
(17)
Pozitív értékelés (14) Negatív értékelés (3)

Ez is érdekelhet: